Tarihi
1993 yılında [email protected] listesi etrafında örgütlenmeye başlayan Linux Camiası, 1995 yılında ilki düzenlenen "Türkiye'de İnternet" Konferansı'nda ilk defa yüzyüze bir araya geldiler. 1995'ten 2000 yılı ortasına kadar Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu adı ile bir birlik oluşturan Türk özgür yazılım gönüllüleri, 2000 Mayıs ayında başlatılan girişimler ile bir dernek statüsüne kavuşarak, Linux Kullanıcıları Derneği adı ile ilk genel kurullarını Kasım 2001'de gerçekleştirmiştir.Felsefesi ve Hedefleri
Linux Kullanıcıları Derneği, tamamen açık kaynak kod felsefesini benimsemiştir. Bu bağlamda felsefeye uyan tüm ürün, teknoloji, oluşum ve platformları kapsamayı, en azından sıcak ilişkiyi hedeflemektedir. LKD, ağırlıklı olarak Linux etrafında örgütlense de, benzer felsefedeki işletim sistemlerini ve geniş bir yelpazede açık kaynak kodu lisanslarını desteklemektedir.LKD kendi üyeleri ve tüm dünyadaki Linux ve Özgür yazılıma gönül vermiş her düzeydeki penguenleri, linuxa destek veren tüm firma, kurum ve kuruluşların toplanma noktası, yardımlaşma ve haberleşme ortamı, sorunların ve yeni fikirlerin tartılıldığı bir platform olmayı, ülkemizde Özgür yazılımın öneminin anlaşılması, gelişmesi ve kullanılması için entellektüel liderlik yapmayı hedeflemektedir.
Etkinlikler
LKD, Türkiye'de özgür yazılımların ve Linux ve benzeri işletim sistemlerinin kullanılmasının yaygınlaşması için çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, Türkiye'de İnternet Konferansları, Akademik Bilişim Konferansları ve İnternet Haftası etkinliklerine aktif olarak katılmıştır.LKD Mayıs 2002'de Ankara Üniversitesi'nde 1. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği'ni, 4 gün 5 paralel salonda, Anadolunun her yerinden gelen 1000'i aşkın katılımla gerçekleştirilmiştir. 2. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği 1-4 Mayıs 2003 tarihlerinde İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir.
Hizmetler
LKD web, ftp ve liste hizmetleri sunmakta, bünyesinde çeşitli çalışma gruplarını barındırmakta ve bu tür çalışmalara destek olmaya çalışmaktadır. Derneğin 1995 yılından bu yana işlettiği ve http://www.linux.org.tr adresinden erişilebilen web sitesi Türk özgür yazılımcıları için bir buluşma noktası teşkil etmektedir. Aylık 27000 dolayında ziyaretçiye hizmet veren web sitesi üyelerin destekleri ile güncellenmektedir. Yine dernek tarafından işletilen 180GB kapasiteli ftp sitesi, Türkiye'de Linux dağıtımları için ana dağıtım noktası teşkil etmekte ve bir çok yazılımın resmi Türkiye yansısı olarak faaliyet göstermektedir. Yardımlaşma ve ortak çalışma platformu olarak işletilen çeşitli tartışma listeleri üzerinden aylık 1,000,000 dolayında e-posta mesajı dağıtılmakta, isteyerek abone olan kimselere ulaştırılmaktadır. http://liste.linux.org.tr adresinde LKD listeleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.Yerelleştirme, yeni yazılımların geliştirilmesi, Türkçe belgelemenin sağlanması, düzenli eğitim seminerlerinin ve kısa kursların gerçekleştirilmesi konularında yapılan çalışmalar LKD tarafından koordine edilmekte, bu alanlarda gerçekleştirilen çalışmaların etkinliğinin arttırılması için çaba sarfedilmektedir.
Linux Kullanıcıları Derneği E-Dergi Çalışma Grubu, Penguence adlı bir eDergi çıkarmaktadır.
Dış Bağlantılar
*http://www.lkd.org.tr LKD resmi sitesi- http://www.linux.org.tr www.linux.org.tr LKD'nin hizmet verdiği sitesi
- http://penguence.linux.org.tr Penguence eDergi
Ragnas Yulaf - 6 ay önce