Jdam

Kısaca: JDAM (Joint Direct Attack Munition) Boeing tarafından üretilen müşterek doğrudan taarruz mühimmatıdır.Kuyruk bölümünde bulunan INS/GPS sistemleri sayesinde uçaktan bırakıldıktan sonra hedefin belirlenen koordinatına doğru uçuşunu bağımsız olarak gerçekleştiren sistemdir.Pilota, yoğun bulutlu ve sisli/dumanlı ortamlarda, düşman hava savunma sistemilerinin etkili menziline girmeden, güvenli bir mesafeden taaruz edebilme kabiliyeti kazandıran müşterek doğrudan tarruz mühimmatı JDAM, halen mevcut se ...devamı ☟

JDAM
JDAM

``GBU-31: JDAM eklenmiş Mk84 bombası``
Joint Direct Attack Munition (JDAM)
Temel fonksiyonu: Genel güdümsüz bombalara eklenebilen GPS/INS akıllı kuyruk takımı
Uzunluk: 3.0 - 3.9 metre arası
Kanat genişliği ``(wingspan)``: 483 - 635 mm arası
Menzil: 24 km
JDAM (Joint Direct Attack Munition) Boeing tarafından üretilen müşterek doğrudan tarruz mühimmatıdır.Kuyruk bölümünde bulunan INS/GPS sistemleri sayesinde uçaktan bırakıldıktan sonra hedefin belirlenen koordinatına doğru uçuşunu bağımsız olark gerçekleştiren sistemdir.Pilota, yoğun bulutlu ve sisli/dumanlı ortamlarda, düşman hava savunma sistemilerinin etkili menziline girmeden, güvenli bir mesafeden taaruz edebilme kabiliyeti kazandıran müşterek doğrudan tarruz mühimmatı JDAM, halen mevcut serbest düşüşlü mühimmatıları, hedef büyük bir doğrulukla güdümleyerek birer akıllı mühimmat haline getirmektedir.

Sistem

Bu işlem kuyruk bölümleri içine yerliştirilen Atalet Seyrüsefer Sistemi (INS) ve Küresel Mevki Tespit Sistemi (GPS) sayesinde başarılmaktadır.Kalkış önçesinde uçak bilgisayarına yüklenen hedefin koordinatları gerek görüldüğü zaman uçuş mürrettebatı tarafından hedefe doğru bırakılmadan kısa bir süre önce manuel olarak değiştirilebilmektedir. Eğer uçak hedefleme podu taşıyor ise podun elde ettiği koordinat bilgileri otomatik olarak uçak bilgisarına ordan da JDAM`a yüklenebilmektedir. Çok alçak ve çok yüksek irtifalardan bırakılabilen JDAM, pilota tek geçişte bir hedefe birden fazla mühimmatla taaruz kabiliyti sağlar.

Mühimmatılar

  • JADAM güdüm kiti + MK-84 veya BLU-109 2.000 lb(900kg)---->Gbu-31
  • JADAM güdüm kiti + MK-83 veya BLU-110 1.000lb (450kg)---->Gbu-35




Tarih

JDAM, 1997 yılında geliştirilmiş ve test uçuşları 1981 yılında icra edilmiştir. 450`nin üzerinde JDAM`ın kullanıldığı testler sırasında 9,6m`lik dairesel ihtimali elde edilmiştir.

Performansı

Yaklaşik 25 km menzile sahip olan JDAM, düşük maliyetli katlanabilir kanatların (DiamondBlack kanat kiti gibi) kullanımı ile yaklaşık 65 km menzile ulaşabilmektedir.
]

JDAM kitllerin başarısı

Halen ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri ile ilk ihracat müşterisi olan Israil Hava Kuvetleri tarafından kullanılmakta olan JDAM güdüm kitleri aralarında Türkiye`nin de de bulunduğu birçok ülkede tarafından spariş edilmiştir. 100.000`inci JDAM güdüm kitini Kasım 2004 tarihinde ABD Ordusu`na teslim eden Boeing halen ayda 2.800 adet kiti üretimi gerçekleştirmektedir. ABD Savunma Bakanlığı 230.000 adet JDAM güdüm kiti tedarik etmeyi planlamaktadır.

JDAM`in geliştirme Programı

Boeing, ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri`nin istekleri doğrultusunda sistemin gerek vuruş hassasiyetini, gerekse hareketli kara hedeflerine karşı kullanılabilme kabiliyetini geliştirmek üzere çalışmalarını da sürdümektedir
Gercekliştirilen çalışmalar kapsamında standart JDAM güdüm kitlerinde bulunan INS/GPS sistemlerine özellikle açık havalarda kullanılmak üzere bir lazer sensörü başlığı ilavesi yapılarak Lazer JDAM geliştirilmiş, böylelikle silahın kötü hava şartlarında sabit hedeflere, açık havalarda ise hareketli hedeflere karşı kullanılabilmesi sağlanmıştır.

Ilk Testler

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.