Madenli, Divriği

Kısaca: Madenli, Sivas`a 219, Divriği`ye 36 km uzaklıkta Erzincan ile sınırdır. 2000 yılı nüfus sayımına (128) göre, Divriği`nin 109 köyü içerisinde 17. sırayı almaktadır. Eski ismi Hinora olarak bilinmektedir. Osmanlı arşivlerindeki belgelerde ise Hanora olarak geçmektedir. Köyün eski yazıyla herhangi bir yerde yazılı bir ismi olmadığından belgelerdeki Hanora bizim için tek isim olarak kalıyor. Osmanlı arşivleri 2000 yılından itibaren düzenlenmeye ve Türkçe`ye çevr ...devamı ☟

Madenli, Divriği
Madenli, Divriği

Madenli, Sivas`a 219, Divriği`ye 36 km uzaklıkta Erzincan ile sınırdır. 2000 yılı nüfus sayımına (128) göre, Divriği`nin 109 köyü içerisinde 17. sırayı almaktadır. Eski ismi Hinora olarak bilinmektedir. Osmanlı arşivlerindeki belgelerde ise Hanora olarak geçmektedir. Köyün eski yazıyla herhangi bir yerde yazılı bir ismi olmadığından belgelerdeki Hanora bizim için tek isim olarak kalıyor. Osmanlı arşivleri 2000 yılından itibaren düzenlenmeye ve Türkçe`ye çevrilmeye başlandığından, çevirisi tamamlanan belge sayısı o kadar fazla değil. Yine de birkaç belgede köyün ismi geçmektedir.

Köy, Anadolu`nun diğer köyleri gibi, Osmanlı dönemi boyunca çiftçilik ve hayvancılık dışında herhangi bir geçim kaynağı olmayan bir köydür. Köyün kurulma tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Eskilerin anlatımlarına göre köydeki bir tarlada bulunan taş ilçe yetkililerine teslim edilmiştir. Taş üzerindeki yazıdan Doğu Roma imparatorluğu dönemine kadar uzanan bir geçmişi olduğu bilinmektedir.

Hacı Bektaş-ı Veli halifelerinden Kara Donlu Can Baba`nın bu yöreye gönderilmiştir. Bu öğretilerden nasibini almak o dönem de çok az yöreye nasip olmuştur. Aydınlanma dönemine Osmanlı döneminden önce geçmiş bu günkü çağdaş yaşam biçimini çok eski tarihlerde öğrenmiştir. Kadına verilen değer, aşiret sistemini yüzyıllar öncesinden bırakma ve birey olarak yaşam sürme bunların en iyi örneğidir.Oysa yakınımızda bulunan çoğu yerde bu gün aşiret sistemi ve ağalık sistemi olan köyler mevcuttur.

Kurtuluş Savaşı ve 2. Dünya Savaşı sırasında köyümüzde çok sıkıntılar çekilmiş, insanlar uzun bir dönem kıtlık yaşamışlardır. Bu kıtlık ve yokluğun açtığı sorunlar nedeniyle 50 lerden sonra köyümüzde göç olayını başlatmış daha iyi şartlarda yaşamak ve okumak için başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere göç edilmiştir. Göç eden köylülerimizin çoğu büyük şehirlerde kendi işlerini kurmuş, oldukçada başarılı olmuşlardır. Bugün ağırlık cam sektörü ve inşaat sektörü olmak üzere gıda dan bilgisayar sektörüne kadar da çeşitli dallarda çok başarılı firmalar kurulmuştur.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.