Çin`de 7.yy itibariyle afyon ilaç olarak kullanılmaya başlamıştı. 17.yy da tütün içiminin Asya da yayılması;tütün ile afyonun karıştırılarak kullanılması, bundan da keyif alınması halk arasında yavaş yavaş yayılmaya başlamıştı. İngilizler Doğu Hindistan`da ürettikleri afyonu Çin`e satıyordu. Zamanın imparatorları ülke halkının gittikçe esrar bağımlısı olmasından rahatsızlık duymaya başlamışlardı. 1729 yılında Çin`e Afyon girişi yasaklandı. Bu yasağa rağmen 1838 yılına kadar gittikçe artan Afyon kullanımı Kanton`da el konan esrarın denize dökülmesiyle (bu Hindistan gelirinin altıda biri gibi büyük bir oran olunca) İngiltere ile Çin arasında Afyon Savaşları başladı.
First Opium War olarak bilinen Birinci Afyon Savaşı sonunda ingiltere galip gelmiştir ve çin ile Nanking Anlaşmasını imzalamıştır.
Bu anlaşmaya göre Çin ingiltere`ye yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalmıştır.
Anlaşma şartlarından bazıları:
- Çin, Hong Kong Adası ve bu adanın civarındaki adaları İngiltereye vermiştir.
- Çin savaş tazminatı olarak 650 ton gümüş verecektir.
- Çin illegal olarak el koyduğu ya da imha ettiği afyon lar için İngiltereye 6 milyon dolar tazminat ödeyecektir.
- Çinde bulunan İngiliz vatandaşları diplomatik dokunulmazlığa sahip olacaktır.
- Çin ve ingiltere karşılıklı aynı ticari kurallara uyacaklardır.
- Çinli vatandaşlar diğer ülkelere göçmen olarak gidebileceklerdi. (Amerika kıtasına ilk göçmenler bu antlaşmadan sonra gittiler. Anlaşma öncesinde Çin vatandaşları ülke dışarısına göçmen olarak çıkamıyorlardı.)
- Çin bazı gümrüklerini düşük gümrük tarifeleriyle İngiltereye açmıştır.Bu şehirler şunlardır: * Canton (Guangzhou) * Amoy (Xiamen) * Foochow (Fuzhou) * Ningpo (Ningbo) * Shanghai