1895-1896 ders yılında öğrenci sayısı 60 civarında olup, ilk mezunu 5 kişidir. Konağın ihtiyacı karşılayamaması üzerine yapımına başlanılan bugünkü bina 1903'te tamamlanmıştır.
Sultani
1915-1916 öğretim yılında okul “Sultani” olmuş; Aynı yıl Ankara Sultanisi ile birleştirilerek üç dönemli 12 yıl süreli yatılı Sultani durumuna getirilmiş; 1923 yılında Ziya Gökalp’in kanun teklifi ile de Sultani adı Liseye çevrilmiştir. Sakarya savaşı sırasında Ankara’nın boşaltılması söz konusu olunca binanın Büyük Millet Meclisi' ne bırakılması için hazırlıklar yapılmıştır.
1959-1960 öğretim yılında Kayseri Lisesi’ne bağlı olarak açılan Akşam Lisesi 1980-1981 öğretim yılında ayrı Müdürlük haline gelmiş, 1982-1983 öğretim yılında bu bölüm kapatılmıştır.
Kayseri Lisesi kuruluşundan bugüne kadar 25.000 civarında mezun vermiştir. Mezunları arasında şehitler, gaziler olduğu gibi, Türkiye hatta dünyaca ünlü Başbakan, Cumhurbaşkanı, gazeteci, bürokrat, bilim adamı, iş adamı, sanatçı v.b. kişiler bulunmaktadır. Şair Faruk Nafiz Çamlıbel ünlü Han Duvarları isimli şiirini bu liseye edebiyat öğretmeni olarak gelirken yolda yazmış, yine şair Hasan Sami Bolak ortaöğrenimini Kayseri Lisesi'nde yapmış, Kayseri Akşam Lisesi'nde de iki yıl edebiyat-kompozisyon ve felsefe dersleri vermiştir.Turgut Özal, Turhan Feyzioğlu, Sabahattin Çakmakoğlu ve Abdullah Gül gibi ünlüler bu lisede okumuşlardır.
İstiklal Savaşı'nda Kayseri Lisesi
Kayseri Lisesi'nin son sınıf öğrencileri de Sakarya Savaşı sebebiyle cepheye gitmiş, vatan için şehit düşmüş ve Kayseri Lisesi 1920 - 1921 öğretim yılı mezuniyet defterine son sınıfların karşısına: Lise son sınıf talebeleri Sakarya Savaşı için cepheye gidip hepsi cephede şehit düştüğünden bu öğretim yılında okulumuz mezun verememiştir. ibaresi yazılmıştır.
Kaynakça:
Kayseri Lisesi arş. - Erciyes Gazetesi arş. http://www.erciyesgazetesi.com
Ramiz - 1 yıl önce
alice - 7 ay önce
ella102 - 2 ay önce