İnsan (Latince: Homo sapiens, lit. "bilen insan"), yeryüzünde en baskın türlerden biri hâline gelmiş, oldukça zeki primatlardır. Bu tür, Hominina alt oymağının hayatta kalan tek üyeleridir—şempanzeler, goriller ve orangutanlarla birlikte—ve Hominidae (büyük maymunlar veya hominidler) ailesinin bir parçasıdır. Homo sapiensler, 'dik duruşları, iki ayak üzerinde yürümeleri ve ellerini en verimli kullanan kara hayvanları olmalarıyla' tanımlanır. Diğer hayvanlara kıyasla yüksek el becerileri, ağır alet kullanımları, diğer türlere kıyasla daha açık uçlu ve karmaşık dil kullanımları, diğer primatlardan daha büyük ve karmaşık yapıya sahip beyinleri ve son derece organize toplumsal ilişkileri ile Homo sapiensler, dünyanın gidişatını etkilemiş türlerin arasına ilk sıralarda girmiştir.
Afrika'da bulunan 300 bin yıl yaşlarındaki insan fosilleri, ilk dönem Homo sapienslerin varlığına ispat niteliğinde olmuştur. Bu Homo sapienslerin, bir grup erken homininiden, ateşi kontrol edip Avrasya'yı yeni işgal etmeye başladığı sıralarda evrildiği düşünülüyor. Ancak sonuç olarak İnsanlar, en az 100 bin–70 bin yıl önceden davranışsal modernitenin etkilerini sergilemeye başladılar.
Dik duruşa, görece gelişmiş bir beyne, soyut düşünme yeteneğine, konuşma (dil kullanma) kabiliyetine sahiptir. Bu yetenekleri dünyadaki diğer türlerden farklı olarak kullanış amacı geniş araç gereç yapımına imkân sağlamıştır. Kendisinin farkında olması, rasyonelliği ve zekâsı gibi yüksek seviyede düşünmesini sağlayan özellikler insanı "insan" yapan nitelikler olarak sayılmaktadır.