Menzil Cemaati

Kısaca: Menzil Cemaati (veya Fecir CemaatiCite web ...devamı ☟

Menzil Cemaati (veya Fecir Cemaati), Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olandır. Menzil Cemaati "Muhammed Raşit Erol" (1929-1996) tarafından kurulmuştur. Bugün önderleri Abdulbaki Erol'dur. Adıyaman merkezli olup cemaat Ankara ve İstanbul'da da mevcuttur. Ekonomik gücü, mensuplarının işlettiği firmalardan kaynaklanmaktadır. Türkiye'deki diğer cemaatler gibi Menzil Cemaati de Türkiye Cumhuriyeti'ne muhalif değildir. İki ana kola ayrılır: # Adıyaman kolu: # Ankara kolu: . Tarihçesi "Menzil Tarikatı" denilen aslında Nakşibendi yoludur. (Tarikat yol demektir). Büyük Veli Şah-ı Nakşibendi'nin belirlediği usüllere göre eğitim gören talebelerin en büyük özelliği, sünnete sıkı bağlılık ve çokça Allahu tealayı zikretmeleridir. Tarih boyunca binlerce Büyük zat bu yola intisab etmiş ve İslam dinine büyük hizmetleri olmuştur. Daha detaylı bilgiler için Semerkand Yayınlarından Altın Silsile ve Reşahat adlı kitaplarada bakılabilir . Nakşbendiyye'nin büyük önderi Şeyh Mehmet Zahid Kotku'nun ölümünden sonraki bir kopuş sürecinden Adıyaman merkezli ve Menzil'de yerde kurulduğu için bu şekilde adlandırılan cemaat ortaya çıktı. Babası Nakşibendi büyüklerinden biri olarak anılan babası Seyyit Abdulhakim Hüseyni'den "el alarak" Muhammed Raşit Erol, bu cemaati kurmuştur.

12 Eylul siyaseti

Ona her yerden çok ziyaretçi gelmesi üzerine 12 Eylül askeri yönetimi tarafından Gökçeada'ya sürüldü, fakat sağlık problemleri yüzünden Konsey kararı ile Ankara'ya yerleşip sonra da tekrar Menzil'e döndü. 12 Eylül'de idamla yargılandıktan sonra afla serbest kalan bazı eski ülkücüler de cemaate katılmalarıyla Menzilciler Orta Anadolu, Ege, Akdeniz, Marmara ve hatta Trakya bölgesinde de daha etkili olmaya başladılar. Özellikle Menzil Şeyhi Erol'un Alparslan Türkeş'e karşı bayrak açan Büyük Birlik Partisi lideri, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve eski Maraş Ülkü Ocakları Başkanı Ökkeş Kenger Şendiler gibi önemli siyasi şahsiyetler, onun müridleriydiler. Özellikleri Menzil Cemaati'ni diğer cemaatlerden ayıran özellikleri şunlardır: # Kurucusunun devlet yanlısı tutumundan dolayı etkisinin Güneydoğu'dan çıkıp tüm Türkiye'ye yayıldığı taraftarlarınca öne sürülmektedir. # Bilgi edinmenin erkekler gibi kadına da farz olduğunu ileri sürmesi.

Kadınlarla ilgili görüşleri

Kadınların da bilgi edinmesine şart koşmasıyla ilgili görüşünden dolayı Türkiye'deki üniversitelerde başörtülü öğrenci sayısında artış kaydedilmiştir. Erol'un 1982'de Afyon'da verdiği halka açık bir vaazda, "bir öğrenciyi yetiştirmek, yetmiş bin kişiyi sofu yapmaktan daha hayırlıdır. Cahilin sofisi de alimi de hüsrandadır" sözleri, tarikat için emir olarak algılanır. Bu sözlerden sonra diğer Nakşibendi cemaatlerin hilafına kız çocuklarının lise ve yüksekokullarda okumalarına önem verildi.

Kaynakça

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.