Pentagram (Grup)

Kısaca: Pentagram, 1986'da Hakan Utangaç ile Cenk Ünnü tarafından kurulmuş bir Türk metal müziği topluluğudur. Bunun yanında, Tarkan Gözübüyük de grubun değişmez bir elemanı halini almış; beş kişiden oluşan topluluk, Utangaç, Ünnü ve Gözübüyük haricinde birçok eleman değişikliği yapmıştır. Değişen elemanlar arasında Demir Demirkan, Ogün Sanlısoy gibi isimler de vardır. Topluluk, toplam altı albüm çıkarmıştır. ...devamı ☟

Pentagram (grup)
Pentagram (grup)

Pentagram, 1986'da Hakan Utangaç ile Cenk Ünnü tarafından kurulmuş bir Türk metal müziği topluluğudur. Bunun yanında, Tarkan Gözübüyük de grubun değişmez bir elemanı halini almış; beş kişiden oluşan topluluk, Utangaç, Ünnü ve Gözübüyük haricinde birçok eleman değişikliği yapmıştır. Değişen elemanlar arasında Demir Demirkan, Ogün Sanlısoy gibi isimler de vardır. Topluluk, toplam altı albüm çıkarmıştır.

Türkiye'nin heavy metal dalında başarılı olmuş az sayıdaki topluluğundan biri olan Pentagram, yaptıkları albümlerle Türkiye'de heavy metal müzik türünü pek çok insana sevdirmiştir. 1990'ların sonunda Türkiye'de medyanın öne attığı Satanizm suçlamalarına inat, AGİT zirvesinde birçok devlet başkanına müzik ziyafeti vermiş olan grubun albümleri, 40'ı aşkın ülkede satılmaktadır. Ayrıca, dünyanın en prestijli festivalleri arasında gösterilen Wacken Open Air'de de sahne almışlardır. Grubun Türkiye dışındaki ismi, Mezarkabul dür. Bu ismi kullanmalarının sebebi, Pentagram isminde başka bir yabancı grubun bulunmasıdır.

Üyeleri

Hakan Utangaç

Gitar & Vokal

1965 yılında İstanbul'da doğdu. Aksaray Oruçgazi ilk ve orta okulunun ardından Pertevniyal Lisesi'ni bitirdi. Marmara Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünden mezun oldu. 1986 da Cenk Ünnü ile beraber Pentagram'ı kurdu. Grupla beraber sayısız konser ve 6 albüm çalışmasına imza attı.

Tarkan Gözübüyük

Bass Gitar & Vokal

1970 yılında Erzurum'da doğdu. İki yaşında Ailesi ile birlikte Bursa'ya taşındı. Özel İ.E. Ana-İlkokulu ve Bursa Anadolu Lisesi'ni bitirdi. Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümde üç yıl, Bilkent Konservatuvarı Jazz Bölümünde dört yıl okudu. Şu anda Anadolu Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümü öğrencisi. 1987 yılından beri Pentagram üyesi. Grupla beraber sayısız konser ve 6 albüm çalışması yaptı. 1995 te Özlem Tekin, 1996 da Şebnem Ferah, 1997 de Aşkın Nur Yengi albumlerinde müzik yönetmenliği yaptı. mor ve ötesinin son iki albümünün prodüktörlüğünü üstlendi.ayrıca buz un albümündede prodüktördü..

Murat İlkan

Lead Vocal

1971'de İzmir Karşıyaka'da doğdu. İlkokulu Hakimiyeti Milliye (Ulusal Egemenlik) İlkokulunda, Ortaokulu İzmir Fatih Kolejinde bitirdi. Bu süre içinde İzmir Devlet Konservatuarı Şan Bölümüne devam etti. 1986'da İstanbul'a taşındı. Kadıköy Kenan Evren Lisesi'ni bitirdi... Şefik Şekeroğlu, Adnan Polge, Belkıs Aran ve Ayşegül Sabuncu'dan özel şan dersleri aldı. Klasik Batı Müziği ve Klasik Türk Müziği korolarında yer aldı, konserler verdi. 1987'de SAWDUST grubunu kurdu. Toplulukla konserler verdi. TRT Altın Anten ve Kuşadası Altın Güvercin yarışmalarında dereceler aldı. Cherokee adlı grupla dört yıl çeşitli klüplerde çalıştı. 1995'te Pentagram'a katıldı. 1996'da grubun üçüncü albümü Anatolia'yı ve 2001'de grubun dört, beş ve altıncı albümleri olan Popçular Dışarı (Konser), Unspoken ve Bir adlı albümleri seslendirdi. Cem Köksal'ın 2005 yılında çıkan yılında çıkan ' set me free ' albümünde vokal yaptı ve bir buçuk yıl süren Türkiye turnesine katıldı. Bu albümde aynı zamanda Şebnem Ferah'la da çalışan kardeşi Aykan İlkan davulları çalmaktaydı

