Karaköse, Yayladağı

Kısaca: Karaköse, Hatay ilinin Yayladağı ilçesine bağlı bir beldedir. ...devamı ☟

Karaköse, Hatay ilinin Yayladağı ilçesine bağlı bir beldedir.

Tarihi

Karaköse Beldesi’nde ilk yerleşimin 1518 yıllarında olduğu tahmin edilmekle beraber, kesin kanıtlara ulaşılamamıştır. Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferinden dönerken, bugünkü Yayıkdamlar’a Abdi Paşa’yı, buraya da “Köse” adında bir komutanı bıraktığı rivayet edilmektedir.

Coğrafi konum

Karaköse Beldesi; Türkiye’nin en güneyindeki ilçesi olan Yayladağı’nın güzel bir beldesidir. Belde deniz seviyesinden yaklaşık 500 m. yüksekliktedir. Yazları serin, kışları ılımandır.

Ulaşım

Belde il merkezine 32 km., Yayladağı’na 19 km., Samandağı ilçesine ise 8 km. uzaklıktadır. Beldenin, Yayladağı ilçesini, sınır kapısını Antakya’ya bağlayan yol güzergahı üzerinde olması ulaşım imkanlarını arttırmıştır. Yeni kurulan 185 nolu taşıma kooperatifi ile her gün Antakya ve Yayladağı’na ihtiyacı karşılayacak sayıda dolmuş gidip gelmektedir. Halkın ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok gittiği Samandağ’a her saat dolmuş gidip gelmektedir.

Sosyal hayat

375 haneli beldede 2400 kişi yaşamaktadır. Belde; Merkez, Ağzıkara, Çiftlik ve Mezarlık olarak dört mahalleden oluşur. Beldenin eski yerleşim yerlerinde evler eski olup, taş ve toprakla yapılmıştır. Yeni yapılan evler betonarme olarak yapılmaktadır. Bazı evlerin alt katları ahır olarak kullanılmaktadır. Beldede; doktor, ebe ve hemşirenin hizmet verdiği bir sağlık ocağı bulunmaktadır. Beldede iki cami, üç marangoz atölyesi, iki demir doğramacı, iki değirmen, dört-beş kıraathane, bir berber salonu, bir petrol istasyonu, manavlar ve bakkal dükkanları vardır. İlçe Müftülüğü’nce açılan Kur’an Kursu ve Halk Eğitim Merkezi'nce açılan halı dokuma kursu da bulunmaktadır. Çevre halkının anadili Türkçe’dir.

Kültür

ümüzde varolan birçok gelenek, örf ve adet yaşatılmaktadır. Çevrede, Hatay yöresi oyunları, davul zurna eşliğinde oynanmaktadır.

Kültür

Türk kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Eğitim ve öğretime verilen önemin zamanla arttığının gözlemlendiği beldede, okur-yazar oranının yüksek olduğu, ancak yüksek okul okuma oranın düşük olduğu görülmektedir. Beldede açılan değişik kurslarla okula gitmeyen gençlerin el becerilerini geliştirdikleri görülmektedir. İlkokul binası 1967 yılında yapılmış, ortaokul binası 1990 yılında yapılmıştır. 1997 yılında ilkokul ve ortaokul birleştirilerek yeni binaya taşınılmıştır. Bilgisayar ve fen laboratuarı gibi bölümler eklenen bu bina, hizmet etmeye devam etmektedir. 2007 yılında 8 derslikli ek bina hizmete açılmıştır.

Ekonomi

Halkın geçim kaynağı genellikle çiftçilik ve hayvancılıktır. Daha çok tütün yetiştiriciliği yapılmaktadır. Günümüzde üretim kotalarının azlığı nedeniyle başta hububat olmak üzere diğer ürünlerin ekimi yapılmaktadır. Çevre il ve ilçelere mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidenler de vardır. == * yayladagikarakose.com

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.