KİTRELİ ADI NEREDEN GELİYOR
Kitreli Niğde`nin Çiftlik ilçesine bağlı şirin kasabalarından birisidir.
Kasabamızın eski adı Lemye (İlemi) olup bu ismi Hitit kralının yeğeninden aldığı söylenmektedir.
Kitre: Anadolu, İran ve Türkistan dağlarında ve yetişen Geven(Keven-Astralagus) türü dikenli bitkinin gövdesinden elde edilen, yapışma özelliği az olan bir zamk çeşididir. Bitkilerin çevresi temizlenir, geniş çukurlar açılır ve bitkiler saplarından temizlenerek, geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atılır ve özsuyunun akması sağlanır, birkaç gün beklenir. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır. Bu kabuklar tek tek toplanır. Ayrıca bitkiler kesilmeden gövdesinden veya dalları arasından sızan ve havayla temas ederek katılaşan bitki özsuları da toplanır. Kitre; kozmetik, ilaç ve tekstil sanayiinde kullanılmasının yanısıra özellikle de "Ebru" sanatında(yapımında) geniş kullanıma sahiptir. Ayrıca kaput bezinin dondurulmasında da kullanılır.
Önceleri adı İLEMİ(Lemye) olarak bilinen kasabamızın adı kasabamızın yerleşik alan içerisinde ve civarında Keven(geven) bitkisinin çok olması ve kitre üretiminin yoğunluğu sebebi ile KİTRELİ olarak değiştirilmiştir.
KASABA ULAŞIMI
Kasabamızın çevresindeki yerleşmeler ulaşımını sağlayan yollardan bir kısmı henüz asfaltlanmamış stabilize köy yollardır. Kitreli-Ihlara arasındaki yolun asfaltlanma işlemi tamamlanmıştır.
Kitreli Kasabası`ndan Niğde`ye her gün saat 07.00 da Belediyeye ait yolcu otobüsü gitmektedir ve saat 13.00 Yaz mevsiminde de 13.30 sularında da Niğde`den kasabamıza hareket etmektedir. Cumartesi günleri ise otobüsün kalkış saati 12.00 dır.
Ayrıca Salı ve Cuma günleri de Aksaray il merkezine özel şahıslara ait Minibüs-Dolmuş yolcu taşımacılığında bulunmaktadır.
Hafta içi her gün belediyeye ait küçük yolcu minübüsü de sabah 08.00-11.00 ve öğle 13.30-16.00 saatleri arasında Kitreli-Çiftlik arasında seferler düzenlemektedir.
Kasaba içi ulaşım genelde yaya ölçeğindedir.(Bu bilgiler kitreli51.com dan alınmıştır.)