Metin Türkcan

Gitar & Vokal

1971 Karabük'te doğdu. İlk ve orta okulu Karabük'te, orta 3. sınıfı Kadıköy Anadolu'da okudu. İstanbul Üniversitesi Dericilik 2. sınıftan ayrıldı. 86'da Metafor grubunu kurdu.Halen Şebnem Ferah la albüm çalışmaları yapmaktadır.ayrıca Ogün Sanlısoy ile birlikte 'üç'isimli albümde beraber çalışmışlardır.

Cenk Ünnü

Davul & Vokal

1967'de İstanbul'da doğdu. Aksaray Oruçgazi ilk ve ortaokulu ardından Pertevnihal Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Antropoloji bölümünden mezun oldu. 1986'da Hakan Utangaç ile beraber Pentagram'ı kurdu. Grupla beraber sayısız konser ve 6 albüm çalışması yaptı.

Albümleri

  1. Pentagram
  2. Trail Blazer
  3. Anatolia
  4. Popçular Dışarı
  5. Unspoken
  6. Bir


Dış Bağlantı



Biyografi

Pentagram ilk olarak 1986 yılında gitar ve vokalde Hakan Utangaç ve davulda Cenk Ünnü tarafından kuruldu. Tabii ki Hakan ve Cenk'in bundan önce başka bir grubu vardı. O da "Thunders". Bu grup 1984 yılında elemanların lise çağlarında kurduğu bir gruptu. Grup da Hakan ve Cenk'e Kenan Bozoğlu isminde bir de arkadaşları eşlik ediyordu. Şimdi biz tekrar Pentagram'ın 86'lı yıllarına geri dönelim. 86'da grup iki kişi ile kurulduktan sonra 1987'de bas gitarist olarak Tarkan Gözübüyük'ü gruba dahil ettiler. Tarkan gruba girene kadar onun yerini Kaan adında ki bir başka basçı arkadaşları doldurmaktaydı. Tarkan gruba girdikten sonra ise grubun çekirdek kadrosu oluşmuş oldu. Ardından Ümit Yılbar gruba katıldı solo gitarist olarak. Kadro tamamlandıktan sonra Pentagram İstanbul Bağcılar'da bir düğün salonunda ilk konserine çıktı. Konser sonunda ne yazık ki etrafta kırılmamış masa ve sandalye kalmamıştı. Bu konserden sonra 2. ve efsane olan bir konser daha verdiler: "Efsanevi Moda Konseri". "O yıllarda şimdiki kadar rock - metal dinleyen insanlar çok çok azdı. Öyle 14 -15 kişi bir araya gelip beraber müzik dinlerdik, müzik yapmaya çalışırdık genellikle. Bakırköy tayfası, Avcılar tayfası gibi kodlamalar vardı. Üstümüze o zamana göre çok ters sayılacak şeyler giyerdik; bilekliklerimizi kendimiz hazırlardık Mercan'dan piramitler alıp. Çok laf yedik, tepki çektik. Öyle bir dönemdi, hatta kolsuz thsort giymenin bile homosexüellik sayıldığı yıllardı. Sonra Rambo çıktı da insanlar alıştılar buna 80'ler güzeldi ama Türkiye için zor yıllardı. Dünya' da da heavy metalin sıçrama yaptığı; enstrümanların kalitesinin arttığı heavy metalin en güzel günlerini yaşadığı dönemlerdi. Türkiye' de, devrim sonrası, yasakların olduğu,; insanlara yapılan baskıların getirmiş olduğu stress ve zorlukları yaşadık bizler. Öyle bir nesil olarak yetiştik..." der Cenk Ünnü o ilk günleri yad ederken.

