Mirc Komutları Listesi

Kısaca: ATTENTION EDITORS:Do NOT include service-specific commands on this list. THEY WILL BE REMOVED. -->Bu liste tüm ülkelerde kullanılan IRC in geleneksel komutların listesidir. ...devamı ☟

}

ATTENTION EDITORS: Do NOT include service-specific commands on this list. THEY WILL BE REMOVED. --> Bu liste tüm ülkelerde kullanılan IRC in geleneksel komutların listesidir.

  • Temel olarak "/" , komut göstergesidir.Birçok durumda bunu değiştirebilirsiniz ,mesela "$" olarak ,bu durumda "/me" , "$me" olarak değişecektir.Ama varsayılan değer her zaman "/" dır.
  • <> Bunlar birçok durumda komutun gerektiği gibi çalışması içindir, ve etrafında [1] olanların genellikle orada olmaması gerekmektedir.Komutlar ve ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi almak için her zaman istemcinizin yardım dosya(ları)na başvurun.
  • Hostmask lar nick!kimlik@sunucu formunda bulunurlar.Herhangi bir karakter veya tek bir karakter için kullanılan * ve ? gibi karakterleri kullanabilirler. Örneğin,
  • [email protected] bu kimlik ve sunucudaki herhangi bir nick ile eşleşecektir.Şunu da belirtmek gerekir ki sadece "nick" şeklinde de kullanabilirsiniz,ve bu hostmask ile sunucu tarafından otomatik olarak eşleştirilecektir.


Kullanıcı komutları

admin

Kullanımı:
/admin [2]
Bağlanılan sunucudaki veya belirtilen sunucudaki yönetimsel detayları verir.

ctcp

Kullanımı:
/ctcp   [3]
Bir CTCP unu ya gönderir.

help

Kullanımı:
/help (veya /raw help)
Mevcut IRC komutlarının listesini gösterir.

ignore

Kullanımı:
/ignore 
İstemciniz bahsi geçen kullanıcıdan gelen mesajları göstermeyecektir.Bu komut istemciden istemciye değişiklik göstermektedir,daha fazla bilgi için irc istemcinizin yardım dosyalarını inceleyin.
/ignore -r 
engellemeyi kaldırmak için kullanılır.

join

Kullanımı:
/join <#kanal>[4] [5]
<#kanal> kanalına girersiniz.

list

Kullanımı:
/list <#kanal> <-min#> <-max#>
Bir kanaldaki kullanıcı sayısını ve başlığı listeler.

links

Kullanımı:
/links
Bağlanılmış olan sunucunun bağıntılı olduğu bütün sunucuların listesini , ve hangi biçimde/sırada olduğunu gösterir.Büyük IRC ağlarında DDOS ataklarını engellemek için , /links komutu kullanımdan kaldırılmıştır.

lusers

Kullanımı:
/lusers
Yerel kullanıcıları biçimlenmiş halleri ile ve ayrıca çevrimiçi operator/admin leri,kanal sayılarını ve kaç tane sunucu olduğunu listeler.

Bunun mIRC da görüntüsü şu şekilde olacaktır: ``1 sunucuda 3 görünmez ve 1014 kullanıcı var`` ``6 operator çevrimiçi`` ``32 kanal oluşturuldu `` ``1017 kullanıcı ve 0 sunucum var``

me

Kullanımı:
/me 
Önce nick , daha sonra gelecek şekilde ekrana mesaj gönderir.

Örneğin , kullanıcı "BayViki" , "/me televizyon izleyecek" şeklinde bir komut kullandığı zaman ekranda "BayBiki televizyon izleyecek" şeklinde gözükür.Komutun girişi ve gösterdiği mesaj istemciden istemciye değişmektedir.

motd

Kullanımı:
/motd [6]
Kullanıcının bağlı olduğu veya istenilen bir sunucu için günün mesajını (ing. motd=Message Of The Day`den gelmiştir) gösterir.

names

Kullanımı:
/names <#kanal>
Kanaldaki nick lerin listesini @ veya + (operator ve voice) ön ekiyle birlikte gösterir,

nick

Kullanımı:
/nick 
Nickinizi olarak değiştirir.

notice

Kullanımı:
/notice <#kanal|nick!kimlik@sunucu> 
Belirtilen kanal veya kullanıcıya bir uyarı mesajı gönderir.Genel olarak,bu servis botları ve IRCop lar haricinde kullanılmaz.Gereksiz kullanımlar serverdan Gline yemenize (engellenmenize) sebep olabilir.

part

Kullanımı:
/part <#kanal> [7]
Belirtilen, eğer belirtilen yoksa aktif haldeki kanaldan ayrılmada kullanılır. Eğer sebep belirtilmemişse, varsayılan ifade(genellikle kullanıcı tanımlı) kullanılır.

query

Kullanımı:
/query 
Seçilen kullanıcı ile özel sohbet başlatır.

quit

Kullanımı:
/quit [8]
Bu komut sunucu ile bağlantıyı keser. Bazı zamanlar sunucu ile bağlantı yavaş ise sunucudan ayrılmak bir süre alabilir. Bu sebeple bazı istemcilerde /disconnect komutu istemciyi sunucudan çıkmaya "zorlar". Eğer sebep belirtilmemişse, varsayılan ifade(genellikle kullanıcı tanımlı) kullanılır.

