Kale, Denizli
Kısaca: Kale, Denizli ilinin bir ilçesidir. İki yerleşim yerinin birbirlerine yakınlığı nedeniyle Kale ve Tavas, Tavas ilçeleri sık sık Kale-Tavas şeklinde bir arada anılır.Antik yerleşim yeri olan Tabea şehrinin üzerine kurulmuş fakat bu şehir de daha sonra 1950`li yılların başında yaşayan halkı tarafından terkedilerek şehrin birkaç kilometre kuzeyine taşınmıştır. ...devamı ☟
Kale, Denizli ilinin bir ilçesidir. İki yerleşim yerinin birbirlerine yakınlığı nedeniyle Kale ve Tavas ilçeleri sık sık Kale-Tavas şeklinde bir arada anılır.
Antik yerleşim yeri olan Tabea şehrinin üzerine kurulmuş fakat bu şehir de daha sonra 1950`li yılların başında yaşayan halkı tarafından terkedilerek şehrin birkaç kilometre kuzeyine taşınmıştır. Tabea antik kenti tarihi Afrodisias kentiyle komşu bir şehirdir. Tabea bu açıdan Ege Bölgesi`ndeki antik kentler ağının son durak ve güvenli sığınak yerlerinden birisidir.
İlçe merkezi Osmanlı döneminde Kale-Tavas olarak anılmaktadır. Şu andaki Tavas ilçesini de içine alan bu birim daha sonra Kale ve Tavas`ın ayrışmasıyla farklı adlarla anılmaya başlanmıştır. Bugünkü Tavas ilçesi tarihi Kale-Tavas beldesine bağlı Yarengüme adlı kasabanın bu ismi almasıyla kurulmuştur.
Osmanlı döneminde kuzey-güney hattında Kütahya ile Muğla arasındaki ticaret yollarının kilit noktası olarak önem kazanmış ve doğal kale görünümündeki yerleşim yeri güvenli bir alan olarak idari merkez işlevi de görmüştür.
Türkmen yörük kültürünün ilginç folklorik özelliklerine hala rastlamak mümkündür. Bu açıdan Zeybek kültürünün de önemli alanlarındandır. Tavas Zeybeği Kale ilçesinin yöresel oyunlarındandır.
Çürüksu Vadisi ile Aydın Ovası`na aynı hat üzerinden bağlanabilen verimli bir ovaya hakim bir yerleşim birimidir.
Kale 1950 sonrası ilçenin ekonomik ve sosyal hayatını etkileyen dramatik bir göç eğrisine sahiptir.
}
Bu konuda henüz görüş yok.