Pentagram Ümit Yılbar ile Açık Hava tiyatrosundaki son konserden sonra yollarını ayırdı. Ümit Yılbar, albüm kayıtlarına başlanmadan önce gruptan ayrıldı ve ondan boşalan yere de Murat Net geldi. Bu yeni kadroyla "Sound stüdyosu" na kapanan grup toplam 9 ayda kayıtları bitirdiler. 23 Nisan 1990 yılında vokalde Hakan ile birlikte kendi adlarını taşıyan ilk albümlerini çıkarttılar. Albümün yapımcısı Nezih Kılıçkını; NEPA Müzik Yapım ile birlikte albümü piyasaya sürdüler. Albüm yurtdışında da tanıtılmak istendiği için tüm şarkı sözleri İngilizce idi. Albüme gelen eleştiriler inanılmaz iyiydi. Herkes (tüm metalseverler) albümden 2şer- 3er tane alarak o zamana kadar hiç önemsenmeyen bir kitle olan rock-metal camiasının ne kadar birbirine bağlı ve içten olduklarını cümle aleme kanıtladılar. Ki bunu sadece albümü almakla değil; albümü alıp kimseye vermemeleriyle de kanıtlamış oldular. Böylece kimse başkasından bir Pentagram albümünün çekimini yapmamış oldu. Albümün ilk baskısı 5000 tane yapıldı ve gruptan Hakan eline aldığı bir koli ile albümü daha vapurdan inip Akmar' a gidene kadar yarısını sattı! Daha sonraki baskılarla albümün satışı 30 000 civarında olmuştur ve bu rakam gün geçtikçe artmaktaydı. Son yıllarda ise albümün cd olarak da basıldığını eklememiz gerekir aslında. Bu albüm belki de Türkiye'ye metal yolunu açan albümdür çünkü albümün bu kadar çok satmasından sonra Dr. Skull, Objektif, Akbaba gibi isimler albüm yapma fırsatını yakalayacaklardı. Zaten eski bir Boom Müzik dergisine verdikleri röportajda da "Türkiye'de yapılabilecek en sert müziği yapıp, daha yumuşak müzik türlerinin önünü açtık" dediler.

Ve o zamanlarda grup Açık hava Tiyatrosu'nda devasa bir konser verdi albümün tanıtımı için. Gerçekten grubun bu konseri çok başarılı geçmişti. Pentagram'dan önce Akbaba adında bir grup ön grup olarak çıkmıştı ama hayranları tarafından fazla ilgi görmemişti. Ve ondan sonra Pentagram çıktığında herkes avazı çıktığı kadar bağırmaya başlamıştı. Pentagram'ın yıldızı ilk bu konserle parladı. Hakan, vokalleri kendinden tamamen emin bir şekilde söylüyor,Cenk mükemmel vuruşlarıyla herkesi büyülüyor ve diğerleri de sahnedeki aktif hareketleriyle seyircileri kendilerinden geçiriyorlardı.

Speed metalin sınırlarını zorlayan albümden "Rotten Dogs, Dimensions Of Death, Depective Bells, Powerstage" gibi birçok hit çıkmıştı. Özellikle "Powerstage" o zaman ki "bıçkın" Pentagram fanlarına ithaf edilmiş ve kurulacak olan fan cluba bu isim verilmişti. Demin de dediğimiz gibi ilk albümün çıkmasıyla tüm Pentagram Fanları'nı bir araya toplamak amacıyla bir fan club kuruldu. Ve fan cluba ilgi çok büyük oldu.

