1, 2, 8 ve 9 no'lu yurtlar odalar 6 kişilik; 3, 4, 5, 6, 7 no'lu yurtlar ile İsa Demiray ve Faika Demiray Öğrenci Yurtlarında odalar 4 kişiliktir. Bunların dışında daha konforlu döşenmiş O.Yazıcı Kız Konukevi, ODTÜ Kız Konukevi ve EBİ Öğrenci Konukevlerinde 1, 2, 3, 4 kişilik odalar mevcuttur.
Yurtlarda 3682’si erkek, 3099’u kız olmak üzere toplam 6781 öğrenci barınmaktadır.
Yurtlarda Sağlanan Olanaklar Yurtlarda öğrencilerin yararlanacağı 24 saat açık internete bağlı bilgisayar laboratuvarları yer almaktadır. Ayrıca Kız Konukevi, O.Yazıcı, Faik Hızıroğlu Konukevi, İsa Demiray ve Faika Demiray Yurdu odalarında internet ve telefon bağlantısı bulunmaktadır. Yurtlarda sigaralı ve sigarasız olmak üzere çalışma salonu ve mimarlık öğrencileri için çizim salonu vardır. Her yurtta kantin, TV salonu ve öğrencilerin kendi yemeklerini yapabildikleri modern mutfaklar bulunmaktadır. Bunların dışında çay ve kahve ihtiyaçları için 24 saat hizmet veren sıcak su, bisküvi ve cola makineleri vardır.
Yurtlarda yeterli sayıda otomatik çamaşır ve kurutma makineleri ile ütü masası ve ütüler bulunmaktadır. Öğrencilerin kullandığı yatak takımları 2 haftada bir değiştirilmektedir. Yurtlarda 24 saat sıcak su vardır. Yurtlarda 3’er adet kartlı telefon ile her katta öğrencilerin dışarıdan arandıklarında konuşabilecekleri 3 adet santral bağlantılı telefon kabinleri bulunmaktadır.
Yurtlarla şehir merkezi arasında ulaşım, 07:00-24:00 saatleri arasında, dolmuş ve belediye otobüsleri ile yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin derslerine zamanında gidebilmeleri için belli saatlerde yurtlardan bölümlere ring servisleri yapılmaktadır.
Yurtların bulunduğu bölgede, öğrencilerin yararlanabileceği her türlü spor alanları, kapalı ve açık yüzme havuzu, spor salonları, futbol, basketbol sahaları ve tenis kortları bulunmaktadır.
Kampüs içerisinde, öğrencilerin yemek ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alışveriş merkezi ve banka şubeleri bulunmaktadır.
Sağlık Hizmetleri
Yurtlar bölgesinde 24 saat hizmet veren Sağlık ve Rehberlik Merkezi mevcuttur.Yurtlara Başvuru Yurtlara, ailesi Ankara dışında bulunan öğrenciler başvurabilir. Üniversitemizi yeni kazanan öğrenciler, üniversite kayıtları sırasında kayıt yerindeki yurtlar masasına, ODTÜ Öğrenci Özlük Bilgi Formu'nun ilgili A, B, C ve D bölümlerini doldurarak teslim etmelidir. Kayıtlar sırasında başvuruda bulunmayan öğrenciler ise derslerin başlamasından iki hafta sonrasına kadar Yurtlar Müdürlüğü'ne (2.Yurt binasında) başvuru yapabilirler. Bu tarihten sonrada başvurular alınır, ancak bu başvurulardan geç başvuru puanı düşülür.
Başvuruların Değerlendirilmesi Yurt başvurusunda bulunan her öğrencinin ailesinin ekonomik ve sosyal durumu mahalli idareler aracılığı ile araştırılmaktadır. Alınan sonuçlar ve öğrencinin başarı durumu dikkate alınarak, Yurtlar Yönetim Kurulu'nca saptanan ve Rektörlük Makamı'nca onaylanan ölçütlere göre değerlendirilip puanlama yapılmaktadır. Başvuru sonuçları, 2. Yurt binasında bulunan Yurtlar Müdürlüğü ilan panolarında ilan edilir. Puanını öğrenen öğrenci, yurda ne zaman kayıt yaptıracağını kesin kayıt duyurusu tablosundan her hafta Pazartesi günü öğrenebilir.
Ayrıca, başarılı öğrencilerden, yerleştirmedeki puanları dikkate alınarak, Türkiye sıralamasında Sayısalda ilk 2000, Eşit Ağırlıkta ilk 1000, Sözelde ilk 100, Dilde 10’a girenler yurtlara sıralamasız yerleştirilmektedirler.
Spor
Çok çeşitli spor olanaklarının bulunduğu üniversitemizde öğrenciler spor etkinliklerine değişik düzeylerde katılabilirler. Aktif sporcular veya ilgilendikleri spor branşında kendini geliştirmek isteyen öğrenciler, danışman desteğiyle, antrenör gözetiminde çalışabilirler. Ayrıca, her öğrenci spor etkinliklerine bireysel olarak katılabilir. Müdürlük, Kapalı Spor Salonu'nun giriş katındadır.Akademik yıl süresince spor salonları 9.00-23.30 saatleri arasında, öğrenci veya öğrenci gruplarına açıktır, ancak spor alanları genellikle akşamları ve hafta sonları belirli saatlerde spor takımları için antrenman amacıyla ayrılır. Tenis ve futbol gibi sporlar için haftalık saha rezervasyonları yapılmaktadır. Spor Merkezi ise 07:30-16:30 saatleri arasında öğrencilerimizin kullanımına açıktır.
Geleneksel olarak düzenlenen futbol, voleybol ve basketbol turnuvaları her yıl Spor Müdürlüğü ve öğrencilerin işbirliği ile gerçekleştirilir
Spor Yapılabilecek Mekanlar:
- Açık Havuz
- Kapalı Yüzme Havuzu (Olimpik)
- Kapalı Spor Salonu (3 adet)
- Çim Futbol Stadyumu (10.000 kişilik tribün ve 6 kulvarlı pist)
- Değişik büyüklüklerde futbol sahaları (7 adet)
- Tenis Kortları (12 adet)
- Açık basketbol sahaları
- Açık voleybol sahaları
- Masa tenisi masaları (Büyük Spor Salonu ve çeşitli bölümlerde)
- Yalıncak (6 km.) ve Çamlık (2 km.) koşu parkurları
- Kriket Sahası
- Amerikan Futbol Sahası
- Güç Geliştirme Salonu
- Cimnastik Salonu
- Spor Merkezi (fitness alanı, bilgisayarlı bisiklet ve koşu bantları, squash kortları, spor salonu, sauna, jakuzi-buhar odası, şok duş alanı, vitamin kafe)
- Halı Futbol Sahası
- Kapalı ve açık yüzme havuzu bütün ODTÜ öğrencilerine açıktır. Kapalı yüzme havuzunda her seans 75 dakikadır ve seans sonlarında 15 dakikalık aralar bulunmaktadır. Havuzu kullananların her seans sonunda havuzdan çıkmaları gerekmektedir.