Katranlama

Kısaca: Katranlama, neme karşı korumak amacıyla halat, bez, tahta v.b. veya bir şosenin üzerini katranla kaplama. ...devamı ☟

Katranlama, neme karşı korumak amacıyla halat, bez, tahta v.b. veya bir şosenin üzerini katranla kaplama.

Katranlama, makadam yollarda taşıtların kaldırdığı tozlara engel olmak için uygulanır. Birinci Dünya Savaşı sırasında, gerek çok yüksek taşıt akımının yolları çabuk aşındırmasını, gerek konvoyların geçişini belli eden toz kalkmasını önlemek için yollar katranlanırdı.

Uygulama

Yüzeysel katranlama işlemi üç evrede yapılır; şosenin hazırlanışı, katranın hazırlanışı ve dökümü. Şoseyi hazırlamak için, makadam, katranın taşlara yapışmasını önleyecek her şeyden, yani organik döküntü, toz ve nemden kurtarılır. Kaplama, şose yeterince kuru değilse dayanıklı olmaz. Katran iki tip dökme cihazıyla donatılmış tanker kamyonlarla kullanılma yerine taşınır. Boşaltmalı cihazlardan katran, kendi ağırlığıyla yola dökülür. İşçiler, uzun telli süpürgelerle bütün yüzeyi iyice örtmesini sağlar ve çukurlarda toplanmasını önler. Günümüzde daha çok kullanılan püskürtmeli cihazlar katranı basınçla püskürtür. Bu cihazlar sıcak katranı fabrikadan alarak uygulama yerine götürebilir veya dökme kazanına, katranı ısıtacak bir sistem eklenebilir. Katran döküldükten sonra bir kaç saat kendi haline bırakılır. Sonra kaplama üzerine kum ve çakıl serpilir. Bu işlemden sonra kum ve çakılın bağlayıcı içine iyice girmesi için silindir geçirilir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.