Kız Kulesi

Kısaca: Kız Kulesi, tarih içinde gözetleme kulesi, deniz feneri olarak kullanılmış, Boğaz girişini belirten bir mihenk noktasıdır. Geçen yüzyıldaki görüntüsünü koruyan kule turizme tahsis edilmiş lokanta ve seyir balkonu ile servis vermektedir. Batı kaynakları yanlış olarak burayı sevgilisi Hera’ya kavuşmak için yüzerken boğulan Leander’in kulesi olarak isimlendirmiştir. Bu olay mitolojik hikayede Çanakkale Boğazında geçmiştir. ...devamı ☟

Kız Kulesi
Kız Kulesi

<b>Kız Kulesi</b>
Kız Kulesi
Kız Kulesi hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapı.

Tarih içinde gözetleme kulesi, deniz feneri olarak kullanılmış, Boğaz girişini belirten bir mihenk noktasıdır. Geçen yüzyıldaki görüntüsünü koruyan kule turizme tahsis edilmiş lokanta ve seyir balkonu ile servis vermektedir. Batı kaynakları yanlış olarak burayı sevgilisi Hera’ya kavuşmak için yüzerken boğulan Leander’in kulesi olarak isimlendirmiştir. Bu olay mitolojik hikayede Çanakkale Boğazında geçmiştir. Bir diğer mit’e göre de burası, kızının yılan tarafından sokulacağını rüyalarında gören İmparatorun emniyette olması için genç kızı yerleştirdiği kule idi. Meyve sepeti içinde gelebilmiş bir yılan trajediye sebep olur.

Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih devri yapısıdır. Kulenin etrafındaki sahanlık geniş kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmut’un, Hattat Rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. Kulenin Eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.

İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar bir çok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir Kız Kulesi. Kız Kulesi 2000 yılında restore edilerek, artık çatal-bıçak seslerinin duyulduğu bir mekan haline dönüştürülmüştür. Kız kulesine ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır.

Çok eski tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar, Boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine(o zamanlar gemi boyutları küçük olduğu için geçebilmekteydi) izin verilmiştir. Bir süre sonra Kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa Yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içinde bakıldığında yıkıntıları görülmektedir.

Antik Çağ'da Arkla(küçük kale) ve Damialis(dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "Tour de Leandros"(Leandros'un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır.



Kız Kulesi ve Martılar
Kız Kulesi ve Martılar
Boğaz girişindeki kayalık üzerine kurulmuş küçük, şirin bir kuledir. İstanbul’un sembollerinden birisidir. Tarih içinde gözetleme kulesi, deniz feneri olarak kullanılmış, Boğaz girişini belirten bir mihenk noktasıdır. Geçen yy.daki görüntüsünü koruyan kule turizme tahsis edilmiş lokanta ve seyir balkonu ile servis vermektedir. Suların, karasevdanın ve söylencelerin gizemini taşıyan Kız Kulesi, istanbul'un en romantik ve gizemli mekanlarından biri. Alımlı, sevdalı ve denizin ortasında bir başına, yapayalnız... Kendi kendine yeten bir tarihe sahip olan mekan, yüzyıllardır anlatılan efsaneleriyle de bir ilgi odağı. Kızkulesi ile ilgili anlatılan ilk hikaye; Ovidius'un kaydettiği bir aşk hikayesi. Zamanında Üsküdar sırtlarında Tarnıça Afrodit adına bir tapınak vardır. Hero'da genç kızların görev yaptığı bu tapınağın rahibelerindendir.

Kulede kumrulara bakmakla görevlidir. Aşka yasaklıdır. Her ilkbaharda doğanın uyanışı adına tapınak çevresinde törenler yapılır, çevre şehirlerden insanlar akın akın tapınağın çevresine gelir, yenilir içilir, aşkı bulamayanlar Afrodit'e ma­bedinde yakararak aşkı yaşayabilmek için yakarırlar. Bo­ğazın karşı kıyısında oturan Leandros'ta bu törene katılmak için tapınağa geldiğinde Hero'yla karşılaşır. Birbirine aşık olan iki genç, Leandros'un gece kuleye gelmesi ile aşklarını kutsarlar. Kızkulesi her gece iki gencin gizli aşkına tanıklık eder. Leandros'un yüzerek kuleye geldiği fırtınalı bir günde kıskanç bir rahip feneri söndürür. Karanlıkta yolunu kaybeden Leandros boğazın sularına gömülür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero da kendini Kızkulesi'nden Boğazın sularına bırakır.

