Keseli Karıncayiyen

Kısaca: Keseli karıncayiyen (Myrmecobius fasciatus), vaya Numbat, yırtıcı keseliler (Dasyuromorphia) takımı içerisinde yalnız başına Myrmecobiidae familyasına konulan bir keseli. ...devamı ☟

Keseli karıncayiyen
Keseli Karıncayiyen

Myrmecobiidae | cins = Myrmecobius | tür = M. fasciatus | ikili_ad = Myrmecobius fasciatus | ikili_ad_yazar = Waterhouse, 1836 | dış_bağlantılar = }} Keseli karıncayiyen (Myrmecobius fasciatus), vaya Numbat, yırtıcı keseliler (Dasyuromorphia) takımı içerisinde yalnız başına Myrmecobiidae familyasına konulan bir keseli. Özellikleri Keseli karıncayiyenin dış özellikleri, uzun bir burun, burnundan kulaklarına varan kara bir çizgi, sırtının arka kısmında bulunan 6 - 7 beyaz çizgi ve gür bir kuyrukdur. Gri-kahverengi veya kızıl olabilen postu kısa tüylüdür. Uzunluğu 30cm ve kuyruğu 15cm kadar olur. 200gram ağırlığa ulaşır. Yayılım Keseli karıncayiyenler Avustralya'nın güneybatısı'nda, okaliptüs ağaçlı bölgelerde yaşar. Eskiden Avustralya'nın bütün güneyinde raslanırdı, ancak artık çoğu yerlerde avlanarak soyu tükendirilmiştir. Beslenme Keseli karıncayiyen genelde termitler ile beslenir. Ara sıra karınca ve böcek de yer. Aynı eteneli bir memeli olan karıncayiyen gibi tırnaklarıyla çürük ağaçları, yaprakları ve yeri kazarak avını uzun ve yapışkan dili ile toplar. Yaşam şekli Keseli karıncayiyen gündüz aktiftir, bütün gününü telaşlı bir şekilde sağa sola koşup, yiyecek bulmakla geçirir. Gece olunca başka bir hayvanın terk ettiği bir inin veya içi boş bir ağacın içinde ot ve yapraklarla hazırladığı yuvanın içine yatar.

Üreme

zamanın'ın dışında yalnız yaşar. Üreme Avustralya'da yaz mevsimi sona ereken (Ocak - Nisan) 4 yavru doğar ve ilk aylarını annesinin memelerinde asılı şekilde sarkarak geçirirler. Keseli karıncayiyen'in kesesi olmadığı için, yavrular sadece annenin karnındaki uzun tüylü postun arasına saklanarak korunur. İlk aylardan sonra yavrular bir in'e saklanır. Dişi geceleyin yavruları emzirip gündüzleri yiyecek arar. Eylül ayından itibaren yavrular kendi başına yiyecek aramaya başlar ve yaklaşık 9 aylık olunca annelerinden bağımsız olurlar. Kitaplar * Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999. ISBN 0-8018-5789-9 Dış bağlantılar * Information über das Nachzucht- und Auswilderungsprogramm des Zoos Perth (auf Englisch)

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.