Diğer bir kategori ``hassas türler``dir. Bunun için temel kıstas türün yetişkin popülasyonunun 1000`den az olmasıdır.
Dünya Doğayı Koruma Birliği`nin (IUCN) 2006 raporu, insan kaynaklı suistimaller sonucu 784 türün dünya üzerinden tamamen yok olduğunu ve 16.119 hayvan türünün tükenmekte olduğunu göstermekte. Sadece 2006`da listeye 530 türün eklenmiş olması canlı türlerinin ne büyük bir tehdit altında olduğunu gösterir.
Tehdit altındaki bazı türler
] ] ]Dünya`nın hemen her bölgesindeki bitki ve hayvan türleri arasında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya gelen ve bir kısmı ne yazık ki dünya üzerinden tamamen silinen binlerce tür bulunmaktadır. Bazıları;
- Kutup ayısı (``Ursus maritimus``), 2006 yılında hassas türden tehlike altındaki tür kategorisine geçti. Kutup bölgesindeki buzulların erimesiyle yaşam alanı tehlike altına girmiştir. Tahminlere göre kutup bölgesindeki bu durum değişmezse önümüzdeki 45 yıl içinde türde yüzde 30`luk bir azalma olacak ve sonunda da tümüyle yok olacak.
- Manta vatozu (``Manta birostris``), belgesellerden aşina olunan eşsiz bir canlıdır. Suda kanat çırparcasına süzülen bu deniz canlısının türü, denizlerdeki kirlenme, avlanma vs. nedenlerle tehlike altındadır.
- Verreaux`s sifaka lemur (``Propithecus verreauxi``), Madagaskar`a özgü bir türdür ve kararlı bir orman habitatında yaşayabilmektedir. Kömür üretimi ve orman kesimi ile yaşadığı bölge tehlike altına girmiştir. Aynı zamanda adanın bazı bölgelerinde avlanmaktadır.
- Gri balina (``Eschrichtius robustus``), Kuzeybatı pasik gru balina. Halen 50 yetişkin bireyden daha az kaldığı düşünülmektedir. Bu tür tamamen yok olacak derecede avlanmıştır.
- Siyah çizgili albatros (``Thalassarche melanophrys``), 21 albatros türünün hepsi neslinin tükenmesi tehdidiyle karşı karşıyadır. Balıkçı ağları tür için ciddi tehdit oluşturmaktadır.
- Kısaburunlu Tırtak (``Delphinus delphis``), Akdeniz alttürüdür. Son 40 yıl içinde türün nüfusu aşırı avlanma ve yaşam alanlarının bozulması sonucu %50 düşmüştür.
Türkiye`de
Hayvan türleri:Bitki türleri:
Ayrıca bakınız
- Dünya Doğayı Koruma Birliği (World Conservation Union; IUCN)
- IUCN Kırmızı Liste