Albümün kapağına gelecek olursak, kapak için bir yarışma düzenlendi, yarışmaya 120 kapak resmi katıldı ve aralarından şu an albümün kapağında olan sıkı bir suluboya çalışması seçildi. Kapak Tunç Örer isimli bir arkadaşımızın çizimlerinden oluşuyordu. (Bu kapak yarışma bittikten 3 gün sonra filan gelmiş olmasına rağmen elemanlar feci şekilde kapağı beğendiklerinden bu kapağı seçtiler.) Albümün çıkışıyla o zamana kadar hiçbir metal-rock grubunun veremediği konserlere çıktılar. Çeşmeden, Bodrum'a; İnci Sineması'ndan, Açıkhava'ya kadar birçok konserde sahne aldılar. Fanlarıyla o kadar bütünleştiler ki bunu ölümsüzleştirmek istediler.(Bu arada grubun bu konserlerden birkaç da sabıkası olmuştu: İnci sinemasını yakıp, yıkıp bir daha kullanılamamasına sebep olmak gibi gibi) Derken Pentagram bir konser kaydı olan "Live At The Trail" albümünü piyasaya çıkardı. Bu o zamana kadar kimsenin yapmamış olduğu bir şeydi. Grup yine ilklere imza atmakla kalmıyor aynı zamanda Türk Metal fanlarının ne kadar ateşli ve çılgın olduklarını kanıtlıyorlardı. Bir de yasal bir albüm çıkartıp üstüne demo yapan ilk Türk grubu olarak da yine tarihe geçiyorlardı. İlk albümde Hakan hem gitarı çalıyordu hem de vokal bu onun için gerçekten çok zor oluyordu ve gruba bir vokalistin gelmesi kararlaştırıldı. Ve gruba Ogün Şanlısoy alındı. Murat Net bu albümde yer almıyordu. İlk albümden sonra gruptan ayrıldı. Onun yerine solo gitar işinde gerçekten çok ustalaşmış biri olan Demir Demirkan geldi.

Albümün kapağı bu sefer basitti: Pentagram'ın o değişmeyen logosunun altında dikenli teller ve ellerini mosh yapmış Pentagram fanları... Albümün teşekkürler listesi ilk albüme göre daha kısaydı ve aynen şöyle yazıyordu: "Bizi seven ve destekleyen herkese çok çok teşekkür ederiz." Bu albümde cover çalışmalara büyük yer verilmişti: Megadeth (Peace Sells), Sex Pistols (Anarchy In The U.K.) ve Misfits (Some Kind A Hate). Albümde ilginç bir şey daha vardı o da ilk albümü ellerine geçiren Kolombiya'lı bir rock programı, grubun ve bizim de hala çözemediğimiz bir ağızla Pentagram'ı anlatıyorlar ve ardından da "Rotten Dogs" adlı parçalarını çalıyorlar. Albüm Trail Blazer albümünün açılışı olan "Secret Missile" adlı parça ile son buluyor. Bu parçanın hepsi o an tamamlanmamıştı ve sonunda "to be continue" deniyordu. Bu albümdeki parçalar grubun Blue Jean ve Yamaha ortaklığıyla düzenlenen "Bodrum Top Rock 3", "Lenetli Konser 1", "Pangaltı İnci Live" konserlerinde kaydedilen parçalarıyla, 88'de kaydedilen "Trail Blazer Part 1", yeni çalışması "Secret Missile" ve Colombia Radyo Show'da yayınlanan bir parçasından oluşuyor.

İkinci albümleri olan Trail Blazer 1992 yılında Nuclear Blast fiması tarafından piyasaya sürüldü. Albümde iyi bir giriş olan Secret Missile, Konserlerin demirbaş şarkıları No One Wins The Fight, Vita Es Morte ve mükemmel thrash metal örnekleri olan Livin' On Lies ve Time Bomb ağır basan şarkılardı. Pentagram bu albümüyle birlikte kendine yeni ufuklar açmış ve amatörlükten profesyonelliğe doğru hızlı bir şekilde yol almaya başlamıştır. Bu albümde anlatılanlar Türkiye'deki birçok grubunda anlatmaya çalıştığı ana teması savaşa hayır, günümüzün dünyasının gittiği kötü yoldu. Bu da albümü üstün kılan bir başka noktaydı tabii ki. Albümün çıkışından sonra birçok konser verildi ve Pentagram'ın fan kitlesi giderek genişlemeye başladı. Bu arada Demir Demirkan 2 yıllığına Amerika'ya gitti. Ogün'de bir süre sonra gruptan ayrılarak kendi solo alüm albümünü yapmak için çalışmalara koyuldu. Ogün'ün yerine 1995 yılında grubun vokaline daha önce Cherokee ve Saw Dust gruplarında vokalistlik yapmış olan MURAT İLKAN geldi. Murat ile birlikte grubun çekirdek kadrosuna bir eleman daha dahil olmuş oldu. Tarkan, Hakan ve Cenk, Murat için "O artık bizden biri" diye konuşuyorlar. Murat bu gruba gelen en köklü vokalist olacaktı.

