Bir kimyasal tür, aynı moleküler enerji seviyelerini karakteristik veya belirlenmiş bir zaman ölçeğinde keşfedebilen, kimyasal olarak özdeş moleküler varlıklardan oluşan kimyasal bir madde veya topluluktur. Bu enerji seviyeleri, kimyasal türlerin diğerleriyle etkileşime girme şeklini belirler (kimyasal bağlarla meşgul olma vb.). Türler atom, molekül, iyon, radikal olabilir ve kimyasal bir adı ve kimyasal formülü vardır. Terim aynı zamanda katı bir dizide kimyasal olarak özdeş atomik veya moleküler yapı birimleri kümesine de uygulanır.
Supramoleküler kimyada, kimyasal türler, etkileşimleri ve ilişkileri moleküller arası bağlanma ve bağın kırılması eylemleri yoluyla ortaya çıkan ve bu kimya dalının temelini oluşturma işlevi gören supramoleküler yapılardır.
Örneğin:
- Kimyasal tür argon, Ar formülünün atomik bir türüdür;
- Dioksijen ve ozon farklı moleküler türlerdir; O2 ve O3
- Klorür iyonik bir türdür; Cl−
- Nitrat moleküler ve iyonik bir türdür; NO3−
- Metil moleküler ve radikal bir türdür; CH3•
- Sodyum klorür bir tür DEĞİLDİR: birimleri özdeş değildir, sodyum ve klorür iyonlarının her birinin kendine özgü enerji seviyeleri vardır;
- DNA bir tür DEĞİLDİR: isim jenerik olarak farklı formüllere sahip birçok moleküle uygulanır (her DNA molekülü benzersizdir).