Osman Hulusi Ateş

Kısaca: Osman Hulusi Ateş imam-hatip ve şair. 1917 yılında Malatya'nın Darende ilçesinde doğdu. Babası Şeyhzadeoğlu sülalesinden Hasan Feyzi Efendi, annesi Fatıma Hanımdır. İsmi Osman Hulusi, soyadı Ateş'tir. Halk arasında “Hulusi Efendi” diye Ünlü olmuştur. Zamanının imkansızlıkları içinde ancak ilkokul tahsili yapabilmiş olan Osman Hulusi Ateş, babası Hasan Feyzi Efendiden dini terbiye ve tahsil gördü. Arapça, Farsça ve edebiyat bilgilerini ilerletti. Marangozluk yaptı ve biraz da ticaretle ...devamı ☟

Osman Hulusi Ateş (Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi) 1914-1990 yılları arasında Darende'de yaşamış bir gönül sultanıdır. Soy bakımından 12. batından Somuncu Baba'ya oradan da Hz. Muhammed (s.a.s) Efendimize ulaşan nesebiyle 36. kuşaktan Peygamberimizin soyundandır. Babası Es-Seyyid Şeyhzade Hatip Hasan Efendi, annesi Seyyid İbrahim Taceddin-i Veli soyundan Fatıma Hanımdır. Her iki yönden de Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in soyundandır. 1945-1987 yılları arasında 42 sene bilfiil Somuncu Baba Camii'nde İmam-Hatip olarak görev yapmıştır.

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi aynı zamanda mutasavvıf ve şairdir. Divan şiirinin 20.yüzyıldaki örnek temsilcisi bu zatın; Gazel, İlahi, Kaside, Rubaiyyat ve Müstezat türünden meydana gelen, Divan-ı Hulusi-i Darendevi adlı eseri ile, yakınlarından başlamak üzere ahbaplarına yazdığı, nazım ve nesir şeklinde mektuplarının toplandığı Mektubat-ı Hulusi-i Darendevi ve Hutbeler adlı eserleri vardır. Bu eserler kendisinin kuruculuğunu yaptığı Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından neşredilmiştir. Her zaman halkın yanında, Hakk'la beraber olma yüceliğini şahsında ve eserlerinde görmek mümkündür.

Hayatı boyunca kendini insanlığa hizmete vakfetmiş, gerçek manada tasavvufun insanlığa hizmet olduğunu örnek ahlakıyla sergilemiştir. "Allah güzeldir, güzel olanı yapar" prensibi ile güzel olan her şeyi insanların hizmetine sunmuştur. Yapılan hizmetleri Allah için yapan ve topluma örnek olan yüce şahsiyetlerden biridir.

Geçmişten geleceğe hizmet etme aşkı ve heyecanı ömrünün son günlerine kadar devam etmiştir. Tarihin derinliklerinde yaşayan, değişik yol ve metodlarla tüm insanlığa hizmet eden büyük mutasavvıflar, Mevlana, Somuncu Baba, Yunus Emre, Alaaddin Attar, Hacı Bayram-ı Veli, Akşemseddin, Abdurrahman Erzincani, Fethullah Musuli, Taceddin Veli gibi Osman Hulusi Efendi de kendi asrı olan 20.asırda insanlığa hizmet etmenin neşvesini, neşesini insanlık alemine göstermiş, bir insanın ömrünü nasıl dolu dolu yaşanacağını, güzel ve örnek ahlakı ile ortaya koymuştur.

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi üretici derviş tipinin en güzel örneklerinden birini oluşturmuştur. Hizmete, iş ve harekete dayalı bir tasavvufi anlayışa sahiptir. Osman Hulusi Efendi “Allah yaptığı işi güzel yapanı sever” hadisindeki manaya uygun olarak söylediğini güzel söylemiş, yaptığını güzel yapmış, baktığına güzel nazar etmiş, böylece çevresindeki hali, kali ve nazarı ile gittikçe genişleyen bir hürmet halesi oluşturmuştur.

