Musa Dağ İsyanı

Kısaca: Musa Dağ İsyanı (1915), I. Dünya Savaşı zamanında Osmanlı Devletinin İskenderun Bölgesi Samandağ Bucağına bağlı yedi Ermeni köyü halkının Musa Dağı'nada toplanmış bu durumda yolların kontrol altına alındığı halde İskenderun kıyılarında bulunan bir Fransız harp gemisinin Ermeni milisleri ve diğer isyancıları gemiye aldıkları olay. ...devamı ☟

Musa Dağ İsyanı (1915), I. Dünya Savaşı zamanında Osmanlı Devletinin İskenderun Bölgesi Samandağ Bucağına bağlı yedi Ermeni köyü halkının Musa Dağı'nada toplanmış bu durumda yolların kontrol altına alındığı halde İskenderun kıyılarında bulunan bir Fransız harp gemisinin Ermeni milisleri ve diğer isyancıları gemiye aldıkları olay.

Geçmişi

Birinci Dünya Harbide İtilaf devletlerinin İskenderun Bölgesi kıyılarına bir çıkarma yapacağı sözleri üzerine Samandağ Bucağına bağlı yedi Ermeni köyü halkı Osmanlıya olan vergi, zorunlu askere yazılımı yapmamışlar.

Olaylar

Osmanlı hükümet kanunlara uymaları için bu bölgeye memurlar gönderilmiş. Bölge Ermenileri bunları dinlememiş ve silahla karşı koymuşlardır. Bu olaylarsonrası yedi Ermeni köyü halkı Musa Dağı'nada toplanmış. Bölge komutanı Albay Galip, jandarma alayıyla Musa Dağından inen yollarını kontrol altına aldırmış. Albay Galip dağa çıkarak bir antlaşmaya varmaya calışmışdır. Dağda kimseyi bulamayan Albay Galip askerlerine çevreyi taramalarını istemiş ve Ermenilerin denize doğru uzanan bir yamaçtan Akdeniz indikleri anlaşılmıştır. Albay Galip burada 20-30 kadar hayvan ölüsüyle ama hiçbir Ermeniye rastlamamışdır. İskenderun kıyılarını gözetleyen bir Fransız harp gemisinin buradaki Ermeni taşıdıkları ortaya çıkmışdır. Osmanlı devleti bu durumda müfettiş yollamış ve yapılan araştırmalarda hiçbir insan cesedine rastlanmadığı gibi; yaralı veya hasta bir kimse de bulunamamıştır.

Kaynak Kitap

*

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.