Kemal Çetinkaya

Kısaca: Kemal Çetinkaya aslen Gaziantep'lidir. ilk yaşlarından beri otomobile olan merakı, ancak otomobil görmesi ya da sesini duymasından sonra ağlamayı kesmesinden anlaşılmıştır. Ağabeyinin de otomobillere olan merakından dolayı ilerleyen yaşlarında bu tutkusu çok ilerlemiştir. ...devamı ☟

Kemal Çetinkaya aslen Gaziantep'lidir. ilk yaşlarından beri otomobile olan merakı, ancak otomobil görmesi ya da sesini duymasından sonra ağlamayı kesmesinden anlaşılmıştır. Ağabeyinin de otomobillere olan merakından dolayı ilerleyen yaşlarında bu tutkusu çok ilerlemiştir. Üç yaşından itibaren İzmir'de yaşamaya başlamıştır. Babası memur, annesi ise ev hanımıdır. İlkokul eğitimini Bornova Özkanlar İlkokulu'nda, Orta okul eğitimini ise Hilal Necmiye Hüsnü Ataberk İlkÖğretim Okulu'nda görmüş ve bu yıllarda çizdiği otomobil resimleri yüzünden resim derslerinden hep düşük notlar almış, ayrıca otomobil çizmesi yasaklanmıştır.

Ralli Aşkı

Orta okul zamanlarında otomobil merakı motorsporlarına kaydı ve bu sporun her dalını takip etmeye başladı. Özellikle bu sıralarda ralli sevgisi, televizyonda gördüğü mavi bir aracın çamurda tuhaf bir şekilde yan yan gitmesiyle başlamıştır. Bu olayı yaşamasının ardından ağabeyinin de yönlendirmesiyle koyu bir Subaru ve Colin McRae destekçisi olmuş ve bu iki markanın sayesinde ralli sporuna aşık olmuştur.

Lise Yılları

Liseyi otomobillere daha yakın olabilmek adına elektronik ve makina eğitimini kapsayan otomatik kumanda bölümünde, Mazhar Zorlu And. Tek. Lisesi'nde bir sene hazırlık dört sene teknik eğitim alarak okumuştur. Ralliye olan ilgisi bu yıllarda çok büyük bir tutkuya dönüşmüştür. Gerçek bir yarışta start almak için neler yapması gerektiğini bu yıllarda gittiği yarışlarda pilotlardan öğrenmeye çalışan (o yıllarda Rallivideo.com forum sayfası yoktu) Çetinkaya, maddi durumu iyi olmayan ailesi tarafından ne kadar vazgeçirilmeye çalışılsada her zaman en sevdiği insanları dahi bu spor için karşısına almış, zamanla bu tutkusunu kabullendirmiş ve manevi desteklerini kazanmıştır.

İlk Yarış Otomobili Deneyimi

İstanbul'da ileri sürüş teknikleri eğitimi veren Team Active Yarış Okulu'na kayıtların son günü arkadaşı Veli Ölmez'den aldığı borç ile kayıt yaptıran Çetinkaya, kendisi için büyük bir adım atmış ve Lada Samara marka yarış otomobiliyle ilk eğitimini almıştır. Yaklaşık bir yıl sonra aynı kuruluş tarafından yapılan eğitimde bu sefer Fiat Tipo marka otomobille ikinci kez kısa bir eğitim almıştır. Daha sonra Volkan Işık'la Ralliye İlk Adım Seminleri'ne de katılmıştır.

