Muamma Asmak

Kısaca: Aşık Edebiyatı'nda saz şairlerinin gezip dolaştıkları yerlerde, o çevrenin şairleri tarafından açıklanmak üzere ortaya attıkları ve duvara astıkları muammalara ve bu işi yapmaya denir. Muamma'sını duvara asan şair muammanın cevabını kapalı bir zarfa koyarak, oranın itimat edilen bir kişisine veya duvarına muammasını astığı kahvenin sahibine verir, o da bu cevabı çekmecesinde saklardı. Şair muammasının çözümü için bir müddet bekler, şayet çözen çıkmazsa cevabını kendisi vererek, çözmüş olurdu. ...devamı ☟

Aşık Edebiyatı'nda saz şairlerinin gezip dolaştıkları yerlerde, o çevrenin şairleri tarafından açıklanmak üzere ortaya attıkları ve duvara astıkları muammalara ve bu işi yapmaya denir. Muamma'sını duvara asan şair muammanın cevabını kapalı bir zarfa koyarak, oranın itimat edilen bir kişisine veya duvarına muammasını astığı kahvenin sahibine verir, o da bu cevabı çekmecesinde saklardı. Şair muammasının çözümü için bir müddet bekler, şayet çözen çıkmazsa cevabını kendisi vererek, çözmüş olurdu.

Muamma İndirmek: Saz Şairleri'nin gezip dolaştıkları yerlerde astıkları muammaların çözülmesine ve muammanın, asıldığı duvardan indirilmesi işine denir.

Duvarlarına başka bir yörenin şairi tarafından asılmış bulunan muammayı indirmek, o bölgenin şairleri, hatta bütün insanları için bir gurur meselesi olarak düşünülür ve olaya büyük önem verilirdi.

Örnek:

Sefinenin başı girse limana O memduhun ismi çıkar meydana

Yukarıdaki beyit bir muamma'dır. Sefinenin başında bulunan sin harfi liman kelimesinin başına geldiğinde ortaya Süleyman ismi çıkmaktadır. Ancak böyle bir çözüme varmak için beyitin eski harflerle yazılmış olduğunu düşünmek gerekir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.