Kürar
Kısaca: Kürar Amazon bölgesi ve Guyana dolayı yerlilerinin eskiden beri ok zehiri olarak kullandıkları çizgili kasları felç eden bitkisel kaynaklı bir karışım. Strychnos ve Chondrodendron grubu bitkilerin çeşitli türlerinden elde edilir. Chondrodendron türlerinden elde edilen kürarın en önemli alkaloidi D-Tübokürarin’dir. Kürar, Avrupa’ya on altıncı yüzyılda girmiştir. On dokuzuncu yüzyıl ortalarında Claude Bernard tarafından kurbağalar üzerinde ilmi olarak denenmiş ve direk kası etkilemediği, ...devamı ☟
Kürar, Avrupa’ya on altıncı yüzyılda girmiştir. On dokuzuncu yüzyıl ortalarında Claude Bernard tarafından kurbağalar üzerinde ilmi olarak denenmiş ve direk kası etkilemediği, sadece sinir uyarılarının sinirkas kavşağında kasa geçmesini önlediği anlaşılmıştır.
Kısmen saflaştırılmış kürar, yakın zamana kadar kliniklerde kullanılırdı. Bugün ise adi kürar yerine D-Tübokürarin kullanılır. Damar yoluyla verildiğinde tesiri hemen başlar ve çizgili kaslarda öncelikle göz, orta kulak, yüz, çene, yutak kasları ve parmak kasları olmak üzere güçsüzlük veya gevşek bir felç meydana gelir. İlaç düşük dozda verildiğinde felç bu kaslarda sınırlı kalır. Yüksek dozlarda ise solunum kasları da etkilenir ve solunum durur. İlaç, sadece sun’i solunum imkanlarının bulunduğu şartlarda özelikle ameliyatlarda tam kas gevşemesi gerektiren hallerde kullanılır.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.