Panik Nöbeti
Kısaca: Panik nöbeti Had, aşırı ve normalin dışına taşmış korku hali. aniden başlayan otonom (Sempatik-Parasempatik) sinir sistemi aktivitesiyle birlikte baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sararma, terleme, kusma, idrar yapma ve dışkılama arzusu söz konusudur. ani başlayan nöbetin süresi genellikle sınırlı olmakla birlikte, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Bu süre içinde kontrollü zihni faaliyet imkansızdır ve hasta gayesizce dolaşır durur. Şahsiyetini kaybetmiş gibidir ve gerçekleri d ...devamı ☟
Tedavide, çabuk etkili bir müsekkini damardan vererek, nöbet kolaylıkla sonlandırılabilir. Başka tedavilerin başlatılmasından önce durumun sebebi araştırılmalı ve tedaviye ona göre yön verilmelidir.
Akut, aşırı korku nöbeti anlamına gelir. Panik nöbetinin anksiete durumundan farkı, birdenbire başlayan otonom aktiviteyle birlikte baş dönmesi, çarpıntı, sararma, terleme, titreme ve kusma, idrar yapma yahut dışkılama gereği duymadır. Nöbet ansızın başlar ve süresi genellikle sınırlı olmakla birlikte, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Bu süre içinde kontrollü akıl faaliyeti olanaksızdır ve hasta amaçsızca dolaşıp durur. Depersonalizasyon ve derealizasyon görülebilir. Nöbet hastayı halsiz ve güçsüz bırakır. Kısa sürede etkin bir barbitüratın (örneğin metoheksiton yahut tiopenton sodyum) genellikle subhipnotik dozda i. v. yoldan enjeksiyonuyla panik nöbeti süratle kontrol altına alınabilir. Kısa süreli etkinliğin azalmasından önce de, etkiyi sürdürmek amacıyla aynı zamanda oral sodyum amilobarbiton yahut kinalbarbiton verilebilirse de, bu medikasyonlar yalnızca acil durumlarda kullanılmalı ve sürdürülmemelidir. Başka tedavilerin başlatılmasından önce, durumun etkeni araştırılmalıdır.
Bkz. Psikiyatrik acil vakalar, kempf sendromu
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.