Grubun üçüncü ve en ses getiren albümleri Anatolia 1997 yılında Raks Müzik tarafından piyasaya çıktı. Bu albümle birlikte Pentagram Türkiye'de ve Dünya çapında bir devrim gerçekleştirmiş oldu. Albüm dediğimiz gibi bugüne kadar yaptıkları albümler arasında en ses getiren albüm olmuştu. 2 yıllık sıkı bir çalışmanın ardından böyle bir albüm piyasaya çıktı. Bu albümde Pentagram ilk defa Türkçe sözlü parçalar yapmıştı ve albümde toplam 3 tane "Gündüz Gece, Anatolia ve Sonsuz" adlı Türkçe sözlü parçalar bulunuyordu.

Anatolia'nın soundu çok sertti tabii parçaların Türk motifleri ile süslü olması da cabası. Murat'ı ilk kez bu albümde dinledik. Murat kendini Pentagram dinleyicisine çok iyi kanıtladı ve o muhteşem vokaliyle grubu zirve denecek yere taşıdı. Artık Pentagram bu albümle Trash/Speed Metal defterini kapamıştı. Ne derler Rock ile gürültü arasında ince bir çizgi vardır işte Pentagram Anatolia albümüyle o ince çizgiyi tutturmuştu. Anatolia albümü Pentagram'ın en çok satan albümü oldu: 90.000. (Tabiiki bu Türkiye'de 90.000...)

Albüm adından da anlaşıldığı gibi Anadolu'yu anlatıyordu. Pentagram bu albümünde birçok popçu ile çalışdı ve bu yüzden de çok tepki aldı. Anatolia albümünde yer alan birkaç parçaya klip çekildi fakat sadece Anatolia ve Gündüz Gece isimli parçaların klipleri yayınlandı. Bu kliplerin yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak yaptı.

Bu albümden sonra Şabnem Ferah Grup ile çalışmaya başladı.

Albümün çıkmasından sonra Pentagram'da konserlerle boy göstermeye başladı. Pentagram 5 Temmuz 1997'de Harbiye Açık Hava Tiyatrosunda bir konser verdi ve yer yerinden oynadı. Pentagram 1998 yılında Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılan bu konseri bir albüme çevirme kararı aldı ve bunu yapdı da. Albümün ismini ise konserde bulunan fanlar belirledi: "Popçular Dışarı". Bu konserde eski parçalara da yer verilmişti. Bir de cover vardı: Slayer - Black Magic. Bu konser albümünün sahne performansı mükemmeldi. Murat, Pentagram ile birlikte ilk defa Pentagram Fanları'nın karşısına çıkıyordu. Tabii konserde aksaklıklar da yaşanmadı değil, bir ara elektrikler kesildi. Bu elektrik kesintisi "1000 In The Eastland" adlı parçadan sonra oldu. Ortam müthişti. Murat bir ara mikrofonu Hakan'a bıraktı ve Rotten Dogs Hakan'ın ağzından çıkan kelimelerle ve o süper ritimle bütünleşti. Konserde yaklaşık 5000 izleyici vardı.

"Popçular Dışarı" konserinden bir süre sonra grubun solo gitaristi Demir Demirkan gruptan ayrıldı. "Bizden farklı bir tarzda solo albüm yaptı ve ayrıldı. Tabii herkesin kendine has bi tarzı vardır. O'da kendi tarzını seçti" diyor Hakan Utangaç. Demir Demirkan'ın yerine de Pentagram'da gitar teknisyenliği yapmakta olan Onur Pamukçu geldi. Aslında Onur Pamukçu yeni çıkacak olan albüm için konuk olarak Pentagram'a yardım amacıyla grupla birlikte çalacaktı ama bizim gördüğümüz kadarıyla artık Onur'da Pentagram'ın bir üyesi. Onur'un da gruba dahil olmasıyla birlikte Pentagram yeniden konser vermeye başladı ve Popçular Dışarı'dan ile başlayan konser serisine Bostancı, Rock House ve Bodrum konserleri ile devam edildi. Kemancı'da "Dolunaylı Geceler" adı altında 5 konser vereceklerdi fakat konsere 2 gün kala yaşanan 17 Ağustos depremi bu konserlerin iptal olmasına neden oldu.