Basın İşleri

Tunç Şengün'ün motorspor.com sitesinde kendisine yardımcı olması için, yarışlarda muhabirlik yapmasını istemesiyle Çetinkaya, yarışlarda basın görevlisi olarak yer almaya 2001 yılında başlamıştır. Daha sonra birkaç arkadaşıyla beraber (Burak Temizsoy, Fatih Yalçınkaya, Levent Özokutucu) yarışlarda video çekimi yaparak Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren ekibe dahil oldu ve Rallivideo.com sitesi için her yarış kameraman olarak görev yaptı. Daha sonra ekibiyle beraber birçok kanala içerik desteği verdi. SkyTürk kanalında iki yıl motorsporları programı yaptı. Şu anda yarışamadığı yarışların tümünde basın olarak yer almaktadır ve ekibiyle beraber bazı kanallara ve kuruluşlara içerik desteği vermeye devam etmektedir. Üniversite öncesinde artık hayatında herşeyden önce ralli gelmekteydi. Lisede otomasyon üzerine iyi bir eğitim aldı ancak, ülkenin sınav sistemine yenik düşerek meslek lisesi statüsünde girdiği sınavlarda çok istediği makina mühendisliği bölümünü kazanması imkansızdı. Yaklaşık dört yıl Biyomedikal Teknolojileri eğitimi aldıktan sonra bilişim sektörüne yöneldi ve Microsoft'un sertifikalı programlarına dahil olarak bir yıl Sistem Mühendisliği eğtimi aldı. Kendisi Bu mesleği şu anda da sürdürmektedir.

İlk Resmi Start

Üniversite yıllarında motorsporlarını çok yakından takip eden Çetinkaya, her yolu denemesine rağmen maddi imkansızlıklardan dolayı pilot koltuğuna oturamamıştı. Ancak ilk startını 2005 Ege Rallisi'nde Levent Özokutucu'nun Co pilotu olarak aldı. İlk resmi startında şanssız bir başlangıç yapan Çetinkaya, yaklaşık sekiz takla attı. Alev alan araçtan kurtulmayı başaran Çetinkaya'nın ailesi ve bazı dostları kendisinin kesinlikle ralliden soğuyacağını düşünse de, yaklaşık iki ay sonra Berkay Şavkay ile Yeşil Bursa Rallisi'nde sağ koltukta, ikinci resmi startını aldı ve ilk kupasını da bu yarışta kazandı. Bir süre sağ koltukta yarışmaya devam eden Çetinkaya, Ahmet İskender Kaya'nın büyük desteği ile pilot olarak ilk startını 2006 Castrol İstanbul Mahalli Ralli Şampiyonası'nın üçüncü yarışında aldı. Artık çocukluğundan beri hayal ettiği noktaya zorda olsa gelmişti, kendisini de bu duruma inandırmaya çalışıyordu. Bu yarışta elde ettiği derece ile 2006 Castrol İstanbul Mahalli Ralli Şampiyonası Gençler üçüncülüğünü kazanması uzun yıllar verdiği uğraşın pek boşa olmadığının sadece kendisine olan ispatıydı. ilerleyen zamanlarda yarışlarda yine sağ koltukta start almaya devam eden Çetinkaya, her zaman sol koltuğu hayal ediyor ve orada var olmak için elinden geleni yapıyordu. 2007 yılında Ahmet İskender Kaya'nın kendisine tahsis ettiği yarış otomobili ile yine Castrol İstanbul Mahalli Ralli Şampiyonası'na katıldı. Co Pilotu Tolga Tezeken ile en ufak eşyalarına kadar satarak şampiyonanın üç yarışında da start aldılar. Otomobillerine "Biçerdöver" ismini taktılar. Bu şampiyona, uğraş verdiği sol koltuk için yaptıklarının boşa olmadığının kendisi için bir kez daha ispatıydı. Yapılan fedakarlıkların olumlu bir cevabını kendince almıştı.

