1934 yılında ``Çelyuşkin`` gemisi mürettebatının buzlar arasından kurtarılması operasyonuna komuta etti. Bizzat kendisi uçakla dokuz defa buz üstüne iniş yaparak operasyona katıldı. Bu görevdeki başarısından dolayı yeni ihdas edilen Sovyet Kahramanlık Madalyası`na layık görüldü.
II. Dünya Savaşı`nda Almanya`ya karşı Ukrayna cephesinde bazı Sovyet hava birliklerine komuta etti. Özellikle tanklara karşı geliştirilen Il-2 Ştrumovik uçaklarının kullanılmasında başarılı taktikler geliştirdi. Kursk Savaşı`nın kazanılmasında önemli katkısı oldu.
1956`da Genel Kurmay Askeri Akademisi`nden mezun oldu.
1960-1972 arasında Sovyet kozmonot takımının komutanı oldu. Bu görevinde, kozmonotların seçimi, eğitimi ve uzay görevlerinin gerçekleştirilmesi için yepyeni yöntemler geliştirmesi gerekti. Ancak Sovyetler`in Uzay Yarışını kaybetmesiyle birlikte gözden düştü. Soyuz 11 faciası sonrasında emekliye ayrılması kararlaştırıldı.
Kamanin`in kozmonot komutanı olarak tuttuğu günlük, 1995-2001 yılları arasında yayımlandı. Bu günlük, Sovyet insanlı uzay programının 1960`lardaki ilk dönemine ilişkin önemli bir belgedir. Kamanin, günlüğünde Sovyat hava kuvvetlerinin uzayda görev yapması için Sovyet bürokrasisiyle giriştiği mücadeleleri anlatır. Kamanin, Sergey Korolyov`un aksine, uzaygemilerinin daha az otomatik, kozmonotlara daha fazla komuta imkanı tanıyacak şekilde tasarlanmasını savunmaktadır.
Kaynakça
- ``Encyclopedia Astronautica``, Kamanin maddesi
- ``İngilizce Vikipedi``, Nikolai Kamanin maddesi, 02:40, 8 Nisan 2007 sürümü