İstanbul`da doğmuş, 1885`te Harbiye`ye girmiş daha sonra Almanya`ya gönderilerek 1888`de Metz Harbiyesi`ni bitirmiştir. Teğmen olarak Prusya Ordusu`nda görev almış, İstanbul`a döndüğünde Harbiye`de Erkanı Harbiye`nin Görevleri dersini okutmuştur. 1897 Yunan Harbinde Albay rütbesiyle Veletsin, Çatalca ve Dömeke Savaşlarında bulunmuş, 1900 yıllarında Fransız Büyük Manevralarında Osmanlı Devleti`ni ve orduyu temsil etmiştir. Aynı yıl Piyade dairesi İkinci Başkanlığı`na getirilmiştir. 1908`de II. Meşrutiyet`in ilanında sonra birinci ferik rütbesi ile Hassa Ordusu Birinci Fıkra Komutanlığına tayin edilmiş, 31 Mart Ayaklanması`nın bastırılmasında başarılar göstermiştir.
17 Eylül 1909 tarihinde İzmir Valiliği`ne atanmış, 2 Ekim 1910 tarihinde Bahriye Nazırlığına getirilerek valilik görevinden ayrılmış, İbrahim Hakkı Paşa kabinesiyle birlikte nazırlık görevinden de ayrılmıştır. 1912 ortalarında babası Gazi Ahmet Muhtar Paşa kabinesinde tekrar Bahriye Nazırlığı`na getirilmiş, Balkan Harbinde Trakya Şark Ordusu`nun sağ taraf 3.Ordu Komutanlığında bulunmuş, yaralandığı için istifa etmek zorunda kalmıştır. 1913`te Berlin Büyükelçiliği`ne tayin edilmiştir.
1917 yılında bütün görevlerinden istifa ederek İskenderiye`de dinlenmeye çekilmiştir. Paşa 1935 yılında Napoli`ye giderken yolda ölmüştür. (?)
Mahmut Muhtar Katırcıoğlu`nun hatıra, tarih ve politika konularında çeşitli eserleri bulunmaktadır. Ruzname-i Harp (Savaş Takvimi), Maziye Bir Nazar (Geçmişe Bir Bakış), Acı Bir Hatıra, Fransızca olarak La Turquie (Türkiye), L`Allemagne (Almanya), Evenements d`Orient (Şark Olayları) bunlardan bazılarıdır.
Mahmut Muhtar Katırcıoğlu, T.B.M.M.`nin kuruluşundan günümüze Meclis soruşturması sonucu siyasetçi ve bürokratların Yüce Divan`a toplam 14 sevk hadisesinden birine adı karışan kişidir. Bahriye Nazırlığı döneminde Anadolu Demiryolu Kumpanyası ile ilgili olarak İngiltere`de Times Iron Works fabrikalarına 20 bin İngiliz lirasını kefaletsiz ödeyerek "hazineyi zarara uğratmak" suçlamasıyla 30 Mayıs 1929`da Yüce Divan`a sevkedilmiş, yargılanması 3 Kasım 1929 tarihinde sona ermiştir. Yüce Divan, şirkete ödenen 22 bin Türk altınının yüzde 5 iskonto edilmek suretiyle Mahmut Muhtar Paşa`dan tahsiline karar vermiştir.