Nevres Paşa

Kısaca: Mehmed Nevres Paşa, 14 Agustos 1826 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası, Varna muhafızı Derviş Hasan Paşa'nın oğlu gümrük müdürlerinden Mehmed Bey'dir. Daha on bir yaşında iken, Musahib Said Efendi'nin aracılığı ile Enderûn'a alındı. ...devamı ☟

Mehmed Nevres Paşa, 14 Agustos 1826 tarihinde İstanbul'un Beşiktaş semtinde doğdu. Babası, Varna muhafızı Derviş Hasan Paşa'nın oğlu gümrük müdürlerinden Mehmed Bey'dir. Daha on bir yaşında iken, Musahib Said Efendi'nin aracılığı ile Enderun'a alındı. Sultan 11. Mahmud bir münasebetle çocuğu görmüş ve oglu şehzade Abdülaziz'in hizmetine verilmesini emretmişti. Böylece daha o yıllarda şehzade ile Nevres arasında yıllarca sürecek bir dostluğun temeli atılmış oldu; birlikte eğitim gördüler .Sultan Abdülmecid'in tahta çıkışı ile Enderun'a iade edildi. Burada bulundugu sürece Arapça, Farsça öğrendi ve genel kültürünü ilerletti. O sıralarda burada hocalık etmekte olan Kemani Rıza Efendi'nin kızı Fatma Zehra Hanımla evlendi. Böylece kayınbabasından musiki ve keman çalmasını ögrendi. Daha sonra yeniden şehzade Abdülaziz'in hizmetine verildi.

Aradan altı yıl geçtikten sonra Sultan Mecid ölmüş, yerine arkadaşı Abdülaziz Osmanlı tahtına oturmuştu. Çok geçmeden ikinci mabeyinciliğe getirildi. Çok şakacı, nükteyi seven,oldukça senli-benli bir kimse olan Nevres Paşa,bunların dozunu sık sık kaçırmış; eski çocukluk arkadaşının bir hükümdar olduğunu unutarak zaman zaman görev degiştirmek zorunda kalmıştır. Padişah kendisini sevmekle birlikte bu tür hareketlerine de kızardı. Bu nedenle Saray Ahırları müdürlüğü, Çatalca Kaymakamlığı, Rumeli Beylerbeyliği, Meclis-i Vala üyeliği, Bursa mutasarrıflığı gibi görevlerde bulunmuştur .

1862 yılında Başmabeyinci olduktan kırk gün sonra Maliye nazırı oldu ve başarılı işler yaptı. Bir yll sonra Maarif nazırı oldu ise de kırk gün sonra Bursa'ya sürgün edildi. Bu görevi kabul etmediği için istifa ederek açıkta kaldı. Bunlardan başka daha pek çok görevlerde bulunduktan ve saraya girip çıktıktan sonra son olarak 1871 yılında kesin olarak istifa edip, devlet hizmetinden ayrıldı. Aynı sıralarda hastalanarak tedavi için Nice'e gitti. 23 Kasım 1872 tarihinde orada öldü; cenazesi istanbul'a getirilerek Kanlıca Tekkesi karşısındaki mescidin mezarlığına gömüldü. Şair Fevzi'nin tarih mısraı şudur:

"Nuş kıldı ecelin camını Nevres Paşa"

Bu uzun yıllar içinde gerek padişahtan, gerekse yabancı ülkelerden hayli nişanlar ve hediyeler aldı; iltifat ve itibar gördü. İçkiye ve keyfine düşkünbir kimseydi. Beşiktaş ve Kanlıca'da otururdu. Nevres Paşa'dan çok az eser kalmıştır .Sözleri Bayburtlu Zihni'ye ait olan şehnaz divan, uşşak makamındaki müstezad ve bir de muhayyer makamında şarkısı biliniyor.

İlgili konular

mehmed nevres paşa

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.