Karakoçan

Kısaca: Karakoçan Elazığ'ın ileçelerinden biri. İlçeye bağlı bir merkez ve Sarıcan Belde Belediye Başkanlıkları olmak üzere iki adet belediye, 88 köy ve 52 adet mezrası bulunmaktadır. İlçenin 2000 Genel nüfus sayımına göre merkez nüfusu 24. ...devamı ☟

Karakoçan
Karakoçan

Karakoçan Haritası

Karakoçan Elazığ'ın ileçelerinden biri. İlçeye bağlı bir merkez ve Sarıcan Belde Belediye Başkanlıkları olmak üzere iki adet belediye, 88 köy ve 52 adet mezrası bulunmaktadır. İlçenin 2000 Genel nüfus sayımına göre merkez nüfusu 24.996, köyler nüfusu ise 24.294 olmak üzere toplam nüfusu: 49.290 dır. İlçemizde okur yazarlılık oranı % 88.dir. Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı on adet ilköğretim okulu mevcut olup, toplam öğrenci sayısı 6.344.dür.5’i merkezde, 53’ü köylerde olmak üzere toplam 58 adet ilköğretim okulu mevcuttur. Bunun yanı sıra 50 adet birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu da açık bulunmaktadır. Ayrıca 2 si merkez, 15’i köylerde olmak üzere toplam 17 ana sınıfı mevcuttur. Öğrenci yetersizliği ve güvenlik nedeni ile kapalı okulumuz bulunmamaktadır.

İlçenin, Kırkpınar Mahallesi, Yeni Mahalle, Tepe Mahallesi, Karşıyaka Mahallesi, Kulubaba Mahallesi ve Gölpınar Mahallesi olmak üzere toplam altı mahallesi mevcuttur.

Tarihçe

Karakoçan ilçesi 1936 yılında kurulmuştur. Bugünkü Karakoçan köyleri çevre ilçelere bağlı iken, 1936 yılında Palu ilçesine bağlı Ohi ve Lahan (Başyurt) nahiyeleri ile Bingöl’ün Kiğı ilçesine bağlı Çan nahiyesi ve bunlara bağlı köyler birleştirilerek Ohi Nahiyesi Tepe köyü merkez olmak üzere KARAKOÇAN ilçesi kurulmuştur.Kurulduğu dönemde küçük bir köy görünümünde bulunan ilçe merkezi zamanla gelişerek bugün büyükçe bir kasaba halini almıştır. Bundan sonra da gelişmeye elverişli ve meyillidir.

İKLİMİ :

Karasal İklime sahip ilçemiz kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir.

EKONOMİK VE SOSYAL DURUM

       İlçemizde halkın belli başlı kaynakları Tarım ve Hayvancılıktır. Küçük çapta sanat ve ticaret faaliyetleri de görülmektedir. Yurt dışında çalışan çok sayıda gurbetçilerimiz buralardaki ailelerine gönderdikleri dövizlerle ilçenin ekonomik hayatına önemli ölçüde katkılar bulunmaktadır.


       İlçemizde Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi, Şoförler Odası Cemiyeti,  Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası ve Halk Bankaları bulunmaktadır.


       Genel olarak halkın çoğunluğu vasat bir gelir seviyesi ile yaşamaktadır. Büyük bir sosyal farklılaşma yoktur. Yurt dışında çalışan işçilerimizin ailelerine sağladığı yardım ve destek sonucu halkın çoğunluğuna vasat bir hayat tarzı sağlamıştır.


       Özlüce barajı ve santrali 1985 yılında ihale edilmiş, 1999 yılı sonu inşaatın % l00 oranında tamamlanmış ve açılışı 8. nci Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL tarafından yapılmıştır. Baraj üzerinde kurulan hidroelektirik santralinin kurulu gücü her biri 80 bin KW. Gücünde iki türibün jeneretörle 160 bin KW. Yıllık üretimi ise 413 Milyon KW. Saat olacaktır.


       Özlüce barajı HES. İnşaatı İlçemiz ekonomisine istihdam ve ticaret açısından önemli katkılar sağlamıştır.


İlçemize 18 km uzaklıkta bulunan GOLAN kaplıcası siyatik, romatizma, cilt hastalıkları, böbrek, ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Her yıl kaplıcayı binlerce kişi ziyaret etmektedir.

        Mesire yönünden çok zengin olan ilçemizde, bahçeci köyü şifalı suyu, Hırsız çeşmesi, Pir Sultan Abdal türbesi, Sefkar Baba, Güzel Baba ve Sarıcan tepesi yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmuştur.


SPOR :
       İlçemize ait Elazığ 2. amatör kümede mücadele veren Karakoçan Sporun soyunma odalı, duşlu ve tribünlü standart ölçülerde toprak sahası bulunmaktadır. Son zamanlara kadar tesis yönünden fakir olan ilçemize modern anlamda spor tesisleri kurulmuştur. Bunlara örnek; yarı olimpik yüzme havuzu, çocuk havuzu ve halı saha dır.

misafir - 8 yıl önce
50+50-100 biz elazizliyiz toprağan kurban iyiki elazizliyem here karakoçanlıyam

misafir - 8 yıl önce
yiğidin harman olduğu memleket heyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyt be

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.