Nevrozlar
Kısaca: Nevrozlar Psikonevroz olarak da bilinen; psikojenik (ruhi menşeli) bir düşünme, değerlendirme bozukluğu. Çevreye karşı hareketlerinde bir bozukluk yoktur ama, mevcut iç çatışma ruhi hayatında önemli tesirler yapar. Şahıs kendisinin anormal düşüncelerinin farkındadır; hastalığını kabul eder ve tedavi olmak ister. Psikoz adı verilen durumda ise, kişinin şahsiyeti tamamen değişmiş, hallüsinasyon, illüzyonlar ve çeşitli hayaller onun gerçek dünyası olmuştur. Hiçbir zaman hasta olduklarını kab ...devamı ☟
Nevroza sebep olan çeşitli hal ve durumlar vardır: İrsi temayül, şahsiyet bozuklukları, zeka durumu, toplumla münasebet, bunlardan bazılarıdır.
Yükselme arzusu, tasarladığı ideale erişememe, yalnızlık ve anlamsızlık duyguları, sosyal emniyetsizlik hep birer nevroz sebebidirler. Birçok tipi olan bu rahatsızlığın en sık görülen şekli, sıkıntı nevrozudur.
İkinci Dünya Savaşında Amerikan ordusunda yapılan istatistikler, mevcut nevroz vak'alarının % 50-70'inin sıkıntı nevrozu olduğunu göstermiştir. Burada, mevcut sıkıntı bir huzursuzluk meydana getirir. Fakat huzursuzluğun derecesi, dış sebeple orantılı değildir. aniden ortaya çıkan sıkıntı, şahıs tarafından kontrol edilemez ve artar. Huzursuzluğun yanında çarpıntı, nefes almada zorluk, terleme, karın ağrıları ve uyuşukluklar da olabilir. Hasta tahammülsüz ve sabırsızdır. En ufak hadiseye şiddetli cevap verirler. Baş-boyun kaslarının sık sık kasılması, başağrısı yapar.
Nörotik depresyon: Ekseriya değer verilen bir şeyin veya birisinin kaybı neticesi meydana gelen çöküntüdür. Kişi sadece kendini toplumdan uzak tutar. Düşünce ve davranışları normaldir.
Obsessiv-kompulsif nevroz: Burada, mantık ve muhakemeyle uzaklaştırılamayan, arzu edilemeyen, inatçı, saplantılı bir fikir ve şahsın, şuurlu arzu ve itiyadlarının aksine bir hareketin, arka arkaya tekrarlamasıdır. Hasta yaptığı hareketlerin anormal olduğunun şuurundadır, fakat o hareketi yapmaktan kendini alamaz, yapmadığı taktirde çok rahatsız olur. Mesela ellerinin kirli olduğu fikriyle günde 200-300 defa ellerini yıkar. Evden çıkarken havagazı, elektrik ve suyu kapayıp kapamadığı aklına takılır, geri döner tekrar kontrol eder ve bu kontroller on, bazan elliyi bulabilir. Bunlar için, hastalıktan korkma, şüphecilik, aritmomani (hastanın dünyası rakamlardır, geçen taşıtların numaralarını ezberler, karesini, karekökünü alır, devamlı aritmetik işlemler yapar) ve simetromani (herşeyin tam olarak dengeli olmasını ister, tablonun bir parça eğriliğini asla kabul etmez) yi de ilave etmek gerekir.
Nevrozların tedavisi için kesin bir tavsiye yoktur. Antidepressif ilaçlar sıkıntıyı gidermekte iseler de hastanın yaptığı hareketleri engelleyemezler. Sadece hareketten dolayı sıkıntı hissetmesini önlerler. Obsesyonlarda ise, hareketlerin tersini yapmaya çalışmasını tavsiye etmek faydalı olabilir.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.