Kaynaklar İzmir`in Buca ilçesinin doğusunda Nif Dağı eteklerine kurulmuş bir beldedir. Kaynaklar ın tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Rivayete göre ilk Adı Dambeli`.dir. Daha sonra Tahlalu ismini almış zamanla Tahlalı olarak değiştirilmiştir. Tahtalı ismi zamanın muhtarları tarafından, siz tahtacımısınız demesi üzerine tahlalı ismi Kaynaklar olarak değiştirilmiştir. Kaynaklar`in fazla sulak bir araziye sahip olması ve sayılamayacak kadar çok yerde kaynak su çıkması nedeni ile adına Kaynaklar denilmiştir. Kaynaklar halkı geçmini çiftçilik ve hayvancılık işi sağlamaktadır. 1998 yılının Nisan ayında belediye olması üzerine Kaynaklar köy hayatından bir anda şehir hayatına geçmiş ve kısa bir zamanda İzmir`in gözde yerleşim yerlerinden biri haline gelmiştir. Şuanki nüfusu 3771 olup, yüzölçümü: 546 ha dır.
Kaynaklar`ın simgesi Tarihi Çınar Ağacıdır. Rivayete göre Kaynaklar` da bulunan Çınar Ağacının yaşını ilk olarak bir Yunan bilim adımı bulmaya çalışmıştır. yaklaşık olarak 60 yıl öncesine dayanan bu araştırmada; ağacın 4500 yaşında olduğu söylenmiştir. Ancak köy halkı bunu apartılı bulduğundan 2000 yaşında olduğunu düşünmekte idi. Çınar ağacı en son Tabiat Varlıklarını Koruma kurulunun 1994 yılında yapmış olduğu inceleme sonucunda 980 yaşında, 30 m. boyunda, 4 m. çap ve 15 m. çevre genişliğinde olduğu tespit edilmitir. 29.09.1994 yılında anıt ağacı olarak tescil edilmiştir.
Kaynaklar`ın ikinci simgesi de yine Kaynaklarda bulunan Gölet Tesisleridir. 140 bin metrekarelik rekreasyon alanı içinde 30 bin metrekare yapay bir göldür.
Dağ yürüyüşü meraklıları için Nif Dağı eteğinde bir yürüyüş parkuru ve kaya tırmanma meraklıları için de uygun yerler vardır.
Kaynaklar`ın havası ve doğal güzelliklerinin yanı sıra suyu da anlatılacak güzellikte ve saflıktadır. Beldenin diğer bir özelliğide İzmir`in su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı`nın ana su kollarından birinin doğduğu tahtalı deresinin Kaynaklar`dan doğuyor olmasıdır.