Minoxidil

Kısaca: Yapılan çalışmalarda minoxidili'in saç folikülleri üzerine dolaylı değil de doğrudan etkisi olduğu gösterilmiştir. Özellikle saç folikülündeki dermal papilla hücrelerinin minoxidilden en fazla etkilendiği ve bu hücrelerde özellikle adenozinin düzenleyiciliği altında gelişmeyi tetiklediği öne sürülmüştür. ...devamı ☟

minoxidil
Minoxidil

Yapılan çalışmalarda minoxidili'in saç folikülleri üzerine dolaylı değil de doğrudan etkisi olduğu gösterilmiştir. Özellikle saç folikülündeki dermal papilla hücrelerinin minoxidilden en fazla etkilendiği ve bu hücrelerde özellikle adenozinin düzenleyiciliği altında gelişmeyi tetiklediği öne sürülmüştür. (örneğin Spectral DNC'deki Adenozin'in işlevi böylelikle açığa çıkmakta). Hücrelerde Bcl 2 ve Bax adı verilen proteinlerin birbirine oranı hücrelerin programlı ölümlerinden (apoptozis) sorumlu ana mekanizmalardan biridir. Hücrede Bcl 2 konsantantrasyonu artıp, Bax konsantrasyonu azaldıkça hücre ölümü olmamakta ya da gecikmektedir. Bir çalışmada kültüre alınmış dermal papilla hücrelerinde minoxidilin bu oran üzerine etkili olduğu Bcl 2'nin konsantrasyonunu arttırıken Bax konsantrasyonunu düşürdüğü gösterilmiştir. Minoxidilin bazı özel hücre içi sinyal yollarını aktive eden bir ajangibi davranarak bu proteinlerin miktarlarını belirtilen biçimdedeğiştirmektedir. Burada kullanılan minoxidil konsantrasyonu 1 mM'dır ki bunun da piyasadaki % 5'lik solüsyona eşdeğer olduğu belirtilmektedir.

2007 yılında yapılan bir çalışmada özellikle Minoxidil'in uygulanma biçiminin ilacın etkinliğinde önemli bir kriter olduğu vurgulanmaktadır. Minoxidil'in köpük ve solüsyon formunun karşılaştırıldığı bu çalışmada köpük formunun solüsyona göre 2 ya da 3 kat daha etkili olduğu, propilen glikol gibi tahriş edici içermediği için bazı yan etkilerin (pullanma gibi) azaldığı belirtilmektedir.

2006 yılında yapılan bir çalışmada minoxidil ve retinoik asit birlikteliğinin etkileri karşılaştırılmış. Bir A vitamini türevi olan retinoik asitin tek başına bile saç ömrünü uzattığı(anagen evreyi) bilinmektedir. Fakat minoxidille olan kombinasyonunun ikisinin tek tek kullanıldığı durumlara göre daha avantajlı olduğu ortaya konmuştur. Minoxidil'in etkisi özellikle hücreye giren konsantrasyona bağlı olarak değişmektedir. Retinoik asitin minoxidil konsantrasyonun artmasını sağlayarak etkinliğini arttırdığı ve hücre yaşlanmasından sorumlu olan p53, p21 ve p16 gibi proteinlerim miktarını hücre içinde azalttığı gösterilmiştir. Belirli bir konsantrasyon değerinden sonra ise retinoik asit yaşlanmayı hızlandırıcı etki yapmaktadır. Bu arada minoxidil konsantrasyonu arttıkça etkisi artmakta fakat özellikle %5 değeri aşıldığında kalp,damar ve diğer ekili olduğu alanlarda sorunlar çıkarmaktadır.

Bakınız

misafir - 9 yıl önce
slm ben mınoxıdılı 45 gundur kullanıyorum kafamda tuylenme başladı ama bazı forumlarda okuduguma gore cıkan saclar tekrar dokuluyormuş dıyorlar bu doğrumu beni aydınlatırsanız sevınırım şididen teşekkür ediyorum

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.