Diğer Kızık Köyleri KIZIK KÖYÜ 1520 - 1560 Vergi Kayıtları Kızık Köyü - Arğavun`a Tabi
Erkek Nüfus : 87 Hane Sayısı : 49 Çift (Arazi Birimi) : 11,5 Yarım Çiftten Az Toprak : 2 Topraksız Köylü : 34 Bekar Erkek : 38
Beşte Birlik Kısımdan Meydana Gelen Miktar : 6.904 Akçe (ya da birim)
Üretilenler:
Buğday 1000 - 5000 Kırat Arpa 400 - 1200 Kırat Darı-Mısır 152 - 380 Kırat Pamuk 27 - 324 Kırat
AŞKAR Evladı Mülkü Hissesi , Tamamı Malikane : 3.452 Akçe Mirliva Has `ı Hissesi : 3.452 Akçe
Vergiler:
Çift Vergisi : 575 Yarım Çiftten Az Toprak Vergisi : 36 Topraksız Köylü Vergisi : 408 Bekar Erkek Vergisi : 228 Koyun ve Keçi Vergisi : 405 Kovan Vergisi : 60 Tapu ve Kır Bekçisi Vergisi : 40 Kaynağı Belli Olmayan ve Evlenenlerden Alınan Vergi : 435 TOPLAM : 5.689
Bu vergi kayıtlarından da anlaşılacağı üzere; 1) Kızık, 1560 tarihi itibariyle Arğavun (Arguvan)`a tabi olan 48 köy içerisinde, 87 vergi nüfusu (o zamanlar sadece vergi veren erkek nüfüs sayılıyordu) ve 49 hanesi ile 3. sıradadır. 2) Kızık, 6.904 birimlik vergi geliri ile o zamanki köyler arasında 5. sıradadır.
Kızık`a Yakın Köylerin O Zamanki Durumları: Eymür (Eymir) 22 Hane 34 Vergi Nüfusu 3.412 Birim Gelir Çavuşlu (Çavuş) 24 Hane 36 Vergi Nüfusu 3.972 Birim Gelir Bozan (Bozan) 9 Hane 25 Vergi Nüfusu 2.830 Birim Gelir Gökağaç (Abbası Köyüne bağlı Mezra) 800 Birim Gelir
Arğavun Nahiyesi: Toplam: 48 Köy 1.668 Vergi Nüfusu (Gayri-Müslim Nüfus Yok) Yazıyı derleyen: İBRAHİM ÖZGÜR BEKTAŞ www.malatyakizik.com Kutsal Balıklar Kızık köyünün içerisinde, köylülerin kutsal kabul ettikleri balıklar yaşamaktadır. Kutsal balıkların üreme tarihi belli olmamakla birlikte Kızık köyünün kuruluşundan evvel var oldukları, köyümüz yaşlılarının nesilden nesile aktardıkları bilgilerden anlaşılmaktadır.
Köyün suyu, kaynak suyu olup eskiden bu suyun içinde yaşayan balıkların içme suyunu kirletmesi nedeniyle, 1930 lu yıllarda muhtarlık yapan Hüseyin Sayın tarafından balıkların bitişikdeki göle alınması ile birlikte bışalan yere, içme suyu deposu yaptırılmıştır. Balıkların alt gölete alınması sırasında bir miktar balığın ölümüne sebebiyet verilmesi ve bir süre sonra Muhtar Hüseyin Sayın ile birlikte iki oğlununda ölmesi balıkların kutsallığına bağlanılmıştır. savaş dönemlerinde balıkların kaybolmaları ve göletlerinde görülememeleri ve geri döndüklerinde derilerinde yara izlerinin bulunması köylülerin askerlere yardım etmek için ayrıldıklarına inanmalarına neden olmuştur.
Köylüler tarafından kutsal sayılan balıklar, kimse tarafından tutulmaz ve yenmez. Balıkları tutan ve yiyenlerin başına kötü şeyler geldiğinin bilinmesi buna neden olmuştur. Balıklar öldüğü zaman normal bir insana yapıldığı gibi, balık için bir çukur kazılarak balık buraya gömülür. Balıkların bulunduğu çeşmede cuma akşamları mum yakılmaktadır.
Balıkların beslenmesi, köylülerin dibi tutan kazan, tencere, tava gibi kapları göletin içine koyması ve balıkların bu kapları temizlemesi ile olmaktadır. Bu nedenle televizyon ve gazetelerde "bulaşık yıkayan balıklar" olarak isimleri geçmiştir.
Balıkların tutulmaması ve köylüler tarafından çok iyi korunması nedeniyle balıkların sayısı gün geçtikçe artmıştır. Bu artış sonucunda köylüler Malatya Valiliğine müraacat ederek yeni göletler yapılmasını talep etmişlerdir. Zamanın Malatya Valisi Saffet Arıkan Bedük, Milletvekili Mustafa Yılmaz. DSİ Müdürü Hurşit KUŞÇU ve diğer köylülerin katkılarıyla, "Kutsal Balıklar Parkı" adı altında, eskiden az sayıda balığın mevcut olduğu "gesilik" adıyla bilinen yere, balıkların yaşayacağı 4 adet gölet yapılmış ve balıklar özenle bu göletlere taşınmıştır.
Şu an bu göletlerde ve eski yerlerinde yaşamaya devam eden balıklar yeni yapılan gölette suyun yeterli oksijeni alamaması ile göletin yosunlanıp kirlenmesinden dolayı, hastalanan balıklar için Fırat Üniversitesine müracaat edilmiş ve yetkiler tarafından tahlil ve ilaçlamalar yapılmış ve bu göletlerde 4 ayrı çeşit balığın mevcut olduğu tespit edilmiştir. Türkiyede bu balıklarla aynı cins olarak bilinen sadece Urfa daki kutsal sayılan balıklar bilinmektedir.
Balıkların bulunduğu yeni parkın çevresine Futbol sahası, Çocuk parkı, Köy Konağı gibi yapıların yapılması ile birlikte köy, ilçe ve genelinde ziyaret edilmeye değer yerlerden biri haline gelmiştir. Evlenme ve sünnet düğünlerde İlçe ve köylerinden gelen gelin, damat, sünnet edilecek çocuklar, kutsal balıkları ziyarete getirilir.
İLİ - İLÇESİ - KÖYÜN ADI
--------------------------------------------------------------------------------
KIZIK DÜZIÇI ADANA
KIZIK SandIKLI AFYON
KIZIK GÜMÜSHACIKÖY AMASYA
KIZIK ÇUBUK ANKARA
KIZIK KIZILCAHAMAM ANKARA
KIZIKLI BURHANIYE BAlikeSIR
KIZIK MANYAS BAlikeSIR
KIZIK SEBEN BOLU
KIZIK KIBRISCIK BOLU
CUMALIKIZIK MERKEZ BURSA
FIDYEKIZIK MERKEZ BURSA
YAHYALIKIZIK MERKEZ BURSA
DEREKIZIK MERKEZ BURSA
HAMAMLIKIZIK MERKEZ BURSA
DEGIRMENLIKIZIK MERKEZ BURSA
KIZIK andIRIN KAHRAMANMARAS
KIZIK MERKEZ KARAMAN
KIZIK MERKEZ KAYSERI
KIZIK DEVELI KAYSERI
KIZIK EMET KÜTAHYA
KIZIK ÇAVDARHISAR KÜTAHYA
KIZIK ARGUVAN MALATYA
KÜÇÜKKIZIK DIKMEN SINOP
KIZIK ZARA SIVAS
KIZIK ARTOVA TOKAT
kaynak : www.malatyakizik.com