Mitoloji, Ruhsallık ve Din
Tevrat, İncil ve Kur`an`da kalpten ruhsal veya ilahi niteliklere sahip olan bir organ veya metafor olarak söz edilmiştir.Tevrat`ın Yaratılış bölümündeki ilk paragraflarda (6:5) kötü insanın düşüncelerinin kalplerinde olduğu Çıkış`da pek çok defa Rabbin "Firavun`un kalbini sertleştirdiği" ifade edilmiş ve Çıkış 10:1`deki ayete göre Tanrı "Firavun`a git. Onun ve emri altındakilerin kalplerini sertleştirdim ki onların arasında mucizevi işaretlerimi gösterebileyim" demiştir.
Mısır mitolojisinde de kalp Maí t`ın tüyüne karşı denge görevi görür. Mısır Ölüler Kitabında ölülerin yargılanması sırasındaki hakikati sembolize eder. Kalp tüyden ağırsa kişi cehennemde acı çekecektir zira kalbi günahlarının yüküyle ağırlaşmıştır. Eğer kalp tüyden daha hafifse kalbin sahibi cennete kabul edilecektir.
Kur`an`da da Kalp ifadesi 101 adet ayette Kalp ifadesi geçmektedir. Bu ayetlerde kalp kişinin idrakı, kavrayışı, manevi konulara karşı sezgi yeteneği gibi anlamlar taşımaktadır. Örneğin Araf: 179`da "Yemin olsun ki biz, insanlardan ve cinlerden birçoğunu cehennem için yarattık. Kalpleri var bunların, onlarla anlamazlar; gözleri var bunların, onlarla görmezler; kulakları var bunların, onlarla işitmezler" denmektedir. Yine Al-i İmran 8`de "Ey Rabbimiz!Bizi doğruya ve güzele yönelttikten sonra Kalplerimizi bozup eğriltme ve bize katından bir rahmet bağışla."