Mehmet Ali İrtemçelik
Kısaca: 1950'de İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. Büyükelçilik ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı görevlerinde bulunan İrtemçelik, Haşimi Ürdün Krallığı "İstiklal", Bulgaristan Cumhuriyeti "Stara Planina" Nişanları sahibi. Evli ve üç çocuk babası olan İrtemçelik, 18 Nisan 1999 seçimlerinde ANAP'tan milletvekili seçildi ve 57'nci hükümette İnsan Hakları'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. 6 Mayıs 2000'de devlet ...devamı ☟
Evli ve üç çocuk babası olan İrtemçelik, 18 Nisan 1999 seçimlerinde ANAP'tan milletvekili seçildi ve 57'nci hükümette İnsan Hakları'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. 6 Mayıs 2000'de devlet bakanlığı görevinden istifa etti.
İrtemçelik'in hükümetteki ilk anlaşmazlığı Türkiye'nin AB'ye adaylığının açıklandığı Helsinki sürecinde Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile ters düşmesiyle başladı. Ardından AB'ye üyelik için Türkiye'deki iç örgütlenmeye ilişkin model konusunda hem Dışişleri Bakanı, hem de Başbakan'la görüş ayrılığına düşen İrtemçelik, 3 Ocak'la Ecevit ile yaptığı görüşmede , AB koordinasyon görevinden affını istedi.
5+5 tepkisi İrtemçelik, Başbakan'la ikinci kez 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin 5+5 olarak yeniden düzenlemesi tartışmaları sırasında ters düştü. Liderlerin 5+5 konusunda anlaşmasına tepki gösteren İnsan Hakları'ndan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, daha önce de gündeme getirdiği istifa kararını 6 Mayıs 2000'de uygulamaya koydu.
"Başbakan Bülent Ecevit'in cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde sergilediği tutumu" gerekçe göstererek hükümetteki görevinden istifa ettiğini açıklayan İrtemçelik şunları söyledi: "Hiç arzu etmeyeceğim halde en temel bir konuda karşı karşıya geldiğim Ecevit'in başkanlık ettiği hükümette görevimi sürdürmem, benim ölçülerime göre, siyasi ahlak yönünden örtülemez bir çelişki ve Başbakan'a karşı nezaketsizlik olur."
Yazılı Açıklama İrtemçelik'in istifasını belirten yazılı açıklaması şöyle: "Başbakan'ın geçen aylarda gündemimizi işgal eden 'Anayasa'yı cumhurbaşkanlığı seçimi bağlamında değiştirme' çabaları sürecinde öncülük ettiği düşündürücü arayışlar ve sergilediği tutum halkımızın hafızasında henüz tazedir.
Ecevit'in Anayasa'nın açık hükümlerine ve ulusumuzun seçilmiş temsilcilerinin iradelerine saygı açısından giderek kabul edilemez noktalara tırmanan yönelimi karşısında almak zorunluluğunu hissettiğim ilkesel tavır da keza hatırlanacaktır.
Öz saygım üzerinde de taşımaya alışamayacağım bir yük oluştururdu. Bu düşüncelerle, 6 Nisan'da Başbakan'a muhatab istifa yazımı gereği için Genel Başkanım Yılmaz'a sundum. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmış olmasıyla birlikte 57. hükümetin görev döneminde yeni bir evreye girilirken istifamın geçerlilik kazanmasının geciktirilmesi için artık herhangi bir neden kalmadığına inanıyorum.
Halkımızın göreve başladığı sırada birikmiş beklentiler ve büyük umutlarla baktığı Hükümetimizin her alanda bundan sonra daha başarılı olabilmesi içten dileğimdir."
Kararı 6 Nisan'da aldı İrtemçelik, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a istifasını 6 Nisan 2000'de sundu ve "Bizden iyi vitrin oluşturmak düşüncesiyle görev almamızı istediniz. Biz de yaptık iyi de oldu. Artık bir şeylerin yürümediği görülmektedir. Bu nedenle görevimden feragat ediyorum" dedi.
Yılmaz, cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle son derece hassas bir süreçten geçildiğini hatırlatarak İrtemçelik'e, "İyi düşündün mü? Biraz daha bekle" tavsiyesinde bulundu. Ancak İrtemçelik, kararından vazgeçmesinin söz konusu olmayacağını kaydederken, "Siz böyle değerlendiriyorsanız, istifamı siz uygun gördüğünüz zamanda Başbakan'a iletiniz" diye konuştu.
İrtemçelik, bu konuşmadan sonra 6 Mayıs günü, Yılmaz'a istifasını anımsatarak, kamuoyuna bir açıklama yapacağını söyledi. Yılmaz ise, iyi düşünüp düşünmediğini yeniden sorduğu İrtemçelik'ten "kararlıyım" yanıtını alınca istifaya onay verdi.
Yılmaz, İrtemçelik'in istifası ile ilgili de şu açıklamayı yaptı: İrtemçelik istifasını 15 gün önce bana vermişti. Fakat cumhurbaşkanı seçimi sonuçlanmadan bunun işleme konulmasının sakıncalı olacağını kendisine söyledim. Seçim sonuçlandığı için işleme konulmasını istedi. Bu bir nöbet değişimidir. Yadırganacak bir şey yok.
Bu konuda henüz görüş yok.