Kredili Sistem

Kısaca: Kredili sistem eğitimde benimsenmiş bir ders seçme yöntemidir. Buna göre öğrenci dersleri alırken önüne konulan belli dersleri almak zorunda değildir. Mezun olmak için de gerek şart, tüm dönemleri başarıyla geçmiş olmak değil, zorunlu olan kredi miktarını almış olmaktır. Yani başarıyla mezun olmak için dönemlerden değil, derslerden tek tek başarıl olmak gerekir. Her ders birbirinden bağımsız olduğundan, başarısız olunan bir ders tüm dönemin tekrarını değil, sadece o dersin tekrarını gerektirmekt ...devamı ☟

Kredili sistem eğitimde benimsenmiş bir ders seçme yöntemidir. Buna göre öğrenci dersleri alırken önüne konulan belli dersleri almak zorunda değildir. Mezun olmak için de gerek şart, tüm dönemleri başarıyla geçmiş olmak değil, zorunlu olan kredi miktarını almış olmaktır. Yani başarıyla mezun olmak için dönemlerden değil, derslerden tek tek başarıl olmak gerekir. Her ders birbirinden bağımsız olduğundan, başarısız olunan bir ders tüm dönemin tekrarını değil, sadece o dersin tekrarını gerektirmektedir. Böylece öğrencinin eğitim takvimi aksamamaktadır. Bu sisteme göre öğrenci belli derslere ve programa bağlı kalmaz, özgürce derslerini alabilir, seçmeli - laboratuvar - bölüm dışı dersleri de alıp eğitimine çeşitlilik katabilir. Öğrenci ders seçiminde nispeten daha özgür olduğundan geleceğini şekillendirme açısından özgüven verdiği de bir gerçektir. Ayrıca bu sistem sayesinde okul süresinin de azaltılması mümkündür. Üst dönemlere ait dersler önceki dönemlerden itibaren alınıp başarılı olunursa kredi sayısı sağlandığı anda öğrenciye mezun olma seçeneği sonuna kadar açılmıştır.

Geçtiğimiz yıllarda liselerde kullanılan kredili sistem, şu anda sadece üniversite ve yüksekokullarda kullanılır yegane ders seçme yöntemidir.

Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü`nün mezuniyet için zorunlu istediği kredi sayısı 151`dir. Bunun dönemlere dağılımı ise 18 - 21 - 19 - 21 - 19 - 19 - 16.5 - 17.5 şeklinde olmaktadır. Mezuniyet için alınan kredi sayısının kesinlikle 151`in altına düşmemesi gerekmektedir. Örneğin ilk dönemde alınıp başarısız olunan 3 kredilik bir ders bir başka dönemde tekrar alınabilir. Başarısız olunan o ders sadece önşartı olduğu derslerin alınmasına engeldir. Bu kredi dağılımı sadece okulun yön göstermek amacıyla verdiği bir takvim olup, değiştirilmesi öğrencinin elindedir. Yukarıda da bahsedildiği gibi, son dönemlerde ki krediler düzenli bir şekilde önceki dönemlere dağıtılırsa öğrencinin 6 veya 7 dönemde (3 veya 3.5 yılda) mezun olması da mümkündür.

düzenle|Ağustos 2007

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.