Laz Kemençesi
Kısaca: Boyu 47-61 cm, boyun (Rumca gula) 7-11 cm, kafa (Rumca kefal) 7-10 cm uzunluğunda gövde 7-11 cm genişliğin-de olup, burguluğu, boynu ve gövdesi tek bir ağaç parçasından yontulup oyularak yapılan, ayakta veya diz üstünde tutularak çalınan üç telli bir yaylı çalgının adı.Bilinen en eski yaylı enstruman olan rebap (Arapça rababah) Avrupa’ya, 9. ...devamı ☟
Bu hikayenin ilginç yanı kemençe ve yayın bahsi geçen ağaç türlerinden kesinlikle imal edilmemesidir. Bu da hikayenin dışardan ta-şındığını ya da başka inanışın, motifin kemençeye yakıştırıldığını göstermektedir. Kemençenin gövdesi dut, karadut veya erik ağacından tamamen elde oyularak yapılmaktadır. Sürmene Belediye Binasının yanıbaşındaki küçük dükkanında çalışan, kemençe yapımcısı Hasan Sancak basit bir çan (tiz sesli) kemençeyi 3 gün, iyi bir kalın sesli kemençeyi ise 15 günde imal ettiğini belirtmektedir. Geçmişte kullanılan bağırsak teller yerini zamanla metal olanlara bırak-mıştır. Kemençe (E [7] –A [8] –D [9]) olarak akort edilmekte ve sol elin parmak uçları aynı anda bir veya daha fazla teli tu-tarken sağ el yardımıyla kullanılan parmak kalınlığında at kılı takılmış bir yay yardımıyla ses çıkarılmaktadır.
Kemençeyi oluşturan parçalar şunlardır (paratez içindekiler Karadeniz Rumcası karşılıkları): tepe (korphe), kafa (kefal), kulaklar, boyun (godika), kravat/ dil (glossa), gövde (skaphe), kapak (skepasma), skolek/solucan/ yılan/ ses deliği (skolekia), köprü/ eşek (kordhokrites/ gaidaros/ kavalos), pehlivan/ kuyruk/palikar (palaistes/oura/palikar), yanak-lar (maghoula) ve yay (toksiri)
Kaynakça: Özhan Öztürk "Karadeniz: Ansiklopedik Sözlük". 2 Vol. Heyamola Publishing. Istanbul. 2005. ISBN 975-6121-00-9.
Bu konuda henüz görüş yok.