Pentagram bu konserler ve albümlerden sonra durakladı derken, 17 Kasım 1999'da AGİT Zirvesi'ndeki üyeleri ve aralarında Clinton'ın da bulunduğu 62 devlet başkanını Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda "Gündüz Gece" ile coşturdu.

Sonrasında Pentagram bir EP çıkarmaya karar verdi. "Neden albüm değil de bir EP?" diyeceksiniz şimdi hemen hatırlatalım. Sanırım 1999 sonu gibiydi ve tüm Rock camiasının karalanmasına neden olan bir cinayet işlenmişti. Halk arasında "Satanist olayları" diye geçiyordu. Bir kaç serseri yüzünden uzun saçlı, siyah giyen ve küpeli kişiler satanist ilan edilmişti. Konuyu fazla dağıtmadan geri dönelim. Bu olaylardan en çok adı nedeniyle Pentagram etkilenmişti ve bu yaşadığımız olaylara cevap olarak hemen bir EP çıkarmaya karar vermişlerdi. Bu EP 5 parçadan oluşacak ve tamamı Türkçe olacaktı. EP içinde 2 tane de entrumantel parça yer alacaktı. Hatta Radyo dinleyicileri özellikle de Maximum Rock dinleyicileri hatırlayacaklar Güven Erkin Erkal Pentagram'dan Tarkan'ın katıldığı bir program yaptı bu programda EP den de bir parça çalınmıştı: "BİR" program sırasında baya eleştiri ve tartışmalara neden olmuştu. Elemanlarımızın askerliklerini de tamamlamalarıyla EP'yi albüme çevirme fikri ortaya çıktı. Sonra da albümden iki albüme dönme kararı alındı. Albümün bas gitar ve bateri kayıtları Yunanistan'da Sierra adında bir stüdyoda yapıldı. Pentagram dünyanın en ünlü gruplarından Iced Earth ve grubun asistanları ile birlikte bu stüdyoda çalıştı.

Pentagram'ın çıkaracağı albümlerden biri tamamıyla İngilizce sözlü diğeri ise Türkçe sözlü olacaktı. İngilizce sözlü olan albüm Noise Records firması tarafından çıkacak ve tüm dünyada satışa sunulacaktı. Yalnız Pentagram'ın ilk albümü çıkarışndan bu yana yurt dışı için bir isim sorunu vardı. Yurt dışında Pentagram isimli başka bir grubun olması sıkıntı yaratıyordu. Trail Blazer'dan Popçular Dışarı albümüne kadar bu böyleydi. Bu albümlerin çıktığı zaman isme ufak bir ek yaparak olayı halletmeye çalıtılar ve grup o zamanlar "The Pentagram" olmuştu. Ama artık değil çünkü grup yurt dışındaki ismini Mezarkabul olarak belirledi. Mezarkabul (Pentagram)'ın "UNSPOKEN" adlı albümü 24 Eylül 2001 günü Noise Records firması tarafından tüm dünyada satışa sunuldu. Albüm dünyanın ünlü en ünlü Rock dergilerinden olumlu notlar aldı. Albümde ilk single olan Lions In A Gace, hayranların büyük beğenisini kazanan In Esir Like An Eagle, Pain ve This Too Will Pass gibi şarkılar Pentagram'ın kademesini bir seviye daha arttırdı. Albüm Sanctuary Records tarafından tam 51 ülkede yayınlandı ve harika bir başarı gösterdi. Pentagram Sanctuary Management sayesinde Uç noktaya yükselmişti adeta.

Pentagram Anatolia albümüyle Pentagra kendi soundunu oturttu diyenler, bu albümü dinlediklerinde oturan bu soundun ne kadar da ilerilere gittiğini gördüler. Artık bana göre Thrash, Heavy, Hard diye sınıflandırdığımız müzik türleri arasında Pentagram'da vardı.