Kuleyle ilgili söylencelerden biri de Kleopatra'nın sonuna benzer bir sonun anlatıldığı yılan hikayesidir. Kehanete göre kralın birine, çok sevdiği kızı onsekiz yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir.Bunun üzerine kral denizin ortasındaki bu kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir. Kaderin kaçınılmazlığını kanıtlarcasına, kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesi zehirler. Kral, kızına demirden bir tabut yaptırarak Ayasofya'nın giriş kapısının üstüne yerleştirir. Bugün bu tabutun üstünde iki delik vardır. Yılanın ölümünden sonra da onu rahat bırakmadığına dair hikayeler anlatılır.

Restoran

Binlerce yüzyıl öncesi ait efsanelerin mekanı, İstanbul'un en önemli simgelerinden biri Kızkulesi , şimdilerde restoran ve kafeterya olarak Boğaz'ın derin sularında hizmet veriyor. Uzun restorasyon çalışmaları sonucu yenilenen tarihi mekan, eski görünümüne sadık kalınarak İstanbullular'a kazandırıldı.

James Bond filmlerinden birinde bu yeni haliyle kullanılan Kızkulesi , 5 kat ve 1 asma kattan oluşan mekanıyla hizmet veriyor. Asma ve birinci katında akşamları canlı müzik eşliğinde fiks menü sunulan restoranı yer alıyor. Bu restoran gündüz de kafeterya olarak İstanbullular'ı karşılıyor. Mekanın üçüncü, dördüncü ve beşinci katları hediyelik eşya satışı için ayrılmış. Üst kule bölümünde ise Boğaz'ın her yakayı gören eşsiz bir manzara hakim. Buradan İstanbul'un dört bir yanını seyretmeniz mümkün ancak küçük de olsa ücrete tabi.

Kızkulesi Pazartesi hariç hergün fast food tarzında self servis yiyecek ve içecekler ve güne özel belirlenen bir menüyle hizmet veriyor. İstanbul'un çok özel bir konumunda olduğundan ulaşım, belirli saatlerde sağlanıyor. Gece programlarında mutlaka rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

Linkler

http://www.kizkulesi.com.tr

medine güzel - 5 yıl önce

tarihi eser midir tarihi mekan mıdır


sanane - 5 yıl önce

tarihi mekandır kardeşim
İYİ çalımalar


sanane - 5 yıl önce

tarihi mekandır kardeşim
İYİ çalışmalar


Ilaydaa - 5 yıl önce

Tam isteğim gibi çoooooooooooooooooooooooooooooook saolun.♡♡♡♡♡♡ 😊😊😊😊😊


Ilaydaa - 5 yıl önce

Tam istediğim gibi çoook saolun.♡♡♡♡♡♡ 😊😊😊😊😊


TURHAN - 5 yıl önce

selam instagram @ferhat0ll Konuşalım mı ?


TURHAN - 5 yıl önce

selam instagram ferhat0ll Konuşalım mı ?


TURHAN - 5 yıl önce

selam instagram ferhat0ll Konuşalım mı


Ilaydaa - 5 yıl önce

Tam istediğim gibi çoook saolun.♡♡♡♡😊


Veli - 5 yıl önce

Çok teşekkürler. Başka sitelerde benim anlayabileceğim boyutta değildi. Bu siteyle tanışınca anladım ki siz bir numarasınız.❤❤❤❤💯💯💯💯💯🕛🕧🕐🕜


Veli - 5 yıl önce

Çok teşekkürler. Başka sitelerde benim anlayabileceğim boyutta değildi. Bu siteyle tanışınca anladım ki siz bir numarasınız.


NİSA TAŞ - 3 yıl önce
ARKADAŞLAR GERÇEKTEN HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRİİİİKAAAAAAAAAAMUHTEŞEM ,HARİKA , İNANILMAZ ARKADAŞLAR BEN BU HİKAYEYİÖVE ÖVE BİTİREMEM PEKİ YA SİZ BİTİRİBİLİRSENİZ KÖTÜ LİKE BİTİREMEZSENİZ İYİ LİKE ATINIZ...

NİSA TAŞ - 3 yıl önce
GERÇEKTEN HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARİKAAAAAAAAAA MUHTEŞEM , HARİKA , İNANILMAZ ARKADAŞLAR BEN BU HİKAYEYİ ÖVE ÖVE BİTİREMEM PEKİ YA SİZ EĞER SİZ HİKAYEYİ ÖVE ÖVE BİTİREBİLİR MİSİNİZ BİTİREBİLİRSENİZ KÖTÜ LİKE BİTİREMEZSENİZ İY LİKE ATINIZ

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Kız Kulesi Resimleri