Latife Hanım 1898 yılında İzmir`de doğdu. İzmir`in tanınmış ailelerinden ``Uşakizade`` (sonra Uşşaklı) Muammer Bey`in kızıdır. İzmir Lisesi`ni bitirdi. Paris`te Sorbonne Üniversitesi`nde hukuk okudu. Londra`da dil öğrenimi gördü. Kurtuluş Savaşı henüz bitmeden Türkiye`ye döndü.
11 Eylül 1922`de, Türk ordusunun İzmir`e girişinin ikinci günü Başkumandan Mustafa Kemal`in şehre geldiğini duyunca karargaha giderek kendisiyle tanıştı ve güvenlik gerekçesi ile karargahını babasının Göztepe`deki köşküne taşımasını teklif etti. Aile, Atatürk`ü 20 gün köşklerinde ağırladı. Bu tanışmadan sonra haberleşmeleri devam etti. Bir süre sonra Mustafa Kemal`in annesi Zübeyde Hanım da, sağlık sorunları nedeniyle İzmir`e gittiğinde köşkte ağırlandı. Zübeyde Hanım`ın 14 Ocak 1923`te ölümü üzerine İzmir`e giden Mustafa Kemal ile Latife Hanım 29 Ocak 1923`te Muammer Bey`in evinde, sade bir nikahla evlendiler. Bu, nikahta kendileri de bulunduğu için dönemin adetlerine uymayan bir törendi. Mareşal Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir Mustafa Kemal`in, Mustafa Abdülhalik Renda ile Salih Bozok ise Latife Hanım`ın tanıkları idi.
Bu evlilikle Latife Hanım, modern ve medeni Türk kadınının simgesi olma görevini üstlendi. Yeni devletin başkenti Ankara`ya gelerek Çankaya`da ilk cumhurbaşkanlığı köşkü olarak kullanılan ``Kuleli Köşk`` (günümüzde Atatürk Müzesi olarak kullanılan bugünkü adıyla Eski Köşk)`te yaşadı. Eşinin isteği üzerine TBMM`deki oturumları izlemeye giden Latife Hanım, ``TBMM`ye giren ilk Türk kadını`` oldu. Pek çok yurt gezisinde eşine eşlik etti. 1925 yazında Doğu Anadolu gezisinde aralarında geçen tatsız bir tartışmadan sonra Latife Hanım ve Atatürk boşandılar. Boşanma haberi, 5 Ağustos 1925 günü radyoda yayımlanan bir hükümet bildirisi ile duyuruldu.
Ölümüne kadar İzmir`de ve İstanbul`da yaşayan Latife Hanım, evliliği ve eşi hakkında konuşmayı ya da yazmayı kesinlikle kabul etmedi. 12 Temmuz 1975`te İstanbul`da hayatını kaybetti ve Edirnekapı Şehitliği`ndeki aile mezarlığına gömüldü.
Önemli
Atatürkün KKKaaaarrııısssıııLatife Hanım, soyadı kanunundan sonra Atatürk`ün özel isteğiyle Uşşaki soyadını almıştır. Ailenin soyadı Uşşaklı`dır. Uşaklıgil, yalnız amcasının soyadıdır.