1915 yılında Darü’l- Feyz-i Musiki Cemiyetine, 1917’ de Darü’l-Elhan’ a girdi. Burada Zekaizade Hafız Ahmed Irsoy’ un öğrencisi oldu.
1918 yılında Ziraat tahsil etmek üzere Macaristan’a gittiyse de kısa bir süre sonra geri döndü. Çünkü kendisi için musikiden başka hiç bir meslek düşünemiyordu.
Ali Rif’at Çağatay, Leon Hancıyan, Kemal Niyazi Seyhun, Laika Karabey, Enise Can, Nezahat, Zahide ve Ûdi Hayriye Hanımlar ile beraber Şark Musiki Cemiyeti’ ni kurdu. Kısa bir süre sonra Mes’ ud Cemil ve Refik Fersan’ ın da katıldığı icra heyeti ile muhteşem konserler verdi.
1923 yılında teğmen rütbesiyle Müzika-i Hümayun’ a girdi. Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Ankara’ da kurulan Riyaset-i Cumhur İnce Saz Heyeti’ nde de aynı rütbeyle yer aldı.
1926 yılında bu heyetten ayrılarak İstanbul’ a döndü. Sahibinin Sesi plak firmasına yüzlerce plak yaptı. Böylece olağanüstü güzel sesi, ve emsalsiz üslubunu geniş kitlelere duyurdu. Okuyuşunda geleneğe sıkı sıkı bağlılığın yanında bilhassa gazel okuma üslubunda olağanüstü yenilikler yaratmıştır.
1927 yılında Paris’e giderek, şan ve piyano dersleri aldı. Yurda dönünce Mes’ ud Cemil, Ruşen Ferit Kam, Artaki Candan ve Nubar Tekyay gibi seçkin saz sanatçıları eşliğinde Türk Musikisi’ nin ilk Avrupai solo konserlerini verdi. Bu konserlerde eserleri ayakta ve frakla icra ederek, günümüz solo anlayışının temellerini atmıştır.
Aynı dönemde pek çok Mısır ve Türk filminin müziklerini yapmış, Allah’ ın Cenneti, Kahveci Güzeli, Sadullah Ağa gibi filmlerde başrol oynamıştır.
İstanbul Konservatuarı İcra Heyeti Şefi ve solisti olarak yurtiçi ve dışında yüzlerce konser vermiş, birçok sanatçının yetişmesini sağlamıştır.
Çeşitli formlarda bestelediği her biri birbirinden değerli 100’ ü aşkın eseriyle büyük bir bestekar ve son yüzyılın kendinden sonrakilere de örnek olmuş en büyük ses icracısıdır.
Münir Nureddin Selçuk 27 Nisan 1981’ de aramızdan ayrıldı.
Ruhu şad olsun.
TANINMIŞ ESERLERİNDEN BAZILARI
Hicaz Şarkı (Söz : Yahya Kemal Beyatlı)
Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan, Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol, Sallanmaz o kalkışta ne mendil, ne de bir kol, Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli, Günlerce siyah ufka bakar, gözleri nemli, Biçare gönüller, ne giden son gemidir bu, Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu, Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden, Bir çok seneler geçti dönen yok seferinden.
Hicaz Şarkı (Söz : Faruk Nafiz Çamlıbel)
Gittin de bıraktın beni aylarca kederde, Mehtab oluyordun bana, aysız gecelerde, Derman olur ancak dönüşün bizdeki derde, Mehtab oluyordun bana, aysız gecelerde.
Hüzzam Şarkı (Söz : Ümit Yaşar Oğuzcan)
Sevdiğim dünyalar kadar, Gel dese bir gün, gel dese... Nesi var ömrün, nesi var, Vesvese hepsi vesvese... Bir şarkı gelir uzaktan, Söyler aşktan ,yaşamaktan... Bir ses ki ruhtan dudaktan, O sese yandım, ah o sese... Madem ki gönül öyle deli, Delicesine sevmeli... Usanıp, yine sevmeli, Bitmese sevgi,bitmese...
Nihavend Yürüksemai (Söz : Fuzuli)
Ruhsarına aybetme nigah ettiğimi, Gözyaşı döküp nale vü ah ettiğimi, Ey padişeh-i hüsün terahhüm çağıdır, Affeyle ki bilmişim günah ettiğimi.
