Kuşçular, Tarsus

Kısaca: Kuşçular Köyünün Mersin ilinin Tarsus ilçesine bağlı köydür. ...devamı ☟

Kuşçular, Tarsus
Kuşçular, Tarsus

Kuşçular Köyünün Mersin ilinin Tarsus ilçesine bağlı köydür.

Coğrafya

Güney Toros’larin Adana'ya bakan yüzeyindedir. Kuzey tarafında ise Tekir ve Bürücek yaylaları bulunmaktadır. Doğu tarafı Çakıt Kalyonudur. Batısında ise Eminlik, Kesli köyleri vardır. Güneyinde Emirler ve Kiralan(Hacıkırı) köyleri bulunmaktadır. İklim olarak yazları serin, kışları ılıman ve Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.

Tarihçe

Kuşçular köyünün denizden yüksekliği yaklaşık olarak 950m, jeologlar tarafından yapılan araştırmalarda bulunan fosillerde 3.zamanda oluştuğu belirlenmiştir. Geçmiş uygarlık olarak Fenikeliler, Kilikyalılar ve Bizanslar değişik tarihlerde yasamışlardır. 13.asırdan itibaren Kuşçular Köy halkının ataları Gülek Boğazı’na varmadan Tuz Hanı'nın bulunduğu bugün Çukurbağ, Sarışıh mahallesi bulunan yerde iki asra yakın, Mısır-İstanbul arasında kervancılık yapılmıştır. İstanbul’a giderken ipek, dönüşte Tuz Gölünden tuz getirerek Çukurova da satarak geçimlerini sağlamışlardır. Bu ticareti Tatar kervanıyla itilafa düşünceye kadar devam ettirmişlerdir. İtilaf sonrası bugünkü Kuşçular Köyünün olduğu yere gelerek yaklaşık 20 hane (Ortak köy, Çukur Dam, Yellik yurt, Hacı Topal evi) ve köy bölgesine obalar seklinde yerleşmişlerdir. Nedeni ise daha önce Bizans ve Kilikyalılardan kalma büyük Sarnıçlar ve imar edilmiş araziler olduğu için buraya yerleşmeye karar kılınmıştır. Takriben 14. asır ve daha sonra Tarsus'ta ki Tekelioğlu Beyliğine Şahin ve Doğan kuşları hediye edilerek, bulundukları yeri bildirip köy ismi talep etmişlerdir. Tekelioğlu Beyi de bir fermanla koyunuz ismi KUŞÇULAR olsun demiştir. O ferman bugün Tarsus müzesinde bulunmaktadır.

Kültür

TÜRK Kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Ekonomi

Köylüler o tarihten bugüne kadar hububat üretimi, kıl keçisi üretimi ve yetiştiriciliği yaparak hayatlarını sürdürmektedir. 1870’lerden sonra İstanbul hicaz devlet demir yolları yapımında çalışmaya başlamışlardır. 17km’lik Toros tünelleri 1912 de bitip, hizmete açılmıştır. Bu demir yolu çalışması için Belemedik’ten Kıralan köyüne kadar servis yolu ve şantiyeler Kuşçular Köyü hudutları içerisinde yapılmıştır. Bu tüneller Kuşçular köyünün doğusunda olup yaklaşık 600 m derinlikte geçmektedir. Şantiye mühendisi olan Alman Fisher koyun doğası hakkında “dünyanın en güzel yerinde yaşıyorsunuz” demiştir. Neden diye sorulduğunda şu cevabi vermiştir ”güneye döndüğünde Çukurova’yı kuzeye döndüğünde İç Anadolu’yu teneffüs edilmektedir. Nem oranının %10’un altında ve geniş çevre manzarasıyla birlikte bitki çeşitliliği çok zengin” demiştir. Geçmiş uygarlıklar en güzel uzum yetiştiriciliği yaptığı, mevcut sekileme şekilleri, sağlam olarak bulunan şıranalar (Düz kayalar oyulmuş iki adet üzüm ezme ve suyunu alma çukuru) köyde pek çok yerde bulunmaktadır. Ayrıca köyde şarap mahzenleri ve küpleri de bulunmaktadır. 1990 yılına kadar içme su ihtiyacı geçmiş uygarlıklardan kalan su kuyularından temin edilmekteydi.1990 yılından sonra Belemedikten gelen içme su hattıyla hem Kuşçular hem de diğer köylerin içme su sorunu çözülmüştür. Köyün kuzeyi ve doğusu Hopur-Topaşır milli parktır. Milli parkta dağ keçisi, geyik, tavşan, keklik gibi yabani hayvanlar bulunmaktadır. Köyün çevresi tarlalar hariç tamamı ormanlarla kaplıdır. Burada yetişen bazı ağaç türleri Kara Çam, Kızıl Çam, Ardıç, Andız, Sedir, Köknar, Meşe ve Defne olmak üzere her tür orman bitkisi mevcuttur. Ayrıca köyde her türlü meyve ve sebze yetiştirme imkanına sahiptir. Bu tamamen kişilerin bilgi, beceri ve tecrübesine bağlı olarak yararlanmasına bağlıdır. Hayvancılıkla uğrasan köylüler yaz aylarında yaylalık olan Burgaz, Gol, Bağaşı ve Baş Oluk yaylalarına Mayıs ayında çıkarlar tekrar kışlaklarına Ekim ayında dönerler. Ürettikleri genellikle kil keçisidir. Genel olarak hayatları hey hut ayran süt, dereden sulansın tepeden yayılsın, eti sütü bol olsun özdeyişleriyle hayatlarını sürdürmektedir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.