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin çizdiği ideal insan tipinde söz ile fiilin mutabakatı aranıyordu. Darende ve çevresinde, kendisine gönül verenler üzerinde oluşan otoritesinin kaynağında da bu mutabakatın önemli yeri vardı. Camilerde ağacın önemi ile ilgili hutbe okunması yönündeki tavsiyesini, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi ilk önce kendi bahçesine 15 adet kadar ağaç diktikten sonra yerine getirmiş, hutbesini irad etmişti. Somuncu Baba Cami’inin çatısında fiilen çalışmıştı. Eşsiz bir tevazuya sahipti. Bu tevazuyu fiilen yaşıyordu. İnsanlar arasında azametle yürümemiş, davetlere icabet etmiş, bir çok etkinliklerde, merasimlerde sevenleri ile beraber olmuştu. Kadirşinas ve vefalı olmuş, her türlü meşru gayreti kutsayan bir fikre sahip olmuştur. Hayatı her dem Kur’anda bir gezinti gibi idi. Bütün hayatını yaratıcının istediği gibi bir kul olmaya vakfetmişti. Tarihe, topluma ve ülkesine karşı duyduğu sorumluluk ve hassasiyetinin bir ifadesi olarak “Yurdumun her taşını Ka’be sayarım” diyen Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi bu özellikleriyle dini liderlik boyutlarını aşmakta, tarih önünde, maşeri vicdanlarda ve toplumsal hafızada yerini almaktadır. Osman Hulusi Efendi sosyal yönü ile oldukça dikkat çeken üstün özelliklere sahiptir. Kan davaları gibi büyük kavgaları, aile münakaşalarını, komşu anlaşmazlıklarını bıkıp usanmadan sulh etmiş, ömrünü İslam üzere ve barışa yönelik işler yaparak geçirmiştir.

Osman Hulusi Efendi manevi kalkınmanın yanında maddi kalkınmayı ihmal etmemiş, bunu manevi gelişmenin bir aracı olarak görmüştür. 1960’1ı yıllarda Şeyh Hamid-i Veli Camii Onarım ve İhya Derneğini kurarak hizmetlerin daha iyi şekilde yapılması için çalışmalarda bulunmuş, zamanın imkansızlıklarına rağmen her türlü fedakarlıktan kaçınmayarak at sırtında çevre kasaba ve köylerden cami onarımına yardım toplamak gayesiyle dolaşmıştır. Yine aynı yıllarda cami derneği yararına sosyo-kültürel bir faaliyet olarak Somuncu Baba adlı kitabın yayınlanmasını sağlayarak Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri ve Darende hakkında ilmi bilgilerin neşredilmesini sağlamışlardır. Darende ve çevresinin gelişmesi, imarı ve gençlerimizin en güzel şekilde yetişmesi için çalışan Osman Hulusi Efendi, okul, cami ve benzeri müesseselerin yanında Darende’ye bir fabrika kazandırma gayesiyle 1970’li yıllarda yoğun çalışmalar başlatmış, çimento fabrikası olarak düşünülen bu eserle atıl haldeki maden cevherinin işletilmesiy1e memleketin milli gelirine de katkıda bulunmak arzu edilmiştir. Bu müessese daha sonra iplik fabrikası olarak tanzim edilerek 1988 yılında hizmete açılmıştır. Darende Merkez Sağlık Ocağı’na şahsi gayretleriyle bir jeneratör temin etmiş, ayrıca Ambulans alımında katkıları olmuştur. Hassaten Darende’ye Tam Teşekküllü bir Hastane yaptırmak gayesiyle kendi divanından elde edilecek geliri bu amaca tahsis ettirmişlerdir. Vakfı tarafından arsa temini çalışmaları neticelendirilerek hastanenin proje hazırlıkları tamamlanmış ve yapımına başlanıp, kaba inşaatı tamamlanmıştır. Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin bizzat yaptırdığı müesseseler şunlardır; -Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi -Darende İmam Hatip Lisesi -Taceddin-i Veli Mescidi -Şeyh Hamid-i Veli Çeşmesi -Kudret Hamamına giden yolun açılması -Şeyh Hamid-i Veli Camii’nin İhya ve Onarımı

Yapılmasına vesile olduğu eserler ise şöyle sıralanabilir; -İplik Fabrikası -Devlet Hastanesine ambulans ve jeneratör alımı -Endüstri Meslek Lisesi yerinin alınması ve inşaatının yapılması -Çarşı Camii (Zaimoğlu) yapımı -Sadrazam Mehmet Paşa Kütüphanesi yerinin alımı -Kudret Hamamı’na giden köprünün yapılması -Zaviye mahallesi su yolu yapımı.

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin eğitime yaptığı katkı ve hizmetler dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Kenan EVREN tarafından takdirle karşılanmış ve bir plaket verilmiştir. Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin düşündüğü ama hayatında gerçekleştiremediği bir çok projesi daha bulunmaktadır. Adını taşıyan vakıf (Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı) bu projeleri gerçekleştirme yönünde faaliyetlerini sürdürmektedir. Osman Hulusi Efendi, 19.02.1938 tarihinde Darende’nin ileri gelen ailelerinden Yenicelioğlu Mehmet Ali Efendi’nin kızı Naciye Hanımla evlenmiştir. Naciye Hanım, daimi olarak Osman Hulusi Efendi’nin manevi hizmetlerinin yanında olmuş onu desteklemiştir. 52 yıl süren evliliklerinden beşi kız beşi erkek olmak üzere on evladı olmuştur. Oğlu Hamid Hamidettin Ateş, BABALARI Osman Huusi Efendi’nin kurduğu Vakfın Başkanlığını ve manevi hizmetlerini devam ettirmektedir.