Nihavend Fantezi (Söz : Niyazi Atılgan)
Yar senden kalınca ayrı,İstemem yazı baharı, Ömrümün kalmadı hayrı Geçmiyor günler, günler geçmiyor...
Nihavend Şarkı
Uçsuz bucaksız engine, Baharın yeşil rengine, İçimin dengi dengine, Gönül vermek istiyorum. Aklar düşüşün başıma, Kuşlar üşüşün başıma, Bir peri çıksın karşıma, Gönül vermek istiyorum.
Nihavend Şarkı (Söz : Behçet Kemal Çağlar)
Yok başka yerin lutfu, ne yazdan ne de kıştan, Bir tatlı huzur almaya geldik Kalamış’ tan... Yok zerre teselli, ne gülüşten, ne bakıştan, Bir tatlı huzur almaya geldik Kalamış’ tan...
Nihavend Şarkı (Söz : Necdet Atılgan)
Bilmem bu gönülle ben, nasıl yaşayacağım. O daha genç yaşında, benimse geçti çağım. Kurtulmak mümkün olsa bırakıp kaçacağım Fakat ne yazık artık elinde oyuncağım. Onun zoru sürümek, beni gittiği yola. Ben giderim sağıma, o çeker beni sola. Arkasından bakarım, gözlerim dola dola, Ey gençlik arkadaşım, sana uğurlar ola.
Rast Yürüksemai (Söz : Mustafa Nafiz Irmak)
Hülyama doğan son güneşim, son hevesimdi, Hasrette gözüm, gözde yaşım, dilde sesimdi, Ruyama baharlar getiren, gül nefesimdi, Bilmem nasıl afet di ki Yarabbi! o kimdi! Hala yaşayan hatıralar kaldı sesimde.
Rast Şarkı (Söz : Mustafa Nafiz Irmak)
Sevda ile dillendi, bu son şarkı sesinle, İsyanı bırak, gel de bu son besteyi dinle, Ruhumdaki dert bir gece ağlaşsa seninle, İsyanı bırak, gel de bu son besteyi dinle.
Rast Karçe (Söz : Ahmet Paşa)
Gül yüzünde göreli zülfü semen say gönül, Kara sevdaya yeler bi ser ü bi pay gönül, Dimedim mi sana dolanma, ana hay gönül Vay gönül, vay bu gönül, vay gönül ey vay gönül.
Mahur Fantezi (Söz : Cahit Sıtkı Tarancı)
Ne doğan güne hükmüm geçer, Ne halden anlayan bulunur. Ah! Aklımdan ölümüm geçer, Sonra bu bahçe, bu kuş, bu nur... Ve gönül Tanrısına der ki: “ Pervam yok, verdiğin elemden, Her mihnet kabulüm, Yeter ki, gün eksilmesin, penceremden.”
Uşşak Fantezi (Söz : Vecdi Bingöl)
Söyle sevgili, sevgili söyle, Söyle bana gözbebeğim, Dalım, yaprağım, çiçeğim, Senin aşkındır dileğim, Seviyorum, seveceğim. Ne füsun ettin ruhuma böyle, Söyle sevgili, sevgili söyle.
Segah Şarkı (Söz : Yahya Kemal Beyatlı)
Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç, Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç. Cihana bir daha gelmek hayal edilse bile, Avunmak istemeyiz böyle bir teselliyle... Geniş kanatları boşlukta simsiyah açılan, Ve arkasında güneş doğmayan büyük kapıdan, Geçince başlayacak bitmeyen sükunlu gece... Guruba karşı bu son bahçelerde keyfince, Ya aşk içinde harab ol, ya şevk içinde gönül, Ya lale açmalıdır göğsümüzde, yahut gül.
Hüzzam Şarkı (Söz : Munis Faik Ozansoy) Sahilden uzaklaştık, elin şimdi elimde, Bir sisli hayal olmadan en son emelimde, Faniliği bir lahzacık inkar edelim de, “Sevda ebedidir” ona iman edelim de, Bir sisli hayal olmadan en son emelimde...
Mahur Fantezi (Söz : Vecdi Bingöl) Âşıka Bağdat sorulmaz, ufukları aşar gider, Ümit yolcusu yorulmaz, baht izinde koşar gider, Sevdaya karşı durulmaz, gönüllerde yaşar gider, Ümit yolcusu yorulmaz, baht izinde koşar gider.
Hazırlayan : Timuçin Çevikoğlu