Manolyagiller

Kısaca: Manolyagiller Tropikal bölgelerde ve kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişen, yaprak döken veya yeşil kalan ağaç veya çalılardır. Yapraklar basit, tam ve yağsı damarlıdır. Çiçekler büyük, tek tek olup, uçlarda veya yaprak koltuğunda yer alırlar. Tomurcuk, bir yaprakçık ile muhafaza edilir. Çanak yapraklar üç, taç yapraklar altı veya daha çoktur. Erkek organlar çok sayıda bulunur. Dişi organ çok sayıda ve uzamış bir çiçek ekseni üzerindedir. Kaynak: Rehber Ansiklopedisi ...devamı ☟

manolyagiller
Manolyagiller

Magnolia x wieseneri
Magnolia x wieseneri
Manolyagiller, (Magnoliaceae) Magnoliales takımına ait bir familyadır.

Bu familya mensupları ılıman bölgelerden tropiklere kadar yayılmıştır.
Dünyada 7 cins ve 230 kadar türle temsil edilir.

Morfolojik özellikleri

Ağaç veya çalı şeklinde olan bitkilerdir. Yapraklar basit, derimsi, kenarları düz veya yapraklar parçalı, yapraklarda salgı bezleri mevcut veya değil, genellikle kokulu, büyük stipullu ve alternat dizilişlidir. Yapraklar her yıl dökülür ya da bitkiler daima yeşildir.

Çiçekler genellikle hermafrodit, bazen tek eşeyli, tek eşeyli olan bitkiler monoiktir. Çiçekler büyük, terminal veya lateral, braktelidir. Periyant kaliks korolla şeklinde ayrılmış ya da petaloid, periyant yaprakları serbest, 6-18 adet, beyaz, krem ya da mavi renklerdedir. Stamenler çok sayıda, spiral dizilişli, serbest, sayıları 50-200 arasında; anterler uzunluğuna bir yarılma ya da bir kapakla açılır. Ginekeum 20-200 karpelli, karpeller serbest, ovaryum üst durumludur.

Meyve folikül, samara, bakka ya da agregat olur. Tohumlar genellikle büyük, embriyo iyi farklılaşmıştır.

Cinsler



Kaynaklar

manolyagiller

Ayrı taç yapraklı iki çeneklilerden, manolya vb. güzel kokulu bitkileri içine alan familya.

manolyagiller

ayrı taçyapraklı ikiçeneklilerden, manolya gibi çoğu güzel kokulu bitkileri içine alan familya.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.