Ve Pentagram hiç ara vermeden Unspoken'dan bir yıl sonra "Bir" adlı albümünü çıkardı. Albümdeki tüm şarkılar türkçeydi. Albümde 5 tane Enstürmantal şarkının olması biraz abartılı olmuştu ama o 5 enstürmantal şarkıda gerçekten çok mükemmeldi. İlk iki single "Bir ve Ölümlü" harika bir başarı sergiledi. Albümde sözleri Aşık Veysel'e ait olan ama Pentagram tarafından söylenen "Şeytan Bunun Neresinde" adlı şarkı büyük beğeni kazandı. Ve Aşık Dertli'nin bir şiirinden olan "Bu Alemi Gören Sensin" adlı şarkı da Pentagram fanlarının beğenisini kazandı.

Grup üstüste yakaladığı başarılardan sonra 2004'te 2,3 ve 4 Temmuz'da düzenlenen Rock The Nations'ta adeta kendini gösteren gruplardan birisi olacaktı ve oldu da. Çünki Festivalde bulunan bunca Pentagram fanları bunu gösteriyordu. Festivalde Iron Maiden'ın eski solistlerinden BLAZE ve Paul Dianno, Progresif Metal'de bugüne kadar sesini fazla çıkartamamış olan Pain Of Salvation, Sentenced, U.D.O gibi Metal devleride vardı. Ama hiçbiri Pentagram kadar güzel bir performans gösteremedi.

Kaynaklar

* Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Pentagram (grup) Resimleri

Pentagram (müzik grubu)
3 yıl önce

Pentagram esas müzikal değişimini ve kendine has tarzını 1997 yılında çıkan üçüncü albümleri Anatolia ile oluşturdu. Bu albümle birlikte Pentagram müziğinde...

Pentagram (anlam ayrımı)
7 yıl önce

Pentagram, beş köşeli yıldız. Aşağıdaki anlamlara da gelebilir: Pentagram (müzik grubu), Türk metal müzik grubu. Pentagram (albüm) Pentagram (Amerikalı...

Pentagram (albüm)
7 yıl önce

Pentagram, Pentagram grubunun kendi adını taşıyan ilk müzik albümüdür. 1990 yılında yapımcı Nezih Kılıçkını ve Nepa Müzik Yapım tarafından piyasaya sürülmüştür...

Pentagram (albüm), İngilizce, 1990, Thrash Metal, Hakan Utangaç, Cenk Ünnü, Tarkan Gözübüyük, Pentagram (grup), Trail Blazer (albüm), MC, Nezih Kılıçkını
Pentagram diskografisi
7 yıl önce

Türk heavy metal grubu Pentagram'ın diskografisi. Pentagram grubu 7 stüdyo albümü, 3 konser albümü, 1 demo albümü yayınlamıştır. Pentagram resmi web sitesi...

Bir (Pentagram albümü)
3 yıl önce

Bir, Pentagram'ın 6. albümüdür. 2000 yılında Türkiye'de meydana gelen ve bazı medya kuruluşlarının kışkırtmasıyla ortaya çıkan satanizm tartışmalarının...

Bir (Pentagram albümü), 2001, 2002, CD, Heavy metal, MC, Pentagram (grup), Satanizm, Tasavvuf, Unspoken (albüm), Halk şiiri
MMXII (Pentagram albümü)
7 yıl önce

Apokalips adlı şarkıya çekilmiştir. Tüm şarkılar Pentagram tarafından yazılıp bestelendi.  Pentagram Gökalp Ergen - Vokal Hakan Utangaç - Gitar Metin...

Demir Demirkan
3 yıl önce

bölümünde öğrenim gördü. Üniversite yıllarında Pentagram grubuna gitarist olarak katıldı. Pentagram grubu ile "Trail Blazer" albümünü tamamladıktan sonra...

Demir Demirkan, 12 Ağustos, 1972, 1992, 1996, 1997, 1999, 2000, 2002, 2003, Adana
Tarkan Gözübüyük
3 yıl önce

metal grubu Pentagram'ın bas gitarisi olarak tanınır. Bursa'da büyüdü ve 14 yaşında bas gitarla tanıştı. Lise yıllarında katıldığı rock gruplarıyla ve Bursa...

Tarkan Gözübüyük, 1970, 1987, Athena (grup), Bilkent İœniversitesi, Bursa, Bursa Anadolu Lisesi, Demir Demirkan, Erzurum, Knight Errant, Mor ve Ötesi