İlk Ciddi Başarı

Ertesi yıl işine bisikletle gidip gelme pahasına, banka kredisiyle Ahmet İ. Kaya'dan, pilot olarak ilk startını aldığı Fiat Palio otomobilini, Biçerdöveri'ni satın aldı. Birçok kişi böyle bir işe kalkışmasına karşı çıksada, Petter Solberg'in de bu şekilde ralliye başlamasından aldığı azim ve Tolga Şansal'ın itici gücüyle hiç bir tepkiye aldırış etmedi. Çalıştığı firma olan Niobeweb Telekom, Ahmet İ. Kaya ve birçok ralli dostunun verdiği destekle katıldığı 2008 Castrol İstanbul Mahalli Ralli Şampiyonası'nda, kendi kategorisi olan grup N sınıf 2'de ve gençler kategorisinde şampiyon oldu. Bu O'nun için çok büyük, inanılmaz, hayal edemeyeceği bir başarı olmuştu. Aynı zamanda bu başarı büyük dostlukların hikayesini de içermekteydi. Artık girdiği yarışlarda favori olarak gösteriliyor ve buna kendisi de inanamıyordu. Yarışlara birçok arkadaşının yardımı ile aracını hazırlıyor, her yarışa birçok fedakarlıkla giriyordu. Maddi imkanı yeterli olmadığından, yaşamının tüm fonksiyonlarını kapamış, hayatında sadece ralliyi barındırıyordu. Ne olursa olsun hayatında zevk aldığı, keşkelere bırakmak istemediği bir işi yapmak, hayalleri gerçeğe dönüştürmek ve emeklerinin boşa gitmediğini görmek, kendisi için doğru yolu izlediğine bir işaretti ve bunda pay sahibi olanlarla beraber olması da paha biçilemezdi. Bu şekilde mutlu olduğundan gerisi sadece teferruattı.

2009 - 2012

2009 yılında hiç beklemediği bir şekilde bilişim sektöründen "Onofis İnternet Servisleri" kendisine sponsor oldu. Yine birçok dostunun da yardımıyla bazı yarışlarda start aldı ve imkanları dahilinde iyi sayılabilecek başarılar elde etti. Muhip Kazım Aksoyer'in de desteği ile girdiği Mardin Mezopotamya Rallisi'nde genel klasmanda dikkat çekici zamanlara imza attı ve ilk sınıf birinciliğini burada kazandı. İstanbul Şampiyonası'nı 2009 yılında kategorisinde ikinci bitirirken, 2010 yılında koşulan İstanbul Mahalli Ralli Şampiyonası girdiği en iyi, en ciddi mücadele olarak gördüğü şampiyonaydı. Bu sefer kategorisinde ancak üçüncü olmayı başardı. Kazandıklarının yanında, aldığı derece mükemmeldi. Pilot olarak ulusal şampiyonada da yarışmayı çok istedi ancak hiç yarışamadı. 2007 yılından itibaren genelde mahalli rallilerin neredeyse hepsinde start almaya çalışan Çetinkaya, nadirende olsa girdiği yarışlarda güzel pozlar vermeyi ihmal etmedi ve stilini çok sevdiği bir pilot olan Gigi Galli'den esinlerek yakın dostları "Yerli Galli" lakabını yakıştırdı. Motorsporları, sadece bir tutkusu içerisinde yer almasını değil, hayatında çok önemli insanların da yer almasını sağladı. Hayatında büyük bir yere sahip olan, bu sporda yer almasında ve hayalini gerçekleştirmesinde en büyük rolü oynayan Ahmet İ. Kaya bu insanların en başında gelmektedir. 2011 yılında Ege Asal Metal desteğini arkasına alarak Aydın - İsabeyli'de düzenlenen Cumhuriyet Rallisi'ne katıldı. Kendi sınıfında birinci, genel klasmanda üçüncülük elde etti. Bu O'nun Ege Asal Metal'in patronu, duayen ralli pilotlarından Mithat Diker'in dikkatini çekmesini sağladı. Bu yarıştan birkaç ay sonra bir başka başarılı ralli pilotu Alkan Erden'in desteğiyle Alkanlar Lazer renklerinde 2011 İstanbul Ralli Şampiyonası'na katıldı. Şanssız geçen şampiyonadan genel klasman dördüncüsü olarak ayrıldı. 2012 yılında tekrar Ege Asal Metal'in desteğiyle ilk kez kendi evindeki yarış olan ve Ege Kupası'na puan veren Ege Rallisi'nde pilot olarak start aldı ancak yıllardır başarılı yarışlar çıkarttığı otomobilinde problem çıkması nedeniyle yarışı tamamlayamadı. kemalcetinkaya.com

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.