Pıngıdık

Kısaca: PıngıdıkResimler:http://gokbuklu.sitemynet.com/mynet_resimlerim/aaa. ...devamı ☟

}

Pıngıdık Resimler: //gokbuklu.sitemynet.com/mynet_resimlerim/aaa.jpg//gokbuklu.sitemynet.com/mynet_resimlerim/file0088.jpg//gokbuklu.sitemynet.com/mynet_resimlerim/hhh.jpg

Alevi inançlarında genellikle tahtacı olarak yaşam sürmekte olan kişilerin birlik, beraberlik ve dost sohbetlerini yaşamak üzere Antalya İli Gökbük Köyünde hala sürdürülmekte olan bir çeşit geleneksel oyundur.

Bilindiği gibi Türklerin Anadoluya gelmeden önce inandıkları bir inanç sistemi var idi. Bu inanç sistemine göre doğanın üzerinde hüküm süren ruhlar ve tanrılar vardı. Türkler için ateşin, suyun, toprağın ve ağacın ruhları vardı. Bu ruhlarla iletişime giren ve insanlar ve ruhlar arasında aracılık yapan, büyüler yapan, insanları mistik güçlerle tedavi eden hatta gelecek hakkında kehanetlerde bulunan din adamları vardı ve bunlara "KAM" ya da "ŞAMAN" denilirdi. Bu kamlarda ikiye ayrılırlardı. Gökyüzünde yaşayan ve insanlara iyiliklerde bulunan ruhlarla iletişime giren Kamlara "AK KAM", Yer altında yaşayan ve insanlara hastalık, felaket ve kötü olan şeyleri veren ruhlarla iletişime giren kamlara ise "KARA KAM" denilirdi. AK KAM genelde iyi ruhlara şükran etmek için ayinler yapardı. KARA KAM ise kütülük ruhlarına obasına salgın hastalık vermemeleri, felaketler yaşatmamaları, vs. için törenler yapardı. Yağmur duası da bu ayinlerden birisidir.

Orta Asyadan tüm türkler Anadoluya gelinceye kadar anadoludaki birçok türk boyu İslamı kabul etmişler ve yerleşik hayata geçmişlerdi. Anadoluya yeni gelen konar göçer türk boyları bu yeni dine uzun süre alışamamış ve kabul etmemişlerdir. Ama zaman içinde Önceki İnanç sistemleri ile bu yeni dini (İslamiyet) birleştirerek yeni bir inanç sistemi yaratmışlardır. Böylece eski geleneklerini yaşatmaya devam etmişler ve de islamiyeti kabul ederek baskılardan kurtulmuşlardır. Bu yeni inanç sistemine "Alevilik" yani "Alicilik" demişlerdir. Bugün ki Aleviikteki dedelerle Önceki türk inanç sistemindeki Kamlar ilevsel bakımdan çok benzerlık göstermektedir. ÖRNEĞİN: -Kamlık soydan delir ve kişinin isteğine bağlı değildir (Rüyasına atalarının ruhu gelerek onu kamlığa zorlarlar kişi ya kabul eder ya da delirir.) -Dedelikte soydan gelir ve soyunda olmayan dede olmaz. (bektaşiklikteki baba lar hariç) - Kamlar obanın saygın kişisi ve sözcüsüdür. - Dedelikte günümüzde alevi topluluğunun önde gelenidir ve sözcüsüdür. V.S

Pıngıdık`ta KAM ların işlevselliğini kaybettikten sonra bazı obaların bunu bir gelenek olarak devam ettirmesi ile oluşmuş ve günümüze kadar süregelmiştir. Bu oyun şu anda Anadoluda 5-6 köyde değişik adlarla halen devam etmektedir. Eskilerde Yağmur ve Bereket duası olarak yazları düzenlenen bu gelenek son 15 yıldır her sene sömestr tatilinin ilk perşembesi düzenlenmektedir. Artık çeşitli bölgelere dağılmış köylüleri bir araya getirmek ve eğlenmek amaçlı yapılır hale gelmiştir.

[1]

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.