Köyün kuruluşu Osmanlı dönemine, yaklaşık 1700`li yıllara dayanmakla birlikte; kuruluşu ile ilgili fazla kaynak bulunmamaktadır. Köy Karaman-Konya yoluna 2km. uzaklıktadır.
Kızılkuyu Köyü
Osmanlı Padişahlarından 3. Murat çağında (1580 1590 yılları arası) Karaman ve dolaylarındaki köylerin yazımı yapılırken, bu köyün nüfusu (42) olarak saptanmış. 1894 yılı Konya Salnamesinde (il yıllığı) 229 nüfus, 1925 yılında mebus seçimi için hazırlanan nüfus esas defterinde 530 rakamına yükselmiş, 1950 yılı nüfus sayımında 504, 1970 yılı sayımında 756 rakamına ulaşan bu köy nüfusu 1980 yılı sayımında ise 568 rakamına düşmüştür.
Bu köyün tarihçesi ve adına gelince: Bugün Kazımkarabekir Kasabası denilen ve tarihi adıyla Gaferyad ve daha eski ve ilk adıyla Kasaba`i Mahmudlar (Mahmutlar Kasabası) denilmiş olan bu büyük Türkmen topluluğu bu dolaylarda; bakımsız olup, devlete İntikal eden Bizans toprakları ve sonraları da Karamanoğulları çağı vakıflarından terk edilmiş arazilerden yer yer, büyük toprak parçalarına sahiplenmişler ve kasaba merkezine çok uzak yörelerdeki topraklara da sahiplenenler bu topraklarının olduğu yerlerde çiftlikler kurup, çokça bu çiftliklerde oturarak tarım ve hayvancılık İşlerini bu çiftliklerinden yürütüyorlardı.
İşte; Kızılkuyu köyü de Kazımkarabekir (Kasaba`i Mahmudlar) halkından olup, Kirişler lakabıyla tanınan Hacı Halil Ağalar ve daha bazı toprak sahiplerinin çiftlikleri imiş, burası.
19. yüzyılın ikinci yarısında, Kasabada en kalabalık bir aile olan Hacı Halil Ağaların babaları Kirişçioğlu Hacı Hasan ağa Kasabanın çok nüfuzlu ve otoriter bir ağasıymış. Bu ağayı çekemeyenler; bilinmeyen bir kişi tarafından öldürülerek cesedi bir kuyuya atılan bir garibin katili Hacı Hasan ağadır diye iftira ve iddiada bulunmuşlar. Araştırmalar ve soruşturmalar sonucu. Hacı Hasan Ağa bu iftiradan kurtulmuşsa da; komşularından nefret eden Hacı Hasan Ağa, çiftliğindeki evlatlarının yanına çekilmiş. Bundan sonrada Kızılkuyu çiftliğinde kalabalık ve ağırlık çoğalınca; 19. yüzyıl sonlarında, Hacı Halil Ağa tarafından, bu çiftlik, bağımsız köy haline getirilmiş.
Köyün adı da: Burada Kızıltopraklı bir yerde, vaktiyle açılmış olan, adına da Kızılkuyu denilen bu kuyu etrafında kurulan bu çiftliğe Kızılkuyu çiftliği denilmiş ve bu ad ile de köy muhtarlığı mührü alınmış.
Köyün batı kuzeyinde, Avşar öreni denilen ve kuzeyde de Hızırlar öreni denilen; Avşar Türkmenlerine ait, İki İslam öreni vardır. Buradaki caminin yıkıntısının düzgün taşlan, halk tarafından götürülüp kendi yapılarına kullanmışlardır. Batı cihetinde de Kara kilise denilen, Bizans kalıntısı bir Ören vardır.
Hacıbaba dağının eteklerinden ovaya doğru inen sık Ardıç ve meşe ormanları bu Kızılkuyu yörelerini de kaplarmış. Eski çağlarda bu çiftliğin damlarının direk, dikme ve kirişleri hep bu dolaylardaki ormanlardan sağlanırmış.
köy-taslak