ESERLERİ Divan-ı Hulusi-i Darendevi Mutasavvıf, şair, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin; aruz vezni ile Divan şiirinin gazel, kaside, ilahi, müstezat ve rubai gibi çeşitli şekil ve vezinlerde kaleme aldığı mümtaz eseridir. 20. Yüzyılda Divan şairi olarak asrın son temsilcisi kabul edilen Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin bu eseri, aşk, vecd ve insan sevgisi temalarını içermektedir. 1986 yılında 1. baskısı yapılan eserin (İstanbul 1986), gözden geçirilmiş 2. baskısı Yrd. Doç. Dr. M. Muhsin Kalkışım, Arş. Gör. Lütfi Alıcı, Arş. Gör. Ahmet Yenikale tarafından yayına hazırlanmıştır. Eser iki ciltten müteşekkildir. İkinci cildinde İslam harfleriyle orijinal nüshasıda yayınlanmıştır. Divan-ı Hulusi-i Darendevi, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Yayınları arasında yer almakta olup Ankara’da 1997 yılında basılmıştır. 1.Cilt, 448 Sayfadan, 2. Cilt ise 249 Sayfadan oluşmaktadır.

Şiirlerine Bir Örnek:

Âlemi sen kendinin kölesi kulu sanma Sen Hakk için alemin kölesi ol kulu ol Nefsin hevası için mağrur olup aldanma Yüzüne bassın kadem her ayağın yolu ol

Garazsız hem ivazsız hizmet et her canlıya Kimsesizin düşkünün ayağı ol eli ol Allah için herkese hürmet et de sev sevil Her göze diken olma sünbülü ol gülü ol İncitme sen kimseyi kimseye incinme hem Güler yüzlü tatlı dil her ağızın balı ol Nefsine yan çıkıp da Ka'be'yi yıksan dahi İncitme gönül yıkma ger uslu ger deli ol Güneş gibi şefkatli yer gibi tevazu'lu Su gibi sehavetli merhametle dolu ol Gökçek gerek dervişin sanı yoksula baya Suçluların suçundan geçip hoş görülü ol Varlığından boşal kim yokluğa erişesin Sözünü söyle gerçek Hulusi’nin dili ol Mektubat-ı Hulusi-i Darendevi

Mutasavvıf şair, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin edebi bir üslupla kaleme almış olduğu mensur ve manzum mektuplarının oluşturduğu nasihatname türünde eseridir. Prof. Dr. Mehmet AKKUŞ tarafından Osmanlıca metninden aynen transkripsiyonu yapılarak edebiyat dünyamıza kazandırılmıştır. Mektubat-ı Hulusi-i Darendevi, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Yayınları arasında yer alıp, Ankara’da 1996 yılında basılmış olup, 424 sayfadan oluşmaktadır.

Şeyh Hamid-i Veli Camii Minberinden Hutbeler

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi 1945-1987 tarihleri arasında Şeyh Hamid-i Veli Camiinde imam ve hatiplik yapmış, bu görevini ifa ederken irad etmiş olduğu hutbelerini Osmanlı Türkçe'siyle (İslam Harfleriyle) kaleme almıştır. Seyh Hamid-i Veli Caminin Minberinden irad etmiş olduğu hutbelerin içeriğini kendi hayatında aynen tatbik ettiği için insanlar üzerinde çok etkili olmuştur. Hutbelerinde vatan, millet, birlik, beraberlik, ebeveyn hakkı, sevgi kavramlarını verirken tüm insanlara vatan-millet hamiyetperverliğinin ne olduğunu öğretmiştir. Ülkemiz haricinde dünyanın değişik yerlerindeki insanlara da, Müslüman olsun gayri müslim olsun yardım elini uzatmış, Kıbrıs olsun Afrika olsun yardıma muhtaç olanları desteklemiş bu hususta hutbeler irad etmiştir. Şeyh Hamid-i Veli Camii Minberinden Hutbeler, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından yayınlanmış olup, Yayına Hazırlayan; Resul Kesencelidir. 416 sayfadan oluşup, Ankara’da Ajans Türk Matbaasında, Kasım 2000 yılında Kuşe Kağıda ofset baskılı lüks bez ciltli ve şömizli olarak yayınlanmıştır.

