Nakış

Kısaca: Nakış Genelde iğne ve benzeri aletlerle kumaş deri, hasır vb. maddeler üzerine renkli veya renksiz ipliklerle yapılan şekillere, süs, ciltli kitap kapaklarının üzerine basılan oyuk ve kabartma süslere, odaların duvar ve tavanlarına yapılan, değişik şekil ve motiflere de nakış ismi verilmektedir. Nakış sanatının tarihi çok eski olup ilk insan ve ilk peygamber hazret-i adem zamanına kadar ulaşmaktadır. O devirlerde de insanların kendilerine has nakışları, yapılan tarihi araştırmalar ve k ...devamı ☟

Nakış Genelde iğne ve benzeri aletlerle kumaş deri, hasır vb. maddeler üzerine renkli veya renksiz ipliklerle yapılan şekillere, süs, ciltli kitap kapaklarının üzerine basılan oyuk ve kabartma süslere, odaların duvar ve tavanlarına yapılan, değişik şekil ve motiflere de nakış ismi verilmektedir.

Nakış sanatının tarihi çok eski olup ilk insan ve ilk peygamber hazret-i adem zamanına kadar ulaşmaktadır. O devirlerde de insanların kendilerine has nakışları, yapılan tarihi araştırmalar ve kazılar neticesinde ortaya çıkmıştır. M.Ö. 12. yüzyıla ait ve başa sarıldığı tahmin edilen güzel ve süslü bir sargının bulunması, Suriye, İran ve Mısır'da duvarlara çizilmiş şekillere, eski boyalı çömleklere rastlanması bunun delilidir.

Nakış sanatı, Orta Asya Türklerinde de çok gelişmişti. Kabileler birbirlerini, nakış şekillerinden tanırlardı. Her kabilenin kendine has nakış mevzuları vardı. Bu özellikler asırlardan beri kendisini koruyarak, gelinlik genç kızların çeyizlerinin arasına girdi.

On birinci ve on ikinci yüzyıllarda nakış sanatı Türklerde, Özellikle Selçuklularda çok gelişti. İpek zemin üzerine inci ile de değişik motifler ve şekiller çizildi.

Ortaçağda Haçlı Seferlerinin başlaması, doğu-batı ticaretinin artması, doğudaki nakış alanındaki güzel gelişmelerin batı (Avrupa) tarafından tanınıp yayılmasına sebep oldu. Zamanla Özellikle İtalya'da Osmanlı nakış motiflerinin aranması ve son derece rağbet görmesi, tarihi bir gerçektir. Hatta belli bir devre kadar Avrupa'da makbul sayılan Macar nakış motifleri, Osmanlı-Türk nakışçılığının bir taklidinden ibaret olup kökü Rumlara kadar çıkar.

On yedinci ve on sekizinci yüzyıllarda şöhretin zirvesine ulaşan Osmanlı-Türk nakışçılığında ana konu, kalp motifi ve onun diğer unsurlarla kompozisyonudur.

On dokuzuncu yüzyılda nakışçılık eski rağbetini kaybetmeye başladı. Fakat milli giyimde bir sembol şeklinde kendini korudu. Yirminci yüzyılda ise elle nakış işi azaldı ve yerini makinalara bıraktı.

Nakışlar iğne ve kasnakla yapılmaktadır. Bu çeşit nakışlara iğneyle ilgili anlamında, “Suzeni” ismi verilir. Bundan başka; gözeme, kesme, sarma, müzebbek vb. denilen nakış çeşitleri vardır.

İslam-Türk nakışçılığında, pirinç, bakır, kalay gibi metallerden çekilerek altın ve gümüş yaldızı vurulup, ipliklerle sarılmış tellerden yapılan nakışlar da vardır. Bunlardan meydana gelen nakışlara “sırma, sim, sarma” gibi isimler verilmektedir.

Nakış, dikiş, tentene ve işleme gibi sanatlar, sabır isteyen işlerdir. Bunların yapıldıkları yerler sağlığa elverişli olmalıdır. Işık, ısınma, havalandırma, temizlik gibi hususlara çok dikkat edilmelidir. Bunlarla beraber, kullanılacak aletlerin (masa, makas vs.) hepsi el altında bulundurulmalıdır.

