Kuduri

Kısaca: Kuduri onuncu ve on birinci yüzyıllarda Bağdat’ta yetişmiş olan Hanefi fıkıh alimlerinden. İsmi Ahmed bin Muhammed el-Bağdadi; künyesi Ebü’l-Hüseyin’dir. Kuduri diye Ünlü olmuştur. 973 (H.362) senesinde Bağdat’ta doğdu. Hanefi mezhebi fıkıh alimlerinin önde gelenlerinden olan ve Ahmed ibni Kemal Paşa hazretlerinin tasnifine göre, fıkıh alimlerinin Eshab-ı tercih tabakasından olduğu bildirilen Kuduri, Ebu Abdullah Muhammed Yahya el-Cürcani’den fıkıh ilmini öğrendi ve hadis-i şerif r ...devamı ☟

Kuduri onuncu ve on birinci yüzyıllarda Bağdat’ta yetişmiş olan Hanefi fıkıh alimlerinden. İsmi Ahmed bin Muhammed el-Bağdadi; künyesi Ebü’l-Hüseyin’dir. Kuduri diye Ünlü olmuştur. 973 (H.362) senesinde Bağdat’ta doğdu.

Hanefi mezhebi fıkıh alimlerinin önde gelenlerinden olan ve Ahmed ibni Kemal Paşa hazretlerinin tasnifine göre, fıkıh alimlerinin Eshab-ı tercih tabakasından olduğu bildirilen Kuduri, Ebu Abdullah Muhammed Yahya el-Cürcani’den fıkıh ilmini öğrendi ve hadis-i şerif rivayet etti. Ubeydullah bin Muhammed Havşebi ve birçok alimin ilim meclislerinde ve sohbetlerinde bulunup, onlardan ilim öğrendi. Kendisi de uzun seneler ilim öğretip, talebe yetiştirdi. Ünlü alim Hatib-i Bağdadi kendisinden ilim öğrenip, hadis-i şerif rivayet edenlerdendir. 1037 (H.428) senesi Receb ayının beşinci Pazar günü Bağdat’ta vefat etti. Ebu Half kapısı girişinde bulunan evinin yanına defn olundu. Daha sonra da Mensur caddesindeki bir türbeye naklolundu.

İlminin çokluğu, ibaresinin güzelliği, akıcı lisanı ile fıkıh alimleri arasındaki yeri ve derecesi çok yüksek olan Kuduri’nin, Kur’an-ı kerimi okuması çok hoş ve tatlıydı. Devamlı ibadet eder ve Kur’an-ı kerim okurdu. Zamanındaki ve kendisinden sonraki alimler onun ilim ve takvadaki yüksekliğini kabul edip, medhettiler. Muhtasar-ı Kuduri diye tanınan Ünlü fıkıh kitabından çok faydalandılar.

Eserleri:

1) Muhtasar-ı Kuduri: Binlerce fıkhi meselenin kısa ve öz olarak ifade edildiği bu eser, Hanefi fıkhının temel kitaplarındandır. Bu kitap senelerce medreselerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Bu esere birçok şerhler yazılmıştır. En Ünlüları; Cevhere, Lübab ve Ebu Nasr-ı Akta’nın Tashih-i Kuduri’sidir. 2) Şerh-i Muhtasar-ül-Kerhi, 3) Et-Tecrid, 4) Kitab-ün-Nikah.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.