Caynacılık Hindistan' ın Kasi ve Kosola' ya kadar yayılım gösterdikten sonra M.Ö. 2 yüzyılda batı ve güneye yayılmaya başlamıştır. Caynacılığın ortaya çıkışından başlayan görülen bölünmeler MS.80'de iki ayrı grubun doğmasıyla sonuçlandı. Bunlar Şvetambaralar (Beyaz Giyinenler) veDigambaralar (Göğü Giyinenler-Çıplaklar-) Digambaralar kadının kurtuluşunun imkansızlığına inanıyorlardı.MS.9 yüzyılda Rastrakütalar en parlak dönemlerini yaşadılar. Batıda Şvetambara Caynacılığı yaygınlaştı. Özellikle 10-11. Yüzyıllarda büyük Cayna tapınakları Gucerat ve Racastan' da yapılmaya başlandı. 12 yüzyılda Cayna Dini'ni kabul eden Hükümdar Kumarapala Gucerat'ı örnek bir Cayna devleti yaptı.
İnançları ve Ahlak Anlayışı
Mahavira ile Buda aynı çağda aynı memlekette yaşamışlar, benzeri inanç ve öğretileri yaymışlardır. Mahavira tanrı fikri üzerinde durmamakla beraber bazı Caynistler Tanrı'nın varlığına inanırlar. Tapınaklarında tanrı heykelleri vardır.Caynacılığın amacı insanı varoluştan gelen acılardan ve karma'ya bağlı yeniden doğuştan kurtarmaktır. Caynacılıkta iki kategori ayırt eder ;
-Canlı Öz (Civa) -Canlı olmayan Öz (Aciva)
Bunların arasında temel fark bilinçtir.Temel ilkeyse Ahimsa'dır. Yani bütün canlılara karşı şiddetten kaçınmaktır. Mantıksal planda Anekantava da ( gerçeğin görünümlerinin çeşitliği) benimsenmiştir. Buna göre bütün mutlak olumlular olanak dışıdır.
Cayna ahlakı üç temel ilkeye dayanır. Bunlar ; -Doğru görüş -Doğru bilgi -Doğru davranış. Laiklerin yaşamı daha sonraki sıkı çileci yaşama geçiş için bir hazırlık olarak düşünülmüştür.
Caynaların başlıca ahlaki prensipleri öldürmemek, yalan söylememek,hiçbir şekilde çalmamak,olabildiğince cinsel ilişkiden uzak kalmak şeklinde özetlenebilir. Dürüst ve sade bir hayat sürmeği prensip edinen, Janistler içki içmezler.
Janistler,ancak kendi dinlerine uyanların ölümsüzlüğüne inanırlar. Onlara göre evren ebedidir,yaratılmamıştır. Cennet ve cehennem vardır. Ayinleri rahip ve rahibeler idare eder. Gösterişli mabetleri vardır. ibadet esnasında Tirtankaralar'la ilgili ilahiler söyler bazen Hindu tanrılarına tövbe ve ibadet ederler.
Bihar ve Maysor (Şreveno-Belgda Bahubali'nin 10. Yüzyıldan kalma 20 metre büyüklüğündeki heykelinin bulunduğu yer)' a gidip Hacı olurlar.