Mozilla`nın IRC istemcisi Chatzilla`da bu komut programı kapatır.

quote

Kullanımı:
/quote  (yada /raw )
Belirtilen komutu istemci programı aşıp direk sunucuya göndermede kullanılır. Örneğin /connect komutu /quote connect komutundan değişik fonksiyon gösterir.

stats

Kullanımı:
/stats 
Acquires server stat information based on the associated letter input given. (For example: "/stats o" will list operators from the server`s configuration.)

Common server stats include:
|Description
g Lists G-Line on the server
k Lists K-lines on the server
m Lists the server`s specific available commands
p Lists IRC operators on the server
u Lists the server`s uptime
Note: /stats k and g usually require IRC-Operator status.

whois

Syntax:
/whois 
Kullanıcı adı hakkında bilgi getirir bkz. Whois

Channel operator commands

These commands can only be issued by users with operator or half-op privileges.

invite

Syntax:
/invite  <#channel>
Invites to join <#channel>.

kick

Syntax:
/kick <#channel>  [9]
Removes from <#channel>. The kicked user can, of course, rejoin, so this is rarely effective in keeping someone out, but it does serve as a warning.

topic

Syntax:
/topic [10] 
Sets the current topic to . Only available to ops/halfops when channel mode +t is set; otherwise, anyone can use it. When no text is given, returns the current topic on the channel.

mode

Syntax:
/mode <#channel|nick> <+/-parameters>  
This sets a mode on [11], or on the specified user. The required level depends on the modes. Note that you can use it on yourself without any channel modes set on you (mIRC users can use //mode $me <+/-parameters> to set modes).

The most common modes are:
|Type||Description
+b [12] Channel Sets a ban on anybody matching [13]. [14] needs to be in the form of user!ident@host, but you can use wildcards, ie. *@host.
+o [15] Channel Gives a nick operator status in the channel.
+v [16] Channel Voices nick.
+h [17] Channel Gives nick half-operator status.
+m Channel Makes channel moderated (only ops, half-ops and voiced people can speak).
+t Channel Only ops can change the topic.
+i Channel Makes the channel invite-only.
+I [18] Channel Everybody matching [19] can join a +i channel without invite.
+p Channel Makes the channel private (you can`t /who it if you`re not in the channel) (deprecated).
+s Channel Makes the channel secret (it doesn`t turn up in /list). Mode +p and +s cannot be used on the same channel.
+l [20] Channel Limits the number of people who can be in the channel to [21].
+k [22] Channel Key-locks the channel. You need to join using "/join #channel [23]".
+e [24] Channel Makes everybody matching [25] unbannable.
+d User Makes the user deaf. Channel messages will be blocked, however the user will still receive private messages.
+i User Makes the user invisible, i.e. nobody can use wildcards to match the nick in a /who or /whois command; they must know the exact nick.
+R User Prevents non registered users from messaging registered users on some networks.
+s User Allows the user to view server notices such as server links/delinks, glines, and notices regarding High-Traffic Mode.
+w User Allows the user to view "wallops", or notices sent between Opers.
+o User Sets the user as an IRC Operator. This mode should not be confused with the channel mode +o, which sets a user as a channel operator.
+x User Obfuscates the user`s hostmask so as to make it impossible to find an IP from it.


These modes may differ from network to network

IRC operator commands

IRC operators (IRCops) are given a special set of commands for server and network maintenance. Many of these can be abused quite easily, so care must be taken before making somebody an IRCop.

oper

Syntax:
/oper  
This will allow the user issuing the command to gain IRC Operator privileges.

kill

Syntax:
/kill  
This will disconnect a user from the network you issued the kill command on. But the user is allowed to reconnect after the kill

gline

Syntax:
/gline  
This command globally bans anybody matching that hostmask from all servers linked to the IRC network. All such users will be automatically disconnected.

Time has to be specified in seconds or on most modern IRCDs can be specified like 1d2h4m5s (1 day 2 hours 4 minutes 5 seconds).

kline

Syntax:
/kline  
Like gline, but only bans the given hostmask from the server the command was issued from. If there is more than one server linked to the network, the user can reconnect and get on another server. K-lines are commonly used to enforce geographical limits, so that somebody in Armenia can`t connect to a Canadian server.

shun

Syntax:
/shun   [28]
Shun forces the server to ignore any commands from the given context except for ping responses and the /admin command. Shunned users are not notified of the use of the command, though they could figure it out rather easily. Shuns are not implemented on many IRC networks for their end result doesn`t provide much more functionality than a G-line or K-line.

wallops

Syntax:
/wallops 
Sends a message to all IRC operators.



Commands

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.