1912 yılında İtalya`nın kuzey doğusundaki Ferrara`da doğan ve Bolonya Üniversitesinde ekonomi eğitimi gören Michelangelo Antonioni, 1930`ların İtalyan komedilerini çok sert dille eleştiren yazılarıyla dikkat çekti.
1940`larda İtalyan ulusal sinema okulu Centro Sperimentale`ye yazılan Antonioni, kısa süre içinde senaryo yazarlığına başladı, Roberto Rossellini ve Enrico Fulchignoni gibi yönetmenlerle birlikte çalışmaya başladı.
Yönetmenliğe 1950`de `Cronoca di un Amore` (Bir Aşkın Güncesi) adlı filmle atılan, ancak 1960 yılında çevirdiği ve Cannes Film Festivalinde Jüri özel ödülünü alan L`avventura (Macera) filmine kadar uluslararası sinema çevrelerinde adını duyuramayan Antonioni, 20 kadar filme imzasını atmıştı.
Çağdaş İtalyan sinemasının uluslararası ün kazanmış yönetmenlerinden olan Antonioni, siyasetten de kaçınmamış bir sanatçıydı. Antonioni, kendi bakışıyla, `çağdaş toplumun duygusal bakımdan kısırlaştırılmışlığını` araştırdığı filmleriyle, dünya çapında isim yaptı.
1966`da çevirdiği ve çılgın 1960`ları konu alan Blow up (Cinayeti Gördüm) adlı ilk İngilizce filmi unutulmaz yapıtları arasında yer alır.
`Blow Up` (Cinayeti Gördüm), iki Oscar ödülüne aday gösterilmiş ve Cannes Film Festivali`nde `Altın Palmiye` ödülünü kazanmıştı.
Sinema yaşamına 1940`larda başlayan Antonioni`nin diğer önemli filmleri arasında `La Signora Senza Camelie` (Kamelyasız Kadın), `La Notte` (Gece), `L`Eclisse` (Güneş Tutulması), `Il Deserto Rosso` (Kızıl Çöl), `Zabriskie Point` (Zabriskie Noktası), `Reporter` (Yolcu) yeralıyor.
1985 yılında felç geçiren Michelangelo Antonioni, bununla birlikte kamera gerisinde çalışmaya devam etti. "Film çevirmek benim için yaşamak demek" sözleriyle sinema tutkusunu anlatan Antonioni`nin son filmi, 2004 yılında çıkan `Eros` üçlemesinin parçası olan `The Dangerous Thread of Things` (Olayların Tehlikeli Dizilişi) idi.
1995 yılında Antonioni`ye, sinemaya katkılarından dolayı özel Akademi Ödülü verilmişti.
Sinema-taslak