1909'da İstanbul'da doğan Nurettin Topçu, İstanbul Lisesi'ni bitirdikten sonra, 1928'de felsefe öğrenimi yapmak üzere Fransa'ya gitmiş, Strasbourg' da lisans, Paris'te de doktora çalışmasını tamamlamıştı. Topçu Fransa'da dostluk kurduğu Remzi Oğuz Arık ve Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun etkisiyle Anadoluculuk hareketine katıldı. Bu hareket 1917' de Turancı milliyetçiliğe, ümmetçi İslam birliğine ve Osmanlıcılığa tepki olarak doğmuş, Türk kültürünün Anadolu' da temeli endiğini, bu yüzden de Anadolu'nun her yönüyle ele alınıp incelenmesi gerektiğini savunuyordu. İslamcı mistik görüşleri savunan Topçu da bu hareket içinde kendisine yer bulmuştu.
1934'te Türkiye'ye döndükten sonra felsefe öğretmenliğine başlayan Topçu, Birinci Meclis'teki muhalefeti oluşturan İkinci Grup'un önderlerinden Hüseyin Avni Ulaş'ın üvey kızıyla kısa süren bir evlilik yaptı. Bu arada Kazanlı Nakşibendi Şeyhi Abdülaziz Bekkine'ye bağlandı. 1939' dan başlayarak 1975'te ölünceye kadar aralıklarla Hareket'i yayımladı. Şubat 1939' da ilk sayısı yayımlanan dergi lslamcı Anadolucu bir çizgi benimsedi. Türklüğü Müslümanlıktan ayırmanın insanı ruhundan ayırmak olduğunu, Anadolu Türkünün milliyetçilik davasının Batı'nın barbar milliyetçiliğinden farklı olduğunu savundu. Dergi tek parti yönetimine karşı yaptığı eleştiriler nedeniyle baskılarla karşılaştı. Topçu “Çalgıcılar” başlıklı bir yazısından dolayı mahküm olup Denizli'ye sürülünce, Temmuz 1939 tarihli 7. sayıdan sonra Hareket'in yayımı kesintiye uğradı. Hareket Aralık 1942'de Topçu'nun yönetiminde tekrar yayımlanmaya başladı. Mayıs 1943' e kadar 5 sayı yayımlandıktan sonra yayına bir kez daha ara verildi. Mart 1947-Haziran 1949 arasında 28, Aralık 1952-Haziran 1953 arasında 7 sayı daha yayımlandı. Topçu, çok partili yaşama geçildikten sonra, başkanlığını Sait Bilgiç'in yaptığı Türk Milliyetçiler Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Derneğin 1952' de kapatılması üzerine, 1954'te Milliyetçiler Derneği'ni kurdu. 27 Mayıs 1960'tan sonra Adalet Partisi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. 1961' de Konya' dan senatör adayı olduysa da seçimi kazanamadı.
1963 kongresinde Nurcuların Milliyetçiler Derneği'ne egemen olmasıyla Topçu ve arkadaşları dernekten ayrıldılar. Topçu Hareket'in yayımını Ocak 1966'da yeniden başlattı ve bu yayın dönemi Topçu'nun Temmuz 1975'te vefatına kadar sürdü. Hareket Ocak 1976'da Topçu özel sayısıyla bu kez üç aylık olarak yayımlanmaya başladıysa da ancak dört sayı çıkabildi. Dergi Mart 1979-Mart 1982 arasında, bu kez Mustafa Kutlu'nun yönetiminde 25 sayı daha yayımlandı. Topçu'nun görüşlerinde derin bir Anadolu köylüsü sevgisi yatmaktadır. Ona göre, yapılması gereken bir Rönesans yaratmaktı ve aslında Türkler İslam Rönesansının yarattığı bir ulustu; bu yüzden de Topçu tasavvufa büyük önem verdi. Rönesansın ilk basamağı Kuran, tasavvuf ve Avrupa felsefesiyle bir aşkın doğması; ikinci basamağı üstün bir iktidarın aklın saltanatını ilan etmesi; üçüncü basamağı hür düşünceye ulaşmaktı. Onun İslam ahlakı formülü üç ilkeye dayanıyordu: Hürmet, merhamet ve hizmet.