ES-SEYYİD OSMAN HULÛSİ EFENDİ VAKFI Genel Merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde olan vakıf, kurulduğu 1986 yılının ilk günlerinden beri hizmet ve faaliyetlerine buradan yön vermektedir. Osman Hulusi Efendi’nin arzu ettiği ve planladığı hizmetleri gerçekleştirmek, ebedileştirmek amacıyla kurulan vakıf memleketin kalkınmasını ve toplumun aydınlanmasını kendine amaç edinmiştir. Başkanlığını H. Hamidettin ATEŞ Beyefendi’nin yürüttüğü vakfın K.Maraş’ta şubesi, Mersin, Kayseri, Karabük ve Elbistan’da da temsilcilikleri mevcuttur. Hizmet alanı ise Darende ağırlıklı, ama tüm Türkiye’yi kapsayan bir çizgidedir.

Vakfın Gayesi Bilgili ve aydın gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak, Gücü yetmeyen öğrencilere burs sağlayarak eğitim eşitsizliğini ortadan kaldırmak. İlmi araştırmalar yapmak ve yaptırmak. Tarihi eserlerin onarımını gerçekleştirmek ve korunmasını sağlayarak gelecek kuşaklara aktarmak. Sosyal yardımlarıyla ve sağlık hizmetleriyle topluma faydalı olmak. Kültürel ve sosyal faaliyetlerle toplumun kaynaşmasına ve gelişmesine vesile olmak.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Ateş Böceği (film)
2 yıl önce

Ateş Böceği, Erdoğan Tünaşın hikâyesinden uyarlanmış, Osman Fahir Sedenin yönetmen, Ahmet Üstelin senaryosunu yazdığı 1975 yapımı Türk filmi. Genç işportacı...

Hulusi Kentmen filmografisi
6 yıl önce

Benim 1964 Ağaçlar Ayakta Ölür Asım 1964 Katilin Kızı Hulusi Örmen 1964 Badem Şekeri 1963 Beni Osman Öldürdü 1963 Sayın Bayan 1963 Tatlı Sert 1963 Kendini...

Kerim'in Çilesi
6 yıl önce

İnci İzmirli Suavi Tedü Perihan Yanal Aliye Rona Cevat Kurtuluş Hulusi Kentmen Nejla Ateş Vahdi Ersin Sinema portali IMDb'de Kerim'in Çilesi SinemaTürk'te...

Millî Gazete
6 yıl önce

Sabahattin Zaim, Prof. Dr. Saffet Solak, Prof. Dr. Osman Turan, Osman Yüksel Serdengeçti, Süleyman Arif Emre, Hulusi Özkul, Şule Yüksel Şenler, Abdülkadir Kocamanoğlu...

Milli Gazete, Millí® Gazete, 1972, Akşam (gazete), Aydınlık (gazete), Birgün (gazete), Bugün (gazete), Cumhuriyet (gazete), Dünya (gazete), Evrensel (gazete), Fanatik (gazete)
Mümtaz Ener
6 yıl önce

(Fatoş'un Babası) 1965 - Sokakta Kan Vardı (Mümtaz) 1965 - Sevinç Gözyaşları (Hulusi Erkmen Paşa) 1965 - Sevgim Ve Gururum (Haşmet Tunç) 1965 - Severek Ölenler...

Yargıtay (Türkiye)
2 yıl önce

Haydar Sami Kuzu Hayri Kaynar Hayri Keskin Hikmet Kanık Hikmet Onat Hulusi Akdere Hulusi Pur Hüseyin Canan Hüseyin Kocabey Hüseyin Sarıkamış Hüseyin Tuztaş...

Kılıç (anlam ayrımı)
6 yıl önce

1960), Türk bürokrat Orhan Kılıç (d. 1974), Türk oyuncu Osman Kılıç, (d. 1946), Türk siyasetçi Osman Kılıç, (d. 1955), Türk siyasetçi Öner Kılıç (d. 1954)...

Hürriyet (gazete)
2 yıl önce

tepki göstermiş, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşmüştür. 28 Şubat tarihinde Recep Tayyip Erdoğan ve Hulusi Akar'ın Pakistan'a hareketinde önce...

Hürriyet (gazete), 1948, Akşam (gazete), Aydınlık (gazete), Bekir Coşkun, Birgün (gazete), Bugün (gazete), Cumhuriyet (gazete), Doğan Grubu, Doğan Hızlan, Dünya (gazete)