Php-Nuke

Kısaca: PHP-Nuke, PHP ile Francisco Burzi tarafından yazılmış ve Selim Şumlu tarafından Türkçeye çevrilmiş web tabanlı bir içerik yönetim sistemidir. Çalışması için sunucuda PHP ve MySQL desteği bulunması gerekir. Sistem tamamen web tabanlı bir kullanıcı arabirimi üzerinden kontrol edilir. ...devamı ☟

PHP-Nuke, PHP ile Francisco Burzi tarafından yazılmış ve Selim Şumlu tarafından Türkçeye çevrilmiş web tabanlı bir içerik yönetim sistemidir. Çalışması için sunucuda PHP ve MySQL desteği bulunması gerekir. Sistem tamamen web tabanlı bir kullanıcı arabirimi üzerinden kontrol edilir.

PHP-Nuke MySQL dışında mSQL, PostreSQL, PostreSQL_local, ODBC, ODBC_Adabas, Interbase ve Sybase veritabanları ile de çalışır. Ama hız ve PHP ile uyumu açısından MySQL veritabanı tercih edilir.

Sistem GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan bir özgür yazılımdır. 7.5 sürümüne değin sistemin son sürümü web sitesinden ücretsiz olarak indirilebilmekteydi. 7.5 sürümünden itibaren 10$ indirme ücreti talep edilmeye başlanmış, eski sürümler ücretsiz olarak dağıtılmaya devam edilmiştir. Bu uygulama GNU GPL lisansına aykırı olmamakla birlikte yazılımı indiren kişiye yazılımı ücretsiz olarak dağıtabilme hakkını vermektedir. }

Standart klasörler

PHP-Nuke`un standart klasörleri vardır. Bunlar; admin, language, blocks, modules, includes, images ve themes klasörleridir.

1- admin: Bu klasörün içerisinde links, case, language ve modules klasörleri mevcuttur. Admin klasörü yönetim paneli için gerekli bir paneldir. Yönetim ile ilgili dosyalar burada mevcuttur. links klasörü yönetim menüsünde link oluşmasına yarar. Örneğin links.newsletter.php dosyası yönetim menüsünde Newsletter adında bir link oluşmasını sağlar. language içerisindeki dosyalar ise yönetim menüsü dil dosyalarını içerir.

2- language: Bu klasörün içerisindeki dosyalar sitenin dil dosyalarıdır. Dikkat ederseniz dil dosyaları lang- ile başlar. Bu PHP-Nuke`un standart bir uygulamasıdır. Örneğin Türkçe dilinin dosyası lang-turkish.php, İngilizce dilinin dosyası lang-english.php`dir. Dil dosyaları olmazsa PHP-Nuke hata verir.

3- blocks: Bu klasörün içerisinde site tasarımının solunda, sağında ve ortasında görülen blokların dosyaları mevcuttur. Bütün bloklar siz aktif etmediğiniz sürece görülmez.

4- modules: Bu klasörde sitenin bölümlerini oluşturan klasörler mevcuttur. Her klasör bir bölüm için kullanılır. Örneğin Downloads klasörü Download bölümünün oluşmasını sağlar.

5- includes: Bu klasörde PHP-Nuke`un yukarıda saydığım veritabanları ile çalışması için sql_layer.php dosyası, istatistik için counter.php, sitenizin meta etiketlerini yazabileceğiniz meta.php ve çeşitli amaçlar için yazılmış dosyalar mevcuttur.

6- images: Bu klasörde ise sitenin nerdeyse bütün grafikleri saklanır. Örneğin konu grafikleri, yönetim menüsü grafikleri, dil grafikleri, bölümler grafikleri, haberler için gerekli grafikler vb.

7- themes: Bu klasörde sitenin görünümü için gerekli temalar bulunur. Her görünüm ayrı bir klasör içerisinde olur. Temalarla sitenizin görünümünü değiştirebilirsiniz. Böylece siteye yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.

8- db: Bu klasör PHP-Nuke 6.5 ile hayatımıza girdi. Adından da anlaşılacağı gibi veritabanı ile ilgili bazı dosyalar mevcut. Ellenmemesi ve değiştirilmemesi gereken bir klasördür.

Blok

Blokları, sitenin sol ve sağ tarafında - ve hatta orta alanda - gördüğümüz kutular olarak tanımlayabiliriz. Yani sitenizin sol tarafında gördüğünüz modules başlıklı alan aslında bir bloktur. Blokların içeriğini bloğun dosyası, başka bir siteden veri ya da veritabanına girilmiş bilgiler oluşturur.

Eklenti

Bir eklenti bir modüle ilave özellik kazandırabilir, yönetim sayfasına yeni bir özellik ekleyebilir ya da başlı başına PHP-Nuke`a adepte edilmiş bir sistem olabilir.

Dış bağlantılar

  • http://www.phpnuke.org
  • http://www.netopsiyon.com
  • http://www.nuketurk.com
  • http://www.kolayphp.com
  • http://www.turkishnuke.net


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.