Mustafa Karahasan

Kısaca: Mustafa Karahasan (1920, Üsküp - 2002, Belgrad), Türk yazar ve gazetecidir. ...devamı ☟

Mustafa Karahasan (1920, Üsküp - 2002, Belgrad), Türk yazar ve gazetecidir.

İlk ve orta öğrenimini Krallık Yugoslayva`da tamamladı. 2. Dünya Savaşı arifesinde Yugoslavya devrim hareketine katıldı. 1939`da ilk öyküsü Fikri Abla`yı yazdı. 1941 yılında Makedonya`da ayaklanmayı örgütleyenler arasında yer aldı. Faşist Bulgar idaresı tarafından üç defa idama mahkum edildi. Bu nedenle 1945 yılına kadar Kosova`da kaldı.

Üsküp`e döner dönmez, 3 Ocak 1946`da Üsküp Radyosu`nda gazeteciliğe başladı. Aynı yıl, Birlik`te "Hapisanede Bir Gece" öyküsü yayımlandı.

Makedonya`da Türkçe yazılan ilk tiyatro oyunu olan "İnandırmak" eseri 1948`de sahnelendi. Bir yıl sonra Çağdaş Makedonya Türk Edebiyatı`nın ilk kitabı Makedonya Genç Türk Yazarlarının Eserleri`nin yayımlanmasını sağladı. 1950`de Makedonya Halk Gençliği Merkez Komitesini Sekreterliği`ne üye seçildi, Makedonya Türk Yazarlar Cemiyetini kurdu. Onun imzasını taşıyan, Makedonya`da Türkçe yayımlanan ilk öykü kitabı Küçük Erler (1950) yayımlandı. Kısa bir süre Birlik Gazetesi Başmuharirri görevinde bulundu. Tefeyyüz ilköğretim okulu, Türk öğretmen okulu ve Azınlıklar Tiyatrosu`nda müdürlük yaptı.

1956 yılında Suzan romanı basından çıktı. Üsküp Üniversitesi Felsefe Fakültesi Pedagoji-Psikoloji Bölümü`nden mezun olduğu aynı yılın sonlarında, Makedonya Türkleri`nin Türkiye`ye göçü konusunda takındığı tavır ve Birlik`te yayımlanan Atatürk ile ilgili bir yazısının "Yosip Broz Tito`ya hakaret niteliği taşıdığının" iddia edilmesi nedeniyle üzerindeki siyasal baskıların artması yüzünden Belgrad`a taşındı. Yugoslavya Federal Tanıtma Sekreterliği (Bakanlığı) Basın Bölümü`nde danışmanlık yaptı. 1964 yılında emekli edildi. 1970`de Makedonya Eğitim ve Okulları ilerletme Kurumu üyeliğine getirildi. Çalışmalarını tarih üzerine yoğunlaştırdı. 1990`da Türk Tarih Kurumu Haberleşme Üyesi oldu. 11 Mart 2002 tarihinde, Belgrad`ta aniden öldü.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.