Kindertransport operasyonu (alm. Kindertransport "çocuk transferi")- İkinci Dünya Savaşından 9 ay önce gerçekleştirilen kurtarma operasyonu. Operasyonun amacı, Nürnberg'in ırk yasalarına göre Yahudi olarak kabul edilen çocukların Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi Almanyası, Avusturya, Çekoslovakya, Polonya ve Danzig Serbest Şehri'nden çıkarılarak Birleşik Krallık'ta yerleştirilmesiydi. Operasyon Kristal gece olayından hemen sonra planlanmaya başlandı ve Almanya'nın Polonya'ya müdahale ettiği gün sona erdi.
Dünya Yahudi Yardım Örgütü (daha sonra Alman Yahudilerinin Merkezi İngiliz Vakfı olarak bilinir) 1933'te kuruldu ve Kindertransport programının uygulanmasında önemli bir rol oynadı. Operasyon sonucunda kurtarılan ve İngiltere'ye yerleştirilen çocukların her biri hakkında tüm bilgiler örgütün arşivlerinde saklanmaktadır. Bu belgelerin kopyaları, yalnızca idari masrafları karşılayan küçük bir ücret karşılığında mülteci ailelerin üyelerine verilmektedir.
Savaş yıllarında, birçok Kindertransport çocuğu İngiliz Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaptı, hemşire olarak çalıştı, gıda üretimine katıldı ve savaşla ilgili diğer sektörlerde çalıştı. Savaş sona erdiğinde, İngiltere'de birkaç bin çocuk kaldı. Yetişkinler olarak hizmet, sanayi, ticaret, eğitim, savunma, refah, bilim ve sanat alanlarında İngiltere'ye değerli katkılarda bulundular. Operasyon sırasında kurtarılan çocuklar arasında geleceğin Nobel ödüllüleri fizikçi ve astronom Arno Penzias, teorisyen-fizikçi Walter Cohn da vardı.
"Kindertransport Operasyonu" üzerine çeşitli uzun metrajlı ve belgesel filmler yapılmıştır. "Yabancı Ellerde: Çocuk Taşıma Öyküleri", 2000 ing. Into the Arms of Strangers: Stories of the Kindertransport ) En İyi Belgesel Oscar'ını kazandı.