Nakışta kullanılan kumaş çeşitleri patiska, keten, etamin, kaneviçe, opal, goblen, tela, çuval, saten, tafta, organza, tül, şifon, jorjet, paten, kadife ve ipektir. Nakışçılıkta kumaş kadar, kullanılan iplik ve kalitesi de çok önemlidir. İpliklerin aynı kalınlıkta, pürüzsüz, az bükümlü, sağlam, esnek, parlak olması, boyasının renk atmaması Aranan önemli özelliklerdir. Nakış işinde; pamuk, keten, ipek ve naylondan yapılmış iplikler kullanılır.

Nakış yapımında kullanılan iğneler ve diğer malzemeler:

İğne, nakış işinin en önemli malzemesidir. Bunların numaralarına, uzunluklarına göre kullanıldıkları yerler de değişiktir. Bir nolu iğne çok kalın, on üç nolu iğne çok incedir. İğneler bu iki (1-13) numara arasında değişmektedir. 8-12 nolu iğne ince ve sık kumaşlar için kullanılır. 5-8 nolu iğne sofra ve yatak takımlarının yapıldığı kumaşlarda kullanılır. Ayrıca yünlü kumaşlarda kullanıldığı da olur.

Bunlardan başka; kor iğnesi, nakış iğnesi, boncuk iğnesi, gözeme iğnesi, moda iğnesi, kanaviçe iğnesi, makina iğnesi, şerit iğnesi, çuvaldız iğnesi, işaret iğnesi, toplu iğne, çengelli iğne, yorgan ve yastık iğnesi, file iğnesi, kroşe iğnesi, ambalaj iğnesi, kürk iğnesi vb. çeşitleri vardır.

Diğer malzemeler ise, küçük ve büyük makas, yüksük, mezura, teğel ipliği, nakış ipliği, ciğer deldi, dikiş sepeti veya kutusudur.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

nakış

Türkçe nakış kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. embroidery, fresco

nakış

genellikle kumaş üzerine renkli iplikler ya da sırma ve sim kullanarak elle, makineyle yapılan işleme; hile. özellikle duvar ve tavanları süslemek için yapılan bezeme. beste ve semailerin, dört yerine iki haneli olanlarına verilen ad.

nakış

Türkçe nakış kelimesinin Fransızca karşılığı.
broderie [la]

nakış

Türkçe nakış kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Stickerei

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Nakış
2 yıl önce

Nakış, canlı cansız veya geometrik birçok figürün süsleme amaçlı olarak değişik eşyaların zeminlerine işlenmesi ile elde edilen bir süsleme şeklidir....

Assisi nakış
6 yıl önce

Assisi nakış, antik İtalyan geleneğine dayalı sayılı iplik nakışının bir formu olup, ana motifler boş bırakılarak arka planın nakış dikişiyle doldurularak...

Çin nakışı
6 yıl önce

dört büyük bölgesel Çin nakışları, Suzhou nakışı (Su Xiu), Hunan nakışı (Xiang Xiu), Guangdong nakışı (Yue Xiu) ve Sichuan nakışı (Shu Xiu)dır. Bunların...

Beyazişi nakış
6 yıl önce

Beyazişi nakış, aynı renkte ana ipliğin kullanıldığı (geleneksel olarak beyaz keten) herhangi bir nakış tekniğiyle bağlantılıdır. Beyazişi nakışlar , Broderie...

Beyazişi nakış, Keten, Nakış, Taslak, Tekstil, Evladiyelik
Nakış kasnağı
6 yıl önce

Nakış kasnağı ve çerçeveler nakış ve aynı formda olan iğneişi çalışmalarında kumaşı gergin tutmak için kullanılırlar. Bir nakış haklası veya tambur çerçeve...

Sayılı iplik nakışı
2 yıl önce

(İngilizce:Counted-thread embroidery), sayılı iplik nakışı, bir nakış türü olup, nakışçılar iğneyi kumaşa batırmadan önce kumaş ipliğini sayarlar. Genellikle...

Jacobean nakışı
6 yıl önce

hükümdarlığı döneminde gelişmeye başlayan nakış stilidir. Terim, bugün crewel nakışı'nı tanımlamak için kullanılır. Bu nakış keten üzerine iki kat yün iplik dikiş...

Leon Conrad
2 yıl önce

Conrad, Britanyalı nakış tasarımcısı, özellikle tarihsel bir stil olan siyahişi ile bilinir. 1997 yılında New Elizabethans nakış